Log in

View Full Version : Vokal i Reverb

Mogli
02-02-2005, 11:34 PM
Svi se slazemo da su softwerski reverbi daleko od hardwerskih, svima je to jasno zato i koristimo masovno impulse da bi to bar malo mirisalo na hardwer, medjutim ne znam da li ne uspevate kao ja, da vokalu date sirinu bez one staromodne jeke. Vokal mi uvek stoji izvan matrice i smeta mi to. Slusao sam Robbie Williamsa koji se dere na sav glas, ali to uopste ne smeta, naprotiv, bas prija!! Pa dobro, koji to impuls da stavim u Sir da bi meni tako slicno zvucalo?? Glas mi se tek dopadne kad skroz utone u reverb, ali to nije to...Probao sam sve reverbe i Princeton, ali mi je sve to tanko i neuverljivo! :?

Max
03-02-2005, 12:08 AM
KOMPRESIJA KOMPRESIJA iiiiiiiii......a da KOMPRESIJA ......

Stvar koja pomaze da se glas slozi sa miksom je kvalitetna kompresija na glasu ....to i siri glas...pazljivo podesavanje pridileja na reverbu ....blagi room.., ponekad i dupli ili trodupli vokali.... Voxeng analog flux .....pa onda kompresija cele matrice pa onda pazljivo pozicioniranje instrumenata da se napravi mesto za glas .....pa onda dodavanje post reverba .....kao na Lex 960 ili TC M6000 ...pa cemo onda da pricamo ......

Pocni tako sto ce ti jedine stvari u sredini mixa biti ......noga dobos bas i glas....sve ostalo bacaj gde bilo ....svuda po miksu ....eksperimentisi....pa mi reci da li ti je glas bolje seo u miks....

Potrudi se da ti u aranzmanu bude nesto ispod glasa ....noga bas ....levo i desno od glasa ....svi instrumenti.....nesto iznad glasa....suske ......

izvezi miks ....iskomprimuj .....ako dobijes preko 50 %onog sto hoces ...vodis na veceru .... :wink:

Pozdrav

idekius
03-02-2005, 12:41 AM
Svi se slazemo da su softwerski reverbi daleko od hardwerskih, svima je to jasno zato i koristimo masovno impulse da bi to bar malo mirisalo na hardwer

Ne slazemo se svi! :D Ja sam pre za varijantu dobrog software-skog reverba, nego loseg hardware-skog. Ako biram izmedju Lexicon MPX 100-500 i IR 1, Altiverb i sl., uvek cu da uzmem ovo drugo. Od impulsa, waves master verb-a, Timevorx ReverbX... bih odustao tek pri Lexiconu PCM 91 pa navise...

Nije sprava tek da se nalazi u rack-u...

Kao i uvek, ostavljam mogucnost da gresim, ali ja tako chujem...

kVu
03-02-2005, 12:55 AM
upravo tako idekius ;)

Mogli
03-02-2005, 07:05 AM

Stvar koja pomaze da se glas slozi sa miksom je kvalitetna kompresija na glasu ....to i siri glas...pazljivo podesavanje pridileja na reverbu ....blagi room.., ponekad i dupli ili trodupli vokali.... Voxeng analog flux .....pa onda kompresija cele matrice pa onda pazljivo pozicioniranje instrumenata da se napravi mesto za glas .....pa onda dodavanje post reverba .....kao na Lex 960 ili TC M6000 ...pa cemo onda da pricamo ......

Pocni tako sto ce ti jedine stvari u sredini mixa biti ......noga dobos bas i glas....sve ostalo bacaj gde bilo ....svuda po miksu ....eksperimentisi....pa mi reci da li ti je glas bolje seo u miks....

Potrudi se da ti u aranzmanu bude nesto ispod glasa ....noga bas ....levo i desno od glasa ....svi instrumenti.....nesto iznad glasa....suske ......

izvezi miks ....iskomprimuj .....ako dobijes preko 50 %onog sto hoces ...vodis na veceru .... :wink:

Pozdrav

Kao sto je jednom Eon rekao za Sandrove savete - copy, paste, pa na zid!
Saveti su ti prakticni, a to jako cenim. Veceru ti garantujem!! :D

p.s. sinoc sam bio sa Ganetom Pecikozom i on prica kako su neke stvari za Beoviziju provucene kroz Uad!! Ja se odmah setio tebe. Moram kupiti tu karticu! I jos jedno pitanje - uvek sam tepih stavljao u sredinu...gde sad da ga stavim...na kraj sobe??

Deky@

Hvala ti mnogo Deky na sugestiji i naravno da si u pravu!! Impulsi, iako predstavljaju samo isecke, gde je inicijalni signal izbrisan, iako gube odredjeni postotak kvaliteta, svakako su kvalitetniji od loseg hardwera i to je vec vise puta postovano. Medjutim, ja i nisam mislio na los hardwer!

Eon
03-02-2005, 10:09 AM
Da ovo ide na zid :)

SandRob
03-02-2005, 10:32 AM
jebiga, kad ljudi pitaju za reverb a ja in recen kompresor i eq, blido me gledaju. ;)
bilo je tega ode i na forumu. ;)

evo jedan primjer, a bilo ih je i prije, samo me ni voja trazit:
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=2684 :roll:

Mogli
03-02-2005, 11:29 AM
U zaru borbe sa vokalima nisam primetio da se o tome govori! Medjutim ima i drugih stvari koje mene interesuju, a jedna od njih je RASPORED kojim se stavljaju zacini na vokal. Postoji li formula koja mora da se ispostuje? Prvo EQ, pa... Sta ide pre, kompresor pa reverb ili obrnuto?

puRe
03-02-2005, 11:50 AM
Svi se slazemo da su softwerski reverbi daleko od hardwerskih, svima je to jasno zato i koristimo masovno impulse da bi to bar malo mirisalo na hardwer

Ne slazemo se svi! :D Ja sam pre za varijantu dobrog software-skog reverba, nego loseg hardware-skog. Ako biram izmedju Lexicon MPX 100-500 i IR 1, Altiverb i sl., uvek cu da uzmem ovo drugo. Od impulsa, waves master verb-a, Timevorx ReverbX... bih odustao tek pri Lexiconu PCM 91 pa navise...

Nije sprava tek da se nalazi u rack-u...

Kao i uvek, ostavljam mogucnost da gresim, ali ja tako chujem...

odlicno receno...

imao sam prilike da poredim PCM91 i Waves IR1 (sa istim presetom) - razlika je bila krajnje minijaturna (uglavnom se svodila na to da je PCM imao vise u visokim frekvencijama)...zakljucak je da se pored pluginova ne isplati uzimati nista slabije od PCM91...

NAPOMENA:
ovo je krajnje subjektivno s obzirom da sam testirao sa hallovima koje najvise i koristim u svojoj muzici....u problem plateova i roomova necu da ulazim posto nije ista situacija...

Max
03-02-2005, 12:38 PM
Ajde jedno pojedno ... pad ili povuci nazad sa reverbom.....to znaci da je ako koristis waves rverb ....odnos 30 -70 dry u odnosu na reverb ...ili uzmi stereo ekvilajzer pa podesi malo razlicito parametre....pa ces videti kako ce se rascistiti sredina ( ovo je jaaakooo supa fora....deffinitivno mi dugujete veceru ...)

A ovo ostalo .....ajde podogovoru ....ne leti pred rudu .....uradite ovo sto sam vam rekao....experimentisite....pa se javite da mi kazete kakvi su rezultati ....

Prvo uradite jedno ....samo da bi dobili dobru kompresiju treba bar dva meseca da se upoznate sa nekoliko vrsta kompresora ...pa tek onda reverbi

Zato ako postavljate ovakva pitanja....mislim na ove koji ovo ne znaju .....davati fore i trikove vredi samo onda ako ljudi se stvarno trude i rade mnogo .....moj prvi post .....onaj gore..... je dovoljan za bar dve nedelj zestokog rada ...ako ne i mesec dana ........i to pricam .....o bar cetir sata dnevno .......ko proba videce ....

Pozdrav

Zid
03-02-2005, 12:53 PM
Da si blize imao bi veceru i od mene,u svakom slucaju pravo osvjezenje foruma.Pozdrav Max!

dr.Ru
03-02-2005, 01:13 PM
max je u pravu.
Imati novu foru ima znacenje ako sednes i vezbas je u tvom stilu do savrsenstva.... a to traje i traje...

Eon
03-02-2005, 01:33 PM
Nemam vise mesta na zidu, moracu na drugi da predjem :)

Tiki the Boyler
03-02-2005, 03:32 PM
A Primacoustic??? :evil:

idekius
03-02-2005, 04:05 PM
...ili uzmi stereo ekvilajzer pa podesi malo razlicito parametre....pa ces videti kako ce se rascistiti sredina

Opaka fora...
:!: :!: :!:

Max
03-02-2005, 04:43 PM
ja kazem lepo....vecera sledi :wink:

Eon
03-02-2005, 05:11 PM
A Primacoustic??? :evil:

Za njega imam posebno mesto a i veci deo njega ne ide na zid :)

SandRob
03-02-2005, 08:02 PM
evo jos jedne cake za pad.
provuce se kroz kroz voxengo stereo touch ili kroz waves doubler samo se kod doublera treba mutirat dry. :roll:

Dushan_S
03-02-2005, 11:25 PM
Vrlo ?esto i nije potreban reverb u ve?oj meri, naro?ito ako se radi o up tempo pesmi, probaj da eksperimenti?e? sa delay-om koji je u tempu pesme, i automatizuj ga tako da kada je matrica gu??a bude ja?i a kada vokal ostane go bude slabiji. Mono "tape"

Tako?e dobra fora je poslati vokal u send na kome je delay (mix 100%, je li) pa staviti neki reverb na njega. Mo?i ?e? da smanji? taj send toliko da reverb nije o?igledan i ne mulja glavni signal, a opet ?e biti prisutan u pozadini.

Eon
04-02-2005, 12:11 AM
Ja sam recimo sirenje zvuka odlicno postizao Chorusima stim da sam slao Wet signal i dobijao jedinstvene mixeve.

Max
04-02-2005, 12:47 PM
eto ....ja kazem prvo da nauce ovo ......pa tek onda .......uuuufffff....ajde dobro...

Ovo sto kaze SandRob je u pravu s tim sto se onda mogu desiti fazni pomeraji u mono miksu ....mislim na tv i tako .....a ovo sto kaze Dusans je totalno u pravu ali je to tehnika s kojom treba biti jako pazljiv i suptilan ....jer u neiskustvu ce te imati vise problema nego koristi .....u svakom slucaju ......obe na zid ....pa kasnije na citanje ....hehehe

Pozdrav

Eon
04-02-2005, 12:49 PM
hehe slusam slusam samo reko da doprinesem onima koji su na vishem stadijumu ucenja :)

SandRob
04-02-2005, 01:01 PM
Vrlo ?esto i nije potreban reverb u ve?oj meri, naro?ito ako se radi o up tempo pesmi, probaj da eksperimenti?e? sa delay-om koji je u tempu pesme, i automatizuj ga tako da kada je matrica gu??a bude ja?i a kada vokal ostane go bude slabiji. Mono "tape"

Tako?e dobra fora je poslati vokal u send na kome je delay (mix 100%, je li) pa staviti neki reverb na njega. Mo?i ?e? da smanji? taj send toliko da reverb nije o?igledan i ne mulja glavni signal, a opet ?e biti prisutan u pozadini.

ima caka sa jednin vrlo kratkin delayon umisto reverba (do nekih 30tak ms maximalno) koje uho (zbog brzine) ne cuje ko delay, pa daje punocu vokalu i tisne ga naprid u mixu.
ili takozvani 'slap' efekat (do nekih 100ms) koji je koristi lennon kad je pjeva rock'n'roll stvari i na ploci 'rock'n'roll'. taj efekt se cesto koristi kod rock'n'rolla i jos ga zovu 'elvis slap'.
a moze se stavit duzi delay, van ritma ili u triolama, pa ce se jos bolje cut.
a mogu se i konbinirat delay i reverb, da oba budu vrrrlo kratki i minimalni.

Mogli
21-02-2005, 08:21 PM
Ljudi, evo slusam Feel od Robbie Williams-a i ne mogu se nacuditi kako je suv vokal...samo sto ne iskoci iz mog geneleca! Zna li neko sto je dodato na taj glas i da li je uopste nesto dodato?? Mislim na reverbe... i ostalo.. :cry:

SandRob
21-02-2005, 08:35 PM
Ljudi, evo slusam Feel od Robbie Williams-a i ne mogu se nacuditi kako je suv vokal...samo sto ne iskoci iz mog geneleca! Zna li neko sto je dodato na taj glas i da li je uopste nesto dodato?? Mislim na reverbe... i ostalo.. :cry:

nisan slusa, ali obicno se za takve vokale koristi jedan vrlo kratki delay, umisto reverba.

Mogli
21-02-2005, 08:42 PM
To ce tako i biti...reverb se vise uopste ni ne stavlja na glas...izgleda da je to postalo demode!

ProkDu
21-02-2005, 09:23 PM
Ljudi, evo slusam Feel od Robbie Williams-a i ne mogu se nacuditi kako je suv vokal...samo sto ne iskoci iz mog geneleca! Zna li neko sto je dodato na taj glas i da li je uopste nesto dodato?? Mislim na reverbe... i ostalo..

Da, da u samoj pesmi ima kratkog delay-a kao i reverba koji je jako nisko. Sve ovo cujem na side kanalu. :wink:

Mogli
21-02-2005, 09:49 PM
Sta ti je to side kanal?

ProkDu
21-02-2005, 10:47 PM
overi:

http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=2666

probaj i kazi da li vredi?

kVu
21-02-2005, 11:24 PM
Taj feel od RW-a ima neki plate sigurno...

statusband
15-03-2005, 04:26 AM
Ima li nege free da se nadje Voxengo analog flux?

ProkDu
15-03-2005, 04:32 AM
demo @

http://www.baxxy.com/data/VoxengoAnalogfluxSuite_12_setup.exe

milosjeftic
15-03-2005, 11:53 AM
Ko zna da uradi dobar mix a da pri tom ne koristi reverb ( ni soft. ni hard ) naravno , ni dilej ( ni soft. ni hard )
- sve zna .

Eon
15-03-2005, 01:34 PM
Ko zna da uradi dobar mix a da pri tom ne koristi reverb ( ni soft. ni hard ) naravno , ni dilej ( ni soft. ni hard )
- sve zna .

bez reverba je nemoguce dok je bez delayja i nekako moguce teorijski ali prakticno, no no

Dushan_S
15-03-2005, 01:41 PM
bez reverba je nemoguce Zavisi kako snima?, mo?e? u startu da snimi? instrumente tako da ima? ambience koji ti je dovoljan. Se?am se da je Michael Wagener svojevremeno na prosoundweb forumu ispri?ao da su za prvi album Skid Row bubanj snimili u jednoj od onih velikih gara?a, tako da su ambijentalci hvatali ogroman reverb prostorije, i nikakav ve?ta?ki reverb nije kori??en u miksu.
Onda , recimo, vokal David Bowie-a na "Heroes" pesmi je snimljen u duga?kom hodniku, sa tri mikrofona koji su postavljeni na razli?itim razmacima, jedan kod njega, drugi koji metar dalje, tre?i na kraju hodnika. Ova dva su pa?ljivo gate-ovani, tako da su se otvarali i zatvarali zavisno od ja?ine njegovog pevanja: Kad bi malo ja?e zapevao, ulazio bi izra?eni ambience od drugog mic-a, a kada bi najglasnije pevao, palio bi se tre?i i reverb bi postao jako izra?en.

Zna?i, reverb ne mora biti potreban, ako ?ovek razmi?lja kreativno i ima uslova da se igra tokom snimanja. U krajnjem slu?aju, ?ta drugo rade svi ti reverb ure?aji, nego simuliraju stvarne prostore? :wink:

Eon
15-03-2005, 01:45 PM
a da za usnimavanje jeste iako je u pitanju opet koristenje prirodnog reverba, visesam mislio sa elektronske strane

Dushan_S
15-03-2005, 01:50 PM
Da, elektronika je druga pri?a, tu ni?ta bez efekata, fakat :)

Max
15-03-2005, 03:34 PM
he he he he he.....pa sta je to nego opet reverb ...hehehe ....slatko se nasmejah ...naravno da bez reverba ne moze jer mi u svakom slusanju cujemo neki reverb ..... a kad se snima , snima se closed miking ....sto je prilicno neprirodno za nase uho ....

To sto je navedeno je ....reverb ....prirodni ....sto je isti k... samo malo drugacije zvuci ..... a ona fora sa liftom ...?????

ko zna da uradi mix ...na koji god nacin se dosetio .....taj ume da uradi mix .......i to je to !!!

pozdrav

Eon
15-03-2005, 06:05 PM
sta sa liftom bas me zanima?

Max
15-03-2005, 08:36 PM
popnes se na ...npr ..... 5 sprat .....i pustas muziku .....a mikrofon stavis na krov lifta ........ i spustas spratove nize .... teko je to bilo nekad ....reverb .... dirty stuff .....hehehe

pozdrav

statusband
15-03-2005, 11:03 PM
U principu,sve se svodi na "Misli svojom glavom i slusaj sta je dobro",a ja se non-stop trudim da kopiram neciji rad,bas bez veze,valjda svako ima svoj stil u mix-u 8)

zvincic
15-03-2005, 11:15 PM
U principu,sve se svodi na "Misli svojom glavom i slusaj sta je dobro",a ja se non-stop trudim da kopiram neciji rad,bas bez veze,valjda svako ima svoj stil u mix-u 8)

tocno tako ;)

nedavno mi je prijatelj uputio kritiku da "me cuje" u svakoj pjesmi na kojoj radim ne shvacajuci koliki mi je time kompliment dao ;)

ili je mislio da svaka od tih pjesama sux-a :banghead:
:lol: :lol: :lol:

nemoj kopirati druge nego uci od njih i razvijaj svoj stil ;)

cipela
15-03-2005, 11:23 PM
- sve zna .
Ovo mi je kao da stakla od naocala ocistis smirgl-papirom. :D
Koliko vrijedi na suvi mix staviti samo jedan reverb u masteringu?

milosjeftic
15-03-2005, 11:36 PM
Ko nema stil - nema nista .

Dokaz : 1 . stil je licna stvar .
2 . svaka licnost je jedinstvena i neponovljiva .
3 . ako imas neciji stil ( pises u stilu nekog drugog ) , to znaci da ti nisi ti , vec taj drugi , jer je stil licna stvar .
4. sto je nemoguce jer je svaka licnost jedinstvena i neponovljiva .

Zakljucak : ko " pise " , " svira " ... u stilu nekog drugog - u stvari ne radi nista .

Upravo iz ovog raloga su plagijati bezvredni , ma koliko se cinili " verni " originalu .

File
18-03-2005, 04:56 PM
upravo sam zavr?io remix stvari od mog benda za neku kompilaciju i ovako: bubanj je ispao...jako...jako dobro....(u odnosu na velike bendove tog ?anra (Hardcore - Metal)),pod velikim smatram one koji snimaju u skupim studijima pod palicom scota burnsa i ostalih velikih kraljeva metal produkcije...i u odnosu da je to rasklimani tre? takton bubanj sa nekom jeftinom serijom zildijan ?inela....bas gitara je isto savr?ena(u mojim omjerima - stari dobri ?ajavec, bas nepoznate izrade a majk onaj jajasti zenhaizer:-) koji sam koristio i za bus drum)...od gitara nisam puno ni o?ekivao...jer je mic bio beta shure, gitara prelo?a, a poja?alo kolko tolko...al uz dobar bubanj i bas gitaru se uspilo is?upat....e a vox je druga pri?a....kao na po?etku ove teme...meni isto vokal ne sjeda u mix....jo? je jedna gre?ka ?to sam snimao bez pbs mre?ice i to sa kompresijom zvu?i o?ajno...ali me to ne brine...ve? me brine to ?to nikako ne pogodim reverb....i zanima me dali bi gitare trebale biti suhe (4 distorzirane gitare...jedna skroz lijevo, jedna skroz desno, tre?a na 45 lijevo al ti?e, a ?etvrta na 45 desno isto ti?e)....

perpetuum
27-03-2005, 10:45 PM

Pozdrav
Max, ako si ti onaj koji mislim da jesi(ako radis nesto sa MR-om?),zelim da pohvalim produkciju njegovog vokala, iako je to koliko znam demo!!!
Koji je to preamp u pitanju?