View Full Version : Vokal mi je Enigma
Stalno muku mucim sa spoznajom oko vokala...slu?am i slu?am, al nikako da ?ujem...Kako dobiti onaj "standardni" vokal...nije ni ?isto, a nije ni previ?e reverb....da li to je to mo?da reverb, ali vrlo kratki...pa on samo malo produ?i glas.....vjerujem da postoji neka formula za to(pre:?, Time:?, itd.)...pa bi bio zahvalan, ako mi to malo objasnite...
SandRob
31-01-2005, 12:27 PM
pusti sad reverb! treba krenut od pocetka - reverb je najmanji problem.
prvo vokal treba dobro snimit, a onda na red dolazu kompresor i eq a tek na trecemu mistu dolazi jeka. :roll:
Tiki the Boyler
31-01-2005, 12:38 PM
Sandro, kako (po tebi) preko TLA 5051 usnimiti pjevacicu koja je tipicna "midlerka"?! Djevojka je operska pjevacica, tako da kad pjeva popularnu muziku uvijek ode u neki nezgodni srednji stim!
da...al pustimo sad kompresiju i eqovanje...kad je meni odjek enigma.
X-Dreamer
31-01-2005, 01:14 PM
He,he,he!!!Odradi vokal u nekom WC-u ili Kupatilu. :lol: :wink:
Sala mala,ali mozda i upali.
.... :( :x pa zar se nikome ne da il ?ta? a znam da znate....radi se o gluvoj sobi....shure SM58-ici(mre?ica) pop-vokal, rock-muzika(npr.)...softverski kompresor....znam da je to po ?elji....al ima ona standardna postavka (koja se naj?e??e koristi) i koja mene zanima...
File....nije to ni izbliza tako lako.....prvo snimak i soba.....posto verovatno radis close miking....probaj da preko SIR dodas impuls zive sobe....ili nekog studija .....ali ne vst ...NEGO IMPULS....neka recimo fina 7 x 7 m da ne zvoni mnogo.....i kad dobijes prirodni glas...probaj da stavis u neki HALL.... ali mislim ( nemoj da se uvredis ...posto umem da budem direktan a to je zato sto nisam bas lud za kucanjem ) da tek treba da dodjes do tog problema.......Probaj prvo neki osrednji kond. kao npr AKG C3000 pa ga malo napanji naprimer u Sonalksis kompu...sredi (ako je rock ) na Waves rencomp6 i ubaci u gorenavedeni room .....pa nam onda prenesi utiske....
Pozdrav
uuuufffff....i skini mrezicu ...preko dinamickog....samo ti jos ona treba ....
Pozdrav
Ne znam jel postoji pravilo, usnimavajuci vokale ,da preskocim kompresor i eq, nikada se nisam odredjivao na reverb po nekom sistemu, vise sam gledao da mi legne u mix i na to sam se i koncentrisao. Sto kaze Sandro najbitnije je da ga usnimis idealno i onda se mozes igrati kako god zelis.
Ovo "igrati" znaci da nema pravila, zavisi od zanra muzike, od kompletnog mixa i od tvoje subjektivnosti.
E da i to odradi sa kondenzatorskim mikrofonom jer ti ovako nikada nece ispasti zeljeno
ok....hvala....dobro...vjerujem vam :-) ali kak mo?e bit bolje bez mre?ice, nego sa....kad bez "udara" P,B,itd.
File
Pitanje ti je u najmanju ruku nerazumno...
Kao sto ti je max rekao. Snimis dobro vokal (ali ne sa sm58), i pop filter OBAVEZNO! ubacis impuls neke studijske sobice (ne neki preset room-a sa vst-a) i onda sve zavisi od toga kako ti hoces to da zvuci. Posle od reverba dodaj neki plate ili hall, sta vec zelis.
Ja volim recimo da snimam sa slicnim micom pratece. Dakle, sm57 i mrezica ispred...
dr.Ru
01-02-2005, 01:25 AM
...i ja bih dodao, za pocetak, dok se igras raznim reverbima, nikad nemoj raditi na solo kanalu, vec u mixu. Posle idi na solo. Cudo jedno kako dobre solo stvari ocajno zvuce u mixu sa drugim kanalima.
idekius
01-02-2005, 07:02 AM
Bravo Max!!!
Ovo sa impulsom sobe mi nije palo na pamet, a tako je logicno!!!
A moze li pomoci R1 iz Waves paketa,imas li sa njim iskustva i koliko je on ozbiljan u radu sa vokalima???
Prvo i najvaznije .....nemojte stavljati mrezice na dinamicke mikrofone....oduzecete im taako potrebnu otvorenost koju ce te posle jako tesko nadoknaditi .....osim ako imate nesto fino kao Manley MP .....Jednostevno malo sklonite mikrofon pod uglom.....da vazduh ne ide direktno u njega....experimentisite sa uglovima.....tako mozete dobiti glas i koji je sa vise ili manje otvorenosti ....po zelji.... Ja cak izbegavam da koristim mrezicu i na kondenzatorima kad su intimne balade u pitanju jer....kad probate jedan i drugi take......videcete razliku ....
Ako promakne koji Pili B samo ga zkinite u editu na volume na tom mestu..... Mada ako poslusate zadnji Seal ov album ....niko i nije hteo nista da skida....
Sto se tice rooma ..bitno je da je impuls
eto toliko
Pozdrav
fipke
01-02-2005, 10:06 PM
He,he,he!!!Odradi vokal u nekom WC-u ili Kupatilu. :lol: :wink:
Sala mala,ali mozda i upali.
hej ja sam to i radio. i da znas upalilo je, ali samo u tom jednom koje mi se svidelo... (malo kupatilo 3 sa 1,5) fini kratki slapback od plocica i to je to, pipno posle nisam efekte u mixu. 8)
Bravo Max!!!
Ovo sa impulsom sobe mi nije palo na pamet, a tako je logicno!!!
Zar je moguce da ovo nisi primenjivao ? :) Depeche Mode - Ultra (qme)... Tu me uvek odusevi ona prva verzija od stvari "useless". KAKAV ROOM!
Ako promakne koji Pili B samo ga zkinite u editu na volume na tom mestu..... Mada ako poslusate zadnji Seal ov album ....niko i nije hteo nista da skida....
ehhhhhhhhh sad... i ja bi isti mic ko seal :) a to sa novim albumom sam bas hteo da postavim pitanje u vezi tog Pljuvanja, tj. gde mu je mrezica... Totalno simpaticno i neocekivano zvuci. Novi trendovi, novi trendovi. :)
Naravno .....potuno si u pravu .....postoji varijanta gde je Dave Pensado snimajuci Kristinu Agileru na baladi Beautiful ili tako nesto.....na kraju iskoristio vokal gde se bas jako cuje muzika iz njenih slusalica.......ali su se slozili da je i pored toga emocija iskrena i cista i da im to naj emotivnije zvuci .... i to su stavili na album....
.....a ona sve balade peva lezaci na ledjima .....tako ima snazniju emotivnost......ima logike ......
Pozdrav
Tiki the Boyler
02-02-2005, 11:26 AM
.....a ona sve balade peva lezaci na ledjima .....tako ima snazniju emotivnost......ima logike ......
Volio bih je snimiti... :ike:
Naravno .....potuno si u pravu .....postoji varijanta gde je Dave Pensado snimajuci Kristinu Agileru na baladi Beautiful ili tako nesto.....na kraju iskoristio vokal gde se bas jako cuje muzika iz njenih slusalica.......ali su se slozili da je i pored toga emocija iskrena i cista i da im to naj emotivnije zvuci .... i to su stavili na album....
PozdravOna moze da peva i okacena na plafon i to ce opet biti prava stvar :lol:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.