View Full Version : Kompresor pri masteringu...
idekius
07-02-2005, 02:26 PM
Ako se koristi neki kompresor koji nije multiband, kako podesavate njegov trashold i koliku kompresiju stavljate?
Ja stavljam kompresiju na otprilike 2,5:1, a trsh odredjujem zavisno od pikova, tj. trudim se da kompresor radi samo na pikovima... Neznam... tako mi se otprilike najlepse cuje...
He, he...Max :?: Verujem da imas da kazes nesto...
Pretvorio sam se u uvo... :wink:
mislim da je taj ratio prevelik ali zavisi sve od mixa do mixa, ja ga stavljam na 2.0:1, taj mi je nekako najoptimalniji. Tresh naravno isto zavisi od mixa do mixa ali su samo peakovi sto kazes najbitniji za skidanje.
Zavis od zanra muzike .....ako imas RMS koji je jak u samom miksu onda se slazem ali ako ne onda treba imati drugi pristup .....cak od zanra zavisi i izbor kompresora ....takodje je sad jako popularna Vari Mu kompresija koju moze nekako da izimitira Elemental Audio kompresor ...ovo je prilicno agresivna stvar ali ujedno i mocna .....
Moj pristup kompresije u postu ima vise ulogu da zalepi miks...... i da ga ucini pesmom a ne gomilom kanala ....sto je glavni problemu kompjuterskom miksu .....
posle njega volim ....mada treba biti jaaaakkkooo oprezan da stavim neki od post reverba sa lex 960 ( mogu implusi ) .... ako poslusate samo njih videcete da tu ima svetlih , tamnih , koji dodaju svetla miksu , koji imaj dosta donjih frekvencija u sebi .....oni u principu i prosire miks....ali sto je najvaznije izmuljaju ga u pesmu ..... samo treba biti pazljiv posto oni oduzimaj punch u pesmi ......treba ih dodati samo onoliko koliko koriste .... a ne da pocnu da oduzimaju u miksu ....
Posle toga EQ .....hocet karakter jer vam je miks sterilan ...? neki Pultec ....PSP Master EQ ..... miks vam se dopada....neki potpuno cist ....UAD mastering EQ ...Voxengo .... Vidite koje vam se freq skupljaj ....skinite ih malo ....vidite da livam se sve dopada ...
i onda limiter ......sto vise pojacavate .....menjce vam se slika .....zto je ispravljajte sa eq .....i to dojk ne dobijete snagu koja je neophodna .....ne preterujte ....-11 je u skkoro svim slucajevima ...... sasvim dovoljno ....uzmite referentne snimke i proverite koliki im je RMS .....ali uzmite sto noviju produkciju jer se RMS menja......Pazite na srednje ....tu je skupoca....postoje snimci koji na -12 zvuce mnogo jace od nekih koji su na -10 .yo je zbog puncha ......Basevi nose mnogo snage a do 35 Hz se skoro ne cuju ....zato secite donje dok god mozete ..a da ne zasmeta zvuku i da vam ne tanji miks .......dobicete na snazi .,....tj ...moci cete jos da dignete pesmu a da je ne upropastite ....
Nikad ne radite post u jednom danu .....uradite ga ..pa ga slusajte sutra ili jos bolje za tri dana ....na raznim uredjajima.......
Uhhhh ..umorio sam se ....ajde pitajte ...pa cu da nastavim ....
Pozdrav
mene zanima malo oko ovog reverba,
kako ga stavljas na citav mix, ili posle u zavisnosti od eq-a ide i reverb?
Malo bi to voleo podrobnije objasnjeno
Kako ti bolje legne ....kroz moje iskustvo stavim ga pre EQ zato sto menja sliku a ocu nesto kvalitetno da imam na kraju lanca .....
Ti reverbi su prilicno krakti ..... ako ih koristis preko sira ....pustis dry signal na 100 ..... a sa ovim se zezas i dodajes ...10 ...20 ....osetices da pocinje da siri sliku i osetices manju razliku izmedju instrumenata ..... bice malo vise kao jedna pesma ......a onda kako dodajes poceces da gubis punch i prezentnost.... onda vracaj nazad ...prezentnost je nesto sto ne zelis da diras .... nadji dozu koja koristi a ne steti ....eksperimentisi sa raznim post rev .......
Dobri lex 960 impulsi ...potrazi na Noisevault . com
Pozdrav
idekius
07-02-2005, 03:56 PM
Ovaj covek je rekorder sa kvalitetom postova...
Kako vam se cini kombinacija:
-Sonalksis V315 kompresor
-Voxengo Gliss EQ
-TimeworksMasteringKompresor (limiter)?
nije lose....... poigraj se sa Sir om ...... i sa Voxengo sonyformer ...... ako je gitarski fazon ili nesto agresivnije ..... onda mozda i Voxengo Analog flux ..... pa onda Limiter
Pozdrav
Gianfranco
07-02-2005, 05:51 PM
Nekada sam koristio kompresor na taj nacin... vise ne!
Naucio sam da postignem da mi peakovi vec deluju kompresovano multi-band kompresijom i multi-band limitiranjem...
Preciznije na svakom bandu imam kompresor i limiter.
Postoje sledece varijante:
1.Ne koristim ni jedno ni drugo.
2.Koristim samo kompresor.
3.Koristim i kompresor i limiter.
4.Koristim kompresor sa extremno blagim Ratio-m,a limiter koji je ustvari kompresor (samo podesen da radi kao limiter) mogu da koristim ili kao limiter ili kao kompresor sa vecim ratiom ,bas da radi samo na peak-ovima tog band-a.
5.Koristim samo limiter.
Sve ukupno od 4 ili 5 band-ova koje koristim,nema pravila koliko cu da ih upotrebim i koju mogucnost cu da primenim.
Pravilnom upotrebom moze da se dobije ujednacen,vizuelno kompaktan wave,spreman za maximizer.
Sto se reverba tice,nije los da se koristi ako u samom mix-u nije dovoljno koriscen,te je mix previse "suv"...
Narocito ga ne preporucujem za dance,house,trance,R'n'B...gde je mnogo bolje u samom mix-u srediti stvari.
ajde jos jednom ...pa onda vise necu imati zivaca .....
Multiband kompresija je vise kompresija koji zahvataju razlicite frekventne opsege .....u hardverskom pogledu ima smisla s obzirom da podelite frekvencije i onda upotrebljavate razlicite kompresore na razlicitim frekventnim opsezima ....slicno vazi i za EQ..... na primer stavite ....fetso i pultec na bas frekvencije ......
Ako softwerki delujete kompresijom u razlicitom frekventnom opsequ vi zapravo dadajete ili oduzimate snagu nekom frekventnom opsegu .....to se moze mnogo kvalitetnije uraditi u miksu ...ili sa dobrim EQ pa onda u kvalitetan kompresor.......
VELIKA kompresija je narocito pozeljna u house i ostalim elektronskim muzikama.........
Reverb nije pozeljan u postu ......koja glupost......
UJEDNACEN VIZUELNO KOMPAKTAN WAVE ....... super to cu koristiti jednog dana kad budem GLEDAO muziku .....za sad cu ostati pri slusanju iste ........
Naravno da me neko ne bi pogresno shvatio .....Multiband je vrhunska stvar i nezamenjiv alat ..... ja ga upotrebljavam svakodnevno ....kad masterujem tudji materijal ...ili materijal gde vise nema ulaska u studio .....zamislite da nemamo multiband....pa onda seci frekvencije pa onda kompresor sve izoblici .....lose u jos gore .....strasno ......
Mozete i probati dinamicki EQ to je slican mada malo sofisticiraniji pristup ....
To je to od mene.....
Pozdrav
Gianfranco
07-02-2005, 09:03 PM
"Ako softwerki delujete kompresijom u razlicitom frekventnom opsequ vi zapravo dadajete ili oduzimate snagu nekom frekventnom opsegu .....to se moze mnogo kvalitetnije uraditi u miksu ...ili sa dobrim EQ pa onda u kvalitetan kompresor....... "
Smejurija! U miksu delujes na samo jedan instrument,a u multi-band-u delujes na ceo jedan frekventni opseg koji moze da obuhvata vise instrumenata odjednom koji koriste istovremeno taj opseg.
"Reverb nije pozeljan u postu ......koja glupost...... "
I nije u Dance ili R'n'B muzici - izgubio bi definiciju-prezentnost ritma koji zelis da ti bije "u facu".Radije bih ako cu da dodajem mastering reverb dodao ga na sve osim ritma i to u mixu.
"UJEDNACEN VIZUELNO KOMPAKTAN WAVE ....... super to cu koristiti jednog dana kad budem GLEDAO muziku .....za sad cu ostati pri slusanju iste ........ "
I gledanje i slusanje!
E da vas prekinem, danas sam koristio SIR i pre njega stavio tools one i na levi kanal odradio predobar plate a na desnoj predobar woodblock plate i dobio fascinantne rezultate, pre SIR-a a posle toolsone-a sam postavio eq i mix sam preujednacio u korist boljeg, ovo je stvarno veliki korak za mene :)
Mogli
07-02-2005, 11:09 PM
Do sada sam mislio da prvo ide EQ, a onda kompresor... Znaci, propada Darvinova treorija... :cry:
idekius
07-02-2005, 11:36 PM
Mante se ljudi rasprave, ja otvorih novu temu da bih mogao da pitam coveka nesto i eto ti ga sad... ponovo prica iz onog starog slicnog topica...
Retko ko na ovome forumu moze da kaze da sam ga pohvalio, stvarno sam stipsa na pohvalama... :D , ali ovo o cemu Max prica, zlata vredi...
@Probao sam reverb na masteru. Vrlo ktarak i vrlo mali. To se u mixu i ne cuje kao reverb niti utapa bilo sta (izuzev ako ga ne opanjis kao covek :-) )... Efekt koji sam dobio je stvarno dobar. Stereo slika mi deluje vece i pesma zvuci sire, a najlepsi je stos sto mi se cini da idealno spoji glas i matricu...
E sad je sve to sitan trip i pretvara se u ono cuveno i dobro poznato tipa :
-Ne cini li ti se da... :-)
To sam radio malopre i ipak...treba to preslusati ponovo sutra ili prekosutrao... Sada mi se cini da je TO TO!
lesha
08-02-2005, 12:16 AM
sa stranog foruma:
I think a lot of you would be surprised at how many mastering engineers will use reverb for "sonic glue." Big hush-hush secret.
Bravo ljudi ....srecan sam kad cujem da ste dobili dobre rezultate ..... a dobili smo i slaganje na engleskom ....... Eon .....napisi mi korak po korak sta si uradio ....malo mi je nejasno ......jel u Wave lab u ....tacno mi reci sta ...a i zasto ....bas me interesuje ......
Prodacu vam ja jos mnoge fore ...samo strpljenja....nemojte odma sve da mimaznete.....hehehehe
Pozdrav
E bilo je vreme da se ubacim...
Necu uopste da ulazim u polemiku koji je mastering kompresor najbolji, probajte pa ocenite, svaki ima drugaciji karakter... Licno, meni je i Renaissance Compresor (Waves) jako lepo radio posao...
Ratio: jaaaaako mali, 1.15 do 1.5 ... Za pumping efekat moze i od 2 do 4, kod dance i takve muzike... Ne bih preporucio nista iznad toga. Attack i release se kombinuje i slusa. Attack u master kompresiji ide obavezno preko 20-30 (ja ga odvrnem i preko 100) da se ne bi ugusili tranzijenti. OVO JE JAKO BITNO! Dalje, pravilo je da sto je brzi release to ide manji ratio, posto manji release daje veci RMS generalnom mixu. Threshold, malo iznad kick-a (podrazumevam da je on najjaci) naravno. Multiband kompresija u postu: NARAVNO! Max, mislim da nisi u pravu, a multiband kompresija je vec nauka za sebe i treba oko nje posvetiti mnooooooogo vremena u procesu masteringa. Benefecije: veci RMS i bolji punch (verovali ili ne). Naravno, sve to ako se lepo odradi posao i jako pazljivo slusa. I da, kao sto znate multiband ne sme da reaguje gore-dole idijotski vec samo onda kada je to potrebno. Sigurno necu u multibandu da otpanjim thershold sa ko zna kakvim ratio-om i ogromnim range-om. Samo onoliko koliko je dovoljno da izleti ono sto treba.
Postavimo stvari ovako. Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao. Isto i za sve ostalo. Kada se lepo podese parametri, mix itekako dise i ima energije bez bojazni da ce nesto biti "neravnomerno"... ;)
Sa moje strane, multiband koristim za grupe kanala, i na kraju fino peglanje sa multibandom u celom mixu.
Reverb u postu ??? Prvi put cujem za ovo i nemam nameru da pribegavam tome... BTW. kakav ce to reverb da legne lepo u post, koliki ER, predelay i decay time ??? Bas me interesuje... Mozda i probam, ali mi stvarno ovo nema ni malo logike.
Moja preporuka: 3 do 4 dobra reverba u mixu su i vise nego dovoljna... Jedan za room koji se dozira skoro na svim kanalima, drugi za ambijent (plate, hall sta ko voli) i treci za vokal... Sve naravno preko buseva. 4-i umem da dodam za perkusije kao sto je vec max rekao, to waves-ov rverb jako lepo radi tj. daje utisak nesto mutnije obojene reverbacije koja kod perkusija jako lepo ume da zazvuci.
Za EQ mi tek nema smisla da se nesto dodaje ili oduzima generalnom mixu. Tu ako vec nesto ne valja i te kako ima logike da se vraca u sam mix i sredjuju stvari. EQ u masteringu ima smisla samo kod loseg mixa, kod dobrog NIKAKO. E to je meni totalna glupost.
Sto se tice analiziranja, kao sto je rekao Gianfranco: i GLEDANJE i SLUSANJE... Mono kompatibilnost, faze, a narocito je potreban kod rada sa sintovima, tj. pravljenju boja, farbi, patcheva, kakogod. :) Upalite neki analajzer i propustite kroz njega neki od warm & soft pad-ova sa Atmosphere-a. Provalicete da od 10-50hz ima signala. Sta ce vam to, to ne da gusi kick, nego ubija! dakle seci! high pass i cao. :)
nemam nameru ni sa kim da se svadjam ovde niti prepucavam, samo iznosim svoje misljenje. Dakle, ukoliko se neko oseti direktno uvredjenim, please stay cool. :)
posto sam pisao na brzinu online molim da me neko ispravi ukoliko sam negde pogresio.
pozdrav!
@Max
U wavelab-u, samo sam zurio pa nisam stiao da javim. Uzeo sam jednu od novijih stvari naravno dry wave(tako je oslovljavam kada je suva :) )
Na pocetak lanca stavio tools one na -6db i ukljucio ms.
Posle sam stavio eq i na desnoj(stereo) strani skinuo sve ispod 150hz i dodao 2.5db sa 0.75Q na 1.5khz da malo izdefinisem pojedine zvukove.
Na levoj(mono) strani sam 1.5 db pojacao 100hz kako bi dobio nosace jer je mix manje vise dobar pa nisam hteo da ga unistim.
E onda ide SIR kome sam odsekao desni(stereo) kanal i ostavio levi mono i stavio preteran fatplate i malo ga definisao na onih 100hz koje sam gore istakao i dobio tako sirok bass da nisam mogao poverovati. Wet sam postavio na 20% stim da sam se dobro poigrao sa attackom i uopste envelopom.
Posle tog ide drugi SIR kojem sam odsekao levi(mono)kanal i na stereo sekciju postavio woodblock plate i dobio opet siroku, jasnu i preciznu stereo sliku.
Na kraju sam stavio blag ratio gold kompresora i visok treshold kako bi samo pipnuo peakove i ne dirao mix.
Na kraju je dosao opet toolsone na 06 i ukljucenim ms
Cudno je ono sto sam i pre ovo radio ali sam uvek kontao da kvarim mix tako da se pitam koliko je tu glava bitna?!?!? :)
Pozdrav :)
USI SU VAZNE ......
To je verovatno razlog zbog cega ovog puta nisi pogresio ......
Svidja mi se tvoj eksperiment
Za pumping efekat moze i od 2 do 4, kod dance i takve muzike... Ne bih preporucio nista iznad toga. Attack i release se kombinuje i slusa. Attack u master kompresiji ide obavezno preko 20-30 (ja ga odvrnem i preko 100) da se ne bi ugusili tranzijenti. OVO JE JAKO BITNO!
slazem se ....
I da nisam pomenuo da mi je mix konacno postao blize svetskom, jer je ta sirina i spajanje mixa bilo uvek neophodno kako bi se izgubila ona matematika.
Stvarno mi je ovo prosirilo granice razumevanja produkcije :)
Threshold, malo iznad kick-a (podrazumevam da je on najjaci) naravno.
zasto da ne zakaci kick .... dace mu prezence i punch
Multiband kompresija u postu: NARAVNO! Max, mislim da nisi u pravu, a multiband kompresija je vec nauka za sebe i treba oko nje posvetiti mnooooooogo vremena u procesu masteringa. Benefecije: veci RMS i bolji punch (verovali ili ne)
Po cenu frekvencija .....ovo pricam kad dodjes u zonu -10 ......sto ti je verovatno vec jasno ...... veci RMA .......hhhhhmmmmm ....nisam bas uveren
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
Spustite vokal u miksu .....ako mozete ....dobicete daleko bolje rezultate
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
slazem se sa reci ....peglanje
Reverb u postu ??? Prvi put cujem za ovo i nemam nameru da pribegavam tome... BTW. kakav ce to reverb da legne lepo u post, koliki ER, predelay i decay time ??? Bas me interesuje... Mozda i probam, ali mi stvarno ovo nema ni malo logike.
" Nemam nameru " nije bas izraz najinteligentnijih ljudi .... probaj pa vidi .....Lex 960 ima 15 ak POST reverba .... verovatno su ljudi jako glupi pa ne znaju cemu post reverb sluzi .... :wink:
Moja preporuka: 3 do 4 dobra reverba u mixu su i vise nego dovoljna...
Ne pricam o reverbu za miks ...nego o post reverbu ....druga kategorija
Za EQ mi tek nema smisla da se nesto dodaje ili oduzima generalnom mixu. Tu ako vec nesto ne valja i te kako ima logike da se vraca u sam mix i sredjuju stvari. EQ u masteringu ima smisla samo kod loseg mixa, kod dobrog NIKAKO. E to je meni totalna glupost.
Tako sam i ja mislio ....i napravio strasnu glupost siljeci hi hatove da bi dobio svetlocu miksa....tako da sam samo dobio neugodne hi hatove ....a onda sam saznao da se to ne radi u miksu......to je bilo pre 8 god ......
Sto se tice analiziranja, kao sto je rekao Gianfranco: i GLEDANJE i SLUSANJE... Mono kompatibilnost, faze,
Dok pocinjete ...nemojte NIKAD da vam gledanje bude presudno ......niko nece gledati vasu muziku ........ za fazu se slazem ...mada ......
Upalite neki analajzer i propustite kroz njega neki od warm & soft pad-ova sa Atmosphere-a. Provalicete da od 10-50hz ima signala. Sta ce vam to, to ne da gusi kick, nego ubija! dakle seci! high pass i cao.
High pass...... nikako ...odlika amaterskih mikseva.....nadjite gde vam je ffrekvencija noge..... i tu sa uzim eq skinite frekvenciju ...da oslobodite nogu .....ako je bas mutna farba ....provalite i bas frekvenciju .....high pass ....napamet ...? do 35 Hz ok ....posle nikako ...nemojte boji oduzimati karakter ....
Smejurija! U miksu delujes na samo jedan instrument,a u multi-band-u delujes na ceo jedan frekventni opseg koji moze da obuhvata vise instrumenata odjednom koji koriste istovremeno taj opseg.
govorio sam o EQ u postu ......
I nije u Dance ili R'n'B muzici - izgubio bi definiciju-prezentnost ritma koji zelis da ti bije "u facu".Radije bih ako cu da dodajem mastering reverb dodao ga na sve osim ritma i to u mixu.
To govori o tvom neznanju koriscenja reverba ..... za takve malo jace tehnike preporucicu ti par foruma ...... gde se opisuju bar cetiri tehnike kako da dodas reverb a da ne smoris punch i atack ....mozda je tu razlika izmedju " svetskih " i nasih produkcija
A EVO I JEDNOG MOG CITATA KOJI BIH VOLEO DA PROCITATE .... POSTO MISLIM DA NE CITATE
Naravno da me neko ne bi pogresno shvatio .....Multiband je vrhunska stvar i nezamenjiv alat ..... ja ga upotrebljavam svakodnevno ....kad masterujem tudji materijal ...ili materijal gde vise nema ulaska u studio .....zamislite da nemamo multiband....pa onda seci frekvencije pa onda kompresor sve izoblici .....lose u jos gore .....strasno ......
uuuufffff.......
Pozdrav
Mogli
08-02-2005, 04:14 PM
Mante se ljudi rasprave, ja otvorih novu temu da bih mogao da pitam coveka nesto i eto ti ga sad... ponovo prica iz onog starog slicnog topica...
Retko ko na ovome forumu moze da kaze da sam ga pohvalio, stvarno sam stipsa na pohvalama... :D , ali ovo o cemu Max prica, zlata vredi...
@Probao sam reverb na masteru. Vrlo ktarak i vrlo mali. To se u mixu i ne cuje kao reverb niti utapa bilo sta (izuzev ako ga ne opanjis kao covek :-) )... Efekt koji sam dobio je stvarno dobar. Stereo slika mi deluje vece i pesma zvuci sire, a najlepsi je stos sto mi se cini da idealno spoji glas i matricu...
E sad je sve to sitan trip i pretvara se u ono cuveno i dobro poznato tipa :
-Ne cini li ti se da... :-)
To sam radio malopre i ipak...treba to preslusati ponovo sutra ili prekosutrao... Sada mi se cini da je TO TO!
Stavljanje reverba na masteringu je sasvim obicna stvar i nije nikakva tajna i zato me i cudi raspravljanje o tome? Ko ima Izotope Ozon, vrlo lako moze da vidi sta se u tom plugin-u stavlja na kraju, cak i kojim redosledom, i to u graph...tamo se vidi putanja kroz koju prolazi pesma, da se tako izrazim. Sam reverb je tamo i nazvan - Mastering reverb. E, sad je interesantno sto se on ne aktivira na recimo preset - cd master, ili neki drugi koji definise celu sliku...e to je zato sto u muzici postoji vise zanrova i ne moze se sve pretvoriti u jedan obrazac i zato je Gianfranco u pravu sa te strane. AC/DC sigurno ne bi bili srecni da im je neko na masteru stavljao reverb...Ali ne treba ni prevideti da je Max govorio o finom doziranju i vrlo rado bi kupio knjigu koju bi on napisao jer je zadovoljstvo citati njegove postove koji su tako napisani da ih citas bez daha!! Sto se tice pohvala, ja ih dajem svima vama - pravi momci na pravom mestu!
Gianfranco
08-02-2005, 04:42 PM
"High pass...... nikako ...odlika amaterskih mikseva.....nadjite gde vam je ffrekvencija noge..... i tu sa uzim eq skinite frekvenciju ...da oslobodite nogu .....ako je bas mutna farba ....provalite i bas frekvenciju .....high pass ....napamet ...? do 35 Hz ok ....posle nikako ...nemojte boji oduzimati karakter ...."
Sramota je ovako nesto pricati!
U dance muzici,je cesto jako bitno sa high-pass filterom odseci sve ispod recimo 200Hz,kako bi ostao skroz cist prostor za kick i bass.Ne zelimo (ni malo) da nam bilo sta muti taj region.Tipican primer je Colonia,Eifel 65,...
U nekim drugim slucajevima cemo da uradimo kako je Max rekao...
Evo jedan primer iz glave : Danni Minogue - Riva ,gde nije bitan groove Kick+bass vec se ide vise na atmosfericnost kojoj najvise doprinosi cuveni pad sa Roland JP-8000...
Max ,generalno suvise si iskljuciv i previse generalizujes...
"To govori o tvom neznanju koriscenja reverba ..... za takve malo jace tehnike preporucicu ti par foruma ...... gde se opisuju bar cetiri tehnike kako da dodas reverb a da ne smoris punch i atack ....mozda je tu razlika izmedju " svetskih " i nasih produkcija "
Kao prvo ,razlika izmedju nasih i svetskih produkcija je pre svega u kompozicijama i aranzmanu,... gde se vidi kako covek misli!
A reverb u postprodukciji je veruj mi najmanji problem.
Ja koristim reverb u masteringu od kada sam i poceo da ga radim.I naravno da znam sve tehnike stavljanja istog itd...
Za muziku koju radim meni se cesto ne svidja da stvar utopim u reverb imalo... itd... itd... To treba shvatiti samo kao opcionu varijantu!
Onome kome je samo to znanje o stavljanju istog falilo pa da dobije svetski smek ,svaka mu cast!
Posalji neki snimak na net ....pa cemo da vidimo u cemu su problemi .....a ja cu da posaljem par nekih mikseva koje sam radio za edukaciju ......da pokazem nekim mojim drugarima koji su me zamolili da im na primeru objasnim kako se pravi panorama u miksu .... pa cu ih poslati ....samo moram da dobijem potvrdu .....eto da skratimo .....ovih najprotracenijih par dana....
Pozdrav
idekius
08-02-2005, 09:35 PM
Max... ne kontam nesto...
Kojim redosledom treba da se ide?
Ja idem otprilike ovako:
-Kompresor
-EQ
-Limiter
Jel' to O.K. ?
SIR sam skontao da stvljas pre EQ-a...
Zavisi sta hoces da uradi ....i koji je kompresor ....ako je karakterni i menja zvuk onda posle ...... ako je sterilni onda pre....nemoj to da ti bude pravilo .....u Wave labu stavi i isprad i iza pa iskljucuj efekte .......
Pozdrav
" Nemam nameru " nije bas izraz najinteligentnijih ljudi .... probaj pa vidi .....Lex 960 ima 15 ak POST reverba .... verovatno su ljudi jako glupi pa ne znaju cemu post reverb sluzi ....
Izvinjavam se. ;) Ovo stvarno nisam znao. Moze li mi neko reci koja je njegova konkretna svrha i koji se parametri tu najcesce koriste? Recimo kako izgleda podesavanje jednog preseta sa lex960 ? Vestacki ili prirodni reverb ? I kakva je situacija sa impulsima, rade li posao dovoljno ?
hvala
idekius
08-02-2005, 11:46 PM
Izvinjavam se. ;) Ovo stvarno nisam znao. Moze li mi neko reci koja je njegova konkretna svrha i koji se parametri tu najcesce koriste? Recimo kako izgleda podesavanje jednog preseta sa lex960 ? Vestacki ili prirodni reverb ? I kakva je situacija sa impulsima, rade li posao dovoljno ?
hvala
Ne pratis temu... to je vec objasnjeno...
Whooops.. sorry...
a da, nisam odgovorio za onaj high pass... To se ne cuje, pa zato itekako ima smisla seci te frekvencije po meni. Osim ako mozda nije poenta da vibririraju bubrezi, posto je najglasniji peak na 10hz a posle se spusta do 50-60hz :)))
Gianfranco
09-02-2005, 12:01 AM
Povodom poziva na uporedjivanje nasih mixeva...
Meni polako pristize oprema sve do sredine marta,kada pocinjem sa ozbiljnim radom... po prvi put ne moram da saradjujem sa bilo kim itd...
Nemam u planu da saljem svoje mix-eve javno dok to ne bude i izdato.
Od tog trenutka,nikakav problem... :wink:
a da, nisam odgovorio za onaj high pass... To se ne cuje, pa zato itekako ima smisla seci te frekvencije po meni. Osim ako mozda nije poenta da vibririraju bubrezi, posto je najglasniji peak na 10hz a posle se spusta do 50-60hz ))
da ..ne cuje se ....hehehe.......na kucnim stubovima.... :wink:
Meni polako pristize oprema sve do sredine marta,kada pocinjem sa ozbiljnim radom... po prvi put ne moram da saradjujem sa bilo kim itd...
Nemoj da te to sputava .....ovo je sve radjeno pre tri godine sve VST ....i to matori .........cak je i bez UAD a ......miksano za dan .....
znanje ...na znanje .....
Pozdrav
SandRob
09-02-2005, 08:53 AM
Zavisi sta hoces da uradi ....i koji je kompresor ....ako je karakterni i menja zvuk onda posle ...... ako je sterilni onda pre....nemoj to da ti bude pravilo .....u Wave labu stavi i isprad i iza pa iskljucuj efekte .......
Pozdrav
pa obicno i na hardwareu imas mogucnost stavljanja eq-a isprid ili iza kompresora, ali ako ga stavis i iza, opet bi bilo dobro da hipass stavis isprid da ti se kompresor ne muci sa frekfencijama koje ces ionako srizat.
znaci moglo bi se rec da 'darvinova teorija - eq isprid kompresora' ipak drzi vodu. ;)
SandRob
09-02-2005, 12:15 PM
slazem se......
Pozdrav
citira san tebe, a ustvari san odgovara mogliju. ;)
nego, ima jedna stvar koja mene jebe.
ja najvise radin radijske jingleove i reklame, pri cemu najvise moran vodit racuna o glasu, da se je uredan i da se lipo cuje i razumi.
takodjer, od strane produkcije, najvise slusan radijske remixe (to dobijan besplatno ;)) i zato mi se uho 'bazdari' na takav zvuk. nekad san radi bombasticne mixeve sa vise bass-a, pa mi se dogadjalo da kad se moja stvar pusti na razglas da bude puno dublja od konkurencije. takodjer, na radiju cesto cujen da tako isproducirane stvari zvucu jako priguseno jer ih sjebu one puste 'sprave za mucenje' na izlazima radio postaja.
zbog tih fobija mi se sad dogadja da iden u drugu krajnost pa mi stvari znaju zvucat tanko. :?
kako nac pravu miru?!
stranci rade posebne remixe i masteringe za klub, plocu i radio?! :?: :!:
ProkDu
09-02-2005, 03:23 PM
Cudno je ono sto sam i pre ovo radio ali sam uvek kontao da kvarim mix tako da se pitam koliko je tu glava bitna?!?!?
Bitna, bitna. :lol:
Svaka cast na tehnici koju si odradio (nadogradio se na Shot-a), i jos tu ima mesta za recimo neki multiband na levom kanalu, mozda i za faze !!!!
:wink:
He vidim i ja da je bitna :)
Nisam smeo da se zajebavam sa multibandom da ne unistim mix ali sve u svemu moze moze 8)
Mogli
09-02-2005, 05:04 PM
stranci rade posebne remixe i masteringe za klub, plocu i radio?! :?: :!:
Nisu to stranci, nego druga civilizacija, ili jos bolje, druga galaksija...
Da naravno da rade....evo ja sad treba da radim mono miks jedne pesme za spot koji ce da se pojavi ovih dana .....miks treba da zvuci dobro na TV u.......
To je to
Pozdrav
Gianfranco
09-02-2005, 08:00 PM
Nemoj da te to sputava .....ovo je sve radjeno pre tri godine sve VST ....i to matori .........cak je i bez UAD a ......miksano za dan .....
znanje ...na znanje .....
Hvala na savetu,ali on vazi samo za neke muzicke stilove.
Recimo da bi se uradio album tipa Aleksandre Radovic,stvarno ne treba
nikakva jaca oprema.Sve moze da se zavrsi sa soft synth-evima i sample
kolekcijama.
Za neke druge poput onoga sta ja radim,mocni hardverski synth-evi su neophodni... naravno ne iskljucujem upotrebu i soft syntheva.
Pedja
09-02-2005, 11:06 PM
"Boj ne bije ljuto oruzije vec boj bije srce u junaka" :wink:
idekius
09-02-2005, 11:43 PM
Hvala na savetu,ali on vazi samo za neke muzicke stilove.
Recimo da bi se uradio album tipa Aleksandre Radovic,stvarno ne treba
nikakva jaca oprema.
Prosto molim administratore da me banuju (tako da mogu da citam postove, al' da ne mogu da pisem), posto ne mogu dovoljno dugo da se uzdrzavam... Al' sto je mnogo, mnogo je...
Jelte, mislis da mozes da produciras Alexandru Radovic i da je to lako???
Pa sto te onda niko nije pozvao da ga isproduciras, ili te zovu, a ti neces jer ti je ispod casti???
Bravo...Ma nema... Sve profesionalci i oni koji prave super muziku, samo steta sto to niko nece da slusa... K'o da se muzika pravi za visoko intelektualne vanzemaljce, a ne za glupe ljude koji nista ne razumeju... Celog zivota se zgrazavam ovakvih i onakvih jazzera od po 60 godina koji nikad nisu uradili nista izuzev da pljuju one koji urade po nesto... Jos mi sad fale takvi tripovi...
Druga stvar, ja ipak imam stvari koje su izdate , javno izvodjene, ucestvovale i bile ovamo i onamo (ti rece da ih nemas), pa ipak imam neopisivu zelju da ucim i gde god provalim da mogu da naucim nesto novo, eliminism sujetu. Ni meni nije pravo kada navucem sam sebi rogove, ali...jbg... sve je to deo skole... Nije me sramota da pitam ono sto neznam, niti me je sramota da pomognem onome ko zna manje od mene...
Valjda je poenta ovog forume (barem tako bese u vreme onog monolita 2001 (odiseja) :-) ) da razmenimo iskustvo i znanje...
lesha
09-02-2005, 11:58 PM
"Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound"
:da:
"Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound"
:da:
svaka cast, sad si i mene razljutio [tom pesmom]... :lol:
ANITA
10-02-2005, 01:04 AM
Vidim da nije samo meni danasnji dan za prepirku!
:D
idekius, stvarno ne vidim razlog napadanja zbog gorepomenutog komentara za koji inace mislim da je sasvim na mestu. Ako ima nekoga kome AR zvuci dobro isproducirano, smixano i bla bla onda stvarno nema o cemu da se vise ovde polemise.
druga stvar... primili ste maxa kao neka mala decica zeljna da nauce nesto novo i sada vam on, "jelte" kao otkriva toplu vodu. Pa kako sam ja mogao sve te gomile gluposti koje sam gore napisao i sam da naucim kroz rad. Koliko ste samo tutoriala kacili gde pise sve isto to sto je i max rekao i to MNOOOOOGO opsirinije i detaljnije objasnjeno? Sve mi se cini da ovde ima gomile likova koji se pale da imaju sto vise tog "mocnog" software-a i posle mi prodaju kao njihovo "umetnicko delo" gomilu fraza i loopova sa "drzmenedaj-beat" AKAI-a koji naravno niko nece provaliti jer je to samo jedan od milijarde drugih zavrsenih lupova i fraza. Takodje, mislim da ima i gomila onih koji nisu ni prstom mrdnuli u pogledu stvaranja i samonadogradjivanja vec samo dolaze ovde i lece svoje komplexe. Ko muziku shvata kao nacin i sredstvo da po*ebe neku devojku vise onda je taj zalutao ovde. Muzika je nesto sasvim drugo, nesto zbog cega bih sutnuo i najbolju ribu na svetu za mene, dobar zvuk je ono cemu treba da tezimo ne zarad postovanja drugih i tapsanja po ramenu, vec da lepo zaoukruzite to svoje umetnicko delo kao lepo i kvalitetno, NA SVOJ NACIN naravno!
Kakav je to producent koji ne zna da treba da se na drum i veliku vecinu kanala stavi kvalitetan room reverb (a impulsi jesu kvalitetni)? Kakav je to producent koji ne zna pravilno da koristi kompresor/expander/limiter i gate ??? Zapitajte se malo pre nego sto sebi date za pravo da se tako nazivate.
A kad smo vec kod toga, 90% (da da 90%) ljudi koje znam i koji imaju "onaj" software znam da pola od tih stvari nisu ni probali, a onaj drugi deo naravno nije ni ispostovao manual koji ide uz odredjeni VST ili VSTi, zato sto je dzabe naravno i sudi (uglavnom) po izgledu i presetima. Jel vam se to cini poznato? Kada nekom pokazem da postoji recimo u psp vintagewarmeru i REAR panel, kazu wow, pa ja to nisam znao... (ovo je primer samo). Najiskrenije, mozda je i bolje da se ta piraterija vec jednom unisti pa da pocemo i da cenimo nesto sto je neko mnooogo pametniji uradio za nas kako bi olaksao to nase "stvaranje".
p.s. mogu da se kladim da sada preko 50% foruma koristi samo impulse za room efekte jer vam je to neki baja koji je radio sa poznatima rekao, dok naravno o nekom Princeton (inace fenomenalnom) reverbu uopste i ne pomislja.
MAX, nista licno. Od mene naravno imas 10x RESPECT za sve sto si rekao i podelio sa nama, ali i Gianfranco je i te kako u pravu. Ovde smo da RAZMENIMO MISLJENJA, a ne da se prepucavamo oko toga ko je u pravu. To neka oni koji citaju sami presude. Uvredicu se samo ako se ti posle ovoga osetis uvredjenim. ;)
I da, sto se tice mixeva, dobicete i nesto moje ali kada ja budem zadovoljan. Necu da saljem nista polovicno odradjeno i da se pravdam kako nisam imao vremena i sl. gluposti ili jos gore, da posaljem DEMO (taj izraz btw. u mom recniku ne postoji). Za razliku od nekih nisam neki izdrkani jazzer sa 60 godina u dupetu koji soli pamet drugima o tome sta je prava muzika, nego sam tek zakoracio u 21-u, verovali ili ne i slozicete se da jos uvek imam "fore". Znam da ce me posle ovog saznanja mnogo manje ljudi uzimati za ozbiljno, ali iskreno, zabole me.
toliko
poz svima
Gianfranco
10-02-2005, 01:24 AM
Idekius,zasto nisi ukljucio i nastavak citata "Sve moze da se zavrsi sa soft synth-evima i sample kolekcijama " ?
Ako ti mislis da su za ono neophodni neki Nord Lead 3,Virus,Waldorf Q i sl... onda je to tvoje misljenje.
Ako bih poceo da pisem u vezi ostalog sto si pomenuo,otisli bi smo u pi*** m****** od glavne teme.
Isto kao i Kvu,doci ce trenutak kada cu uploadovati nesto od svojih radova,pa onda sam proceni da li sam neki "propali jazzer" :lol:
Do tada ,ako sam nesto napisao sto mislis da je netacno ,ne slazes se i sl... onda je to ok.
SumAnuT
10-02-2005, 02:45 AM
ma ja mislim da vi pojma nemate :D
idekius
10-02-2005, 06:28 AM
Idekius,zasto nisi ukljucio i nastavak citata "Sve moze da se zavrsi sa soft synth-evima i sample kolekcijama " ?
Ako ti mislis da su za ono neophodni neki Nord Lead 3,Virus,Waldorf Q i sl... onda je to tvoje misljenje.
Ako bih poceo da pisem u vezi ostalog sto si pomenuo,otisli bi smo u pi*** m****** od glavne teme.
Isto kao i Kvu,doci ce trenutak kada cu uploadovati nesto od svojih radova,pa onda sam proceni da li sam neki "propali jazzer" :lol:
Do tada ,ako sam nesto napisao sto mislis da je netacno ,ne slazes se i sl... onda je to ok.
Ma sto se mene tice sve je O.K. i nisam ni rekao da nikada neces napraviti nista, taman posla... Ali bre brate, mnogo se mudruje i filozofira... :wink: GianFranco, nemam ja nista protiv tebe, daleko od toga, naprotiv, drago mi je sto si ovde, ali mi uopste nije drago kada diskusiju pretvoris u raspravu...
kVu, ti si mi vrlo drag i to sigurno i sam znas. Pricali smo telefonom, na ICQ...... tako da tek ne dolazi u obzir to da se ja nesto drndam na tebe, ali pogledaj malo svoje postove... ako sam procitas sta si pisao, lako moze da ti se desi da ti se ucini da je to ustvari pisao Bob Rock licno :roll: Ipak, moras da priznas, da si jos uvek pocetnik i da se jos uvek amaterski bavis produkcijom... Bas zbog toga ostavi mogucnost da nije sve bas onako kako napises... Moras da priznas da treba malo da se coolira i da se ne ulice ljudima u pola reci...
@kVu "Muzika je nesto sasvim drugo, nesto zbog cega bih sutnuo i najbolju ribu na svetu..."
'si poloodeo? :shock: Nikada mi to nebi palo na pamet... pu, pu... daleko bilo :D
SandRob
10-02-2005, 08:35 AM
jebes ribe!! :roll: nego... znas li ti, dejane, svirat dvojku?! :P :twisted: :lol: :wink:
jebenti. i meni bas lipo ne zvuci izjava da za nekoga ne treba imat neku opremu. ja mislin da nema te produkcije i toga izvodjaca di nebi dobro dosa bolji kompresor, bolji eq, bolji reverb... ali ako je gianfranco misli da nece radi nje kupit nekoliko vrhunskih hardwarevskih sintova (a to je misli) onda je u pravu. :)
svejedno, mislin da bi svi trebali malo obuzdat emocije, jer cemo samo sputavat raspravu. ako bilo ko bude mora mislit 'jebiga, sto bi ja sad napisa misljenje, kad ce me neko napast', onda u %! jebes taki forum! :?
ok, ok... nisan ni ja svetac, :roll: ali nevaja bit tvrdoglav. :)
meni je drago cut da kvu rastura s kompresorima, ali ja san producent i profesionalac (obziron da od ovega zivin - dakle, neovisno o znanja) a jos uvik nisan na 'ti' sa kompresorima, narocito sa multibandovima i m-s, a da ne govorin da san za one vari'nesto' prvi put cu od shota prije par miseci. cak i sa obicnima kompresorima cesto dvojin kako ih podesit.
teoretski znan dosta toga, jerbo se to moze nabubat iz bilo koje knjige, ali jebes ti to. ponekad vise vridi savjet i 'tip' (iskusnega) kolege nego sve teorije.
e! i sto bi sad mene bilo sram to priznat?! :?
na kraju krajeva, samo rezultati su bitni. 8)
Da "Srpska posla" sto bi se reklo iako ne vazi u bukvalnom smislu ali onaj koji zna razumece. Ne mislim da razvijam nacionalitet ali nebitno je, otislo se od teme i nije bitno ko koga slusa vazno je da se slusa i saznaje a to je upravo ono sto sam ja prosao. Shvatio da sa dobrim verbom poboljsam mix u masterovanju.
Sve u svemu svadja nije potrebna Gianfranco jeste u pravu i Max je i od obojice treba uzeti ono bitno za produkciju, ne treba se raspravljati nego iznositi misljenja bez emocija, a poznavajuci nase prostore svi su puno emotivni u svakoj raspravi, daje bre budite nemci :)
idekius
10-02-2005, 12:01 PM
Uopste mi namera nije bila da bilo koga uvredim... daleko od toga... upravo suprotno, voleo bih da se tema nastavi onako kako je i zapoceta...
Hehehehe....ljudi .......sto je najgore ja JESAM izdrkani dzezer ....svirao ....i obozavam ga....
Miksevi koje cu vam poslati su House i Techno miksevi .......i nisu DEMO .... i mrak zvuce ...... i radjeno je kompletno VST i u kompu ...... zato i kazem da je u pitanju samo rad ...... a ne polemisanje sa time sam hteo da prekinem ovo uzasno trosenje vremena .... i da svako pokaze sta zna . a ne samo da trtlja .....
PO TRECI I POSLEDNJI PUT
Ja svakodnevno koristim multiband .... samo nemislim da je on sprava prvog izbora ......nego stvar nuzde .......
A ribe bas volim ......nikad ih ne bi zaobisao ....
Pozdrav
E pa nisam znao da si u elektronici od srca :) , imas PM
Ljudi ja ve? danima gledam nekakve sva?e i spominjanje samplova za dokazivanje znanja :roll:
Pa o?e itko ve? jednom dignuti neki sample i dati link pa da ljudi procijene sami? :shock: :D :D
ANITA
10-02-2005, 07:39 PM
Ima tamo pod PROMOCIJA RADOVA hrpu stvari...
A stvarno su ovo neku ludi svadalacki dani!
Ali mi smo sinoc krenuli pisati pjesme umjesto da se svadamo.... tamo je u kanti...
Mogli
10-02-2005, 10:23 PM
Ima tamo pod PROMOCIJA RADOVA hrpu stvari...
A stvarno su ovo neku ludi svadalacki dani!
Ali mi smo sinoc krenuli pisati pjesme umjesto da se svadamo.... tamo je u kanti...
Evo ja sam napravio bas novu pesmu, ali tako sam je upropastio na masteringu da nisam mogao da prepoznam cija je to stvar... :? Na kraju sam dosao do zakljucka da se i ja ubacim u svadje jer mi to bolje ide... :roll: Samo se jos nisam opredelio u koji cu klan da se ubacim...sacekacu malo da vidim ko pobedjuje... :lol:
Gianfranco
10-02-2005, 10:31 PM
Evo stisale su se strasti... :wink:
Ja radim dance-trance,house,electro... tako da Max,bice mi zanimljivo da cujem sta radis!
SandRob ,ono u vezi Aleksandre Radovic,odnosi se na njen zadnji album,tj. da za takve aranzmane nisu bili neophodni skupi hardverski synth-evi.
Max znanje je jako bitno,ali ono sto mozes da dobijes sa hardverskim sintisajzerima tipa Nord Lead 3,Virus,Roland JP8000,... nije moguce ostvariti sa soft synthevima.Ako neko sumnja u ovo ,uploadovacu neke semplove sa ovih synth-eva pa ce ispasti smesan u pokusaju da se imalo priblizi tome,koristeci samo software.
U zadnje 2 godine sam uradio svoje najbolje kompozicije i ideje za aranzmane itd... totalno svetski i nesto novo cak i za svet... ali te ideje ne mogu da realizujem sa soft synth-evima ,tj. oprema ne moze da isprati ono sto mogu da zamislim. Na svu srecu,Nord Lead 3 je tu,Virus TI je vec narucen,samo da izadje u prodaju pocetkom marta,... pa cu da krenem."Napadam" svetsko trziste,domaca scena i ono sto se na njoj desava me ne odusevljava.Mislim da dovoljno znam u ovom trenutku.Medjutim danas znam vise nego pre mesec dana,a mnogo vise nego pre godinu dana.Kada se bude desilo da godinu dana nisam naucio nesto novo,e tada cu da kazem Bravo care ,ala produciras! (Kaaaako montira!!!!!! :lol: )
Dakle naravno da svi ima jos puno da ucimo,kao sto i poznati svetski producenti uce,razmenjuju misljenja,fore itd... Uostalom i produkcija stalno napreduje,kao i sva tehnika,kompjutersko programiranje,nauka,...
i potrebno je biti u toku,i stalno uciti,usavrsavati se,...
Pedja
10-02-2005, 11:46 PM
Evo ja sam napravio bas novu pesmu, ali tako sam je upropastio na masteringu da nisam mogao da prepoznam cija je to stvar... :? Na kraju sam dosao do zakljucka da se i ja ubacim u svadje jer mi to bolje ide... :roll: Samo se jos nisam opredelio u koji cu klan da se ubacim...sacekacu malo da vidim ko pobedjuje... :lol:
:lol: :wink:
ono u vezi Aleksandre Radovic,odnosi se na njen zadnji album
koliko mi se cini to joj je za sad prvi :wink:
@Sandrob
ja sam pricao o ELEMENTARNIM stvarima. Nisam ulazio dublje u tematiku. I naravno da sam daleko od bilo kakvog "rasturanja". Ne vidim cemu sarkazam sa tvoje strane, al ok.
@idekius
Zasto da ne ljudima sve u lice? Bolje to nego ko neki da pratim i smeskam se i gledam kako nesto polako ali sigurno propada. Tako je i sa ljudima oko mene i sa kojim radim. Dokle god znam sta neko o meni (i suprotno) misli samo tako moze da se odrzi zdrava atmosfera.
A to za ribe. Recimo da mi je muzika na prva tri mesta. Mislite sta hocete...
Amater? Svakako! I to cu misliti o sebi verovatno i za 10 godina, iako i sad vec zaradjujem i manje-vise zivim od toga...
toliko.. poz!
SandRob
11-02-2005, 12:22 AM
@Sandrob
ja sam pricao o ELEMENTARNIM stvarima. Nisam ulazio dublje u tematiku. I naravno da sam daleko od bilo kakvog "rasturanja". Ne vidim cemu sarkazam sa tvoje strane, al ok.
oprosti :oops:
nisan razumi sto hoces rec. da, teoretski bi stvarno svaki producent treba znat kako radu kompresori i kako se stimaju. to se slazen. :roll:
2 Gianfranco
Neces nikada prestati uciti !!!
E pa tu smo na elektornici svi, mogli bi se rameniti adovima da pocujemo o cemu je stvar
nESbo
11-02-2005, 11:42 AM
zima drugari, zima. mnogo se sedi u zatvorenom pa se budi nervoza. opustite se, uzivajte, slusajte muziku, komponujte, al samo opusteno :wink:
i zamolio bih da izbegavate komentare tipa "nisam nikog hteo da uvredim" zato sto se podrazumevaju brate. i price tipa "mi smo na ovom forumu zbog ovoga ili onoga". znamo svi zasto dolazimo ovde i da cemo uvek i dolaziti. svi mi volimo da ucimo, i jos uz to da se lepo druzimo. al hvala bogu svi imamo svoje ukuse, i licna misljenja. lepo je sto ih ljudi iznose, i normalno da se pojave nesuglasice. ali ljutnje, pretnje, svadje, vredjanja, prepucavanja i sl. :lol: pa zar da vam kazem, pa glupo je!!!
drago mi je sto je dosao i max medju ovako dobar skup velikih poznavalaca muzike i produkcije. samo polako, bice nas jos, znam.
i nemojte bez veze potcenjivati (jel se tako pise?) svoj rad i znanje uvelicavanjem tamo nekih "svetskih producenata", "vanzemaljaca" i sl. :wink: slazem se da uvek moze bolje, al nije ni sad lose, zar ne?
jedan veliki pozdrav za porodicu RUMSKI!!!
:wave:
ajde, ajde da ne glupimo vise jel ima neko jos neku pametnu :P
Ja bi mozda dodao da se u masteru u elektronici u nekim delovima, prelazima i slicno mogu koristiti flanger, phaser, i slicni fazni efekti cistim lepljenjem na neki deo i da se mogu dobiti predobri rezultati.
Cak sam malo experimentisao sa delayom i isto dobio , ali samo u nekim delovima, dobre rezultate, ako nekog zanima mogu malo podrobnije
nESbo
11-02-2005, 12:15 PM
Ja bi mozda dodao da se u masteru u elektronici u nekim delovima, prelazima i slicno mogu koristiti flanger, phaser, i slicni fazni efekti cistim lepljenjem na neki deo i da se mogu dobiti predobri rezultati.
da, da. obozavam prelaze sa phaserom, samo ne znam kako mislis na masteru? meni se desava da recimo ceo mix pustim kroz phaser :) al to moras lepo posle da iskompresujes
Mislio sam lepljenje na mix
nESbo
11-02-2005, 01:10 PM
kako lepis? ne znam kralju na sta mislis. jel bi mi objasnio?
izvinte znate ja sam malo glup. :oops: :D
hehe, ma ja to zovem lepljenje, zbog cega, nemam pojma.
Jednostavno oznacis deo pesme gde hoces da stavis recimo flanger postavis loop na tom delu i roknes po flangeru slusajuci loop, namestas i namestas sve dok se ne uklopi sa delom ispred i kasnije (najvise u dinamici).
SandRob
11-02-2005, 07:45 PM
hehe, ma ja to zovem lepljenje, zbog cega, nemam pojma.
Jednostavno oznacis deo pesme gde hoces da stavis recimo flanger postavis loop na tom delu i roknes po flangeru slusajuci loop, namestas i namestas sve dok se ne uklopi sa delom ispred i kasnije (najvise u dinamici).
sezdesetih se znalo provucivat cili aranzman kroz flanger. to je radi hendrix na zadnjem solu od 'bold as love' i the small faces na 'lazy sunday'.
bdv: melodija od lazy sunday koristena je nekad (prije vise od 20 godina) kao spica za beogradsko 'nedeljno popodne'. to je ono kad je ona curica grizla jabuku. samo sto nije bila originlana, rock verzija, nego na 'armoniku dugmetaru. ;)
fipke
11-02-2005, 08:32 PM
samo sto nije bila originlana, rock verzija, nego na 'armoniku dugmetaru. ;)
haha...carski...hendza pasuljara...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.