PDA

View Full Version : -= SF Mid/Side tip =-

ProkDu
28-01-2005, 11:03 PM
Citajuci dosta o mid/side tehnici slucajno dodjoh do otkrica da se moze iskoristiti i u drugom pravcu.
Oduvek sam zeleo da znam (da cujem) koji je reverb i koliko doziran na nekom snimku, i sta je sve provuceno kroz isti. Nekad je potrebno mnogo koncentracije i puno vremena za slusanje da bi cuo to sto hocu da cujem. Ali sa mid/side tehnikom to je daleko lakse :D .

Sound Forge v7.0

Otvorite neku pesmu (omiljenu)
Glavni meni - Process
Pan/Expand ...
Process mode: Mix Mid-Side (MS) recording to left and right channels
OK
and
... play i ukljucite samo desnu traku da se cuje

Ono sto moze da se cuje je:
1. Reverb na instrumentima i glasu (VG masiv)
2. Back vokali (na nekim pesmama sam cak uspeo da odvojim ceo glavni vokal od ostatka pesme :shock: )
3. ........

pisite cemu ovo jos moze da posluzi 8) (* a uz to i ne radi :lol: )

Max
29-01-2005, 01:08 PM
pa ti zapravo izbacujes sve sto je mono iz snimka ... i pri tom krsis gomilu frekvencija ...tako da ono sto cujes bas i nije to.....MS kompresija ima i te kako svoju ulogu kao paralelna kompresija u postprod i daje karaktera miksu....tj centar i punch ( ali bez alkohola :wink: ) .....aaa ako izbacis centar ......paaaaa...zakaraoke...... Pozdrav

Eon
29-01-2005, 01:48 PM
Ja ga po preporuci Shot-a koristim u masteru sa eq-uom koji ima naravno mono-stereo podelu pa poskidam frekvencije sa stereo strane(narocito one duboke frekvencije) i dobijem profilisaniji zvuk.

ProkDu
29-01-2005, 07:11 PM
Otvarao sam pesme RHCP-a i uglavnom se desni kanal cuje kao da je pusten kroz neki flanger :? , dok se kod drugih grupa cuje sve poprilicno jasno. Da li je tu u pitanju neka fora sa fazama ili sta? Rick Rubin je njihov producent cini mi se !!!

Idemo Votsone :wink:

lesha
21-02-2005, 11:49 PM
kad smo vec kod m/s kompresije, je li ko probao besplatni voxengo MSED ?

MS kompresija ima i te kako svoju ulogu kao paralelna kompresija u postprod i daje karaktera miksu....tj centar i punch
zanima me na sta si mislio pod "paralelna" ?
posto do sada nisam imao prilike podrobnije da se upoznam sa ovim nacinom masteringa, zanima me da li kod m/s kompresije treba oba track-a drzati na istom nivou (-6dB) ili jedan treba biti na nuli a drugi na -9db npr... ??
kako kompresovati mid? ne verujem da treba raditi isto sto i sa kickom...
takodje me interesuje i kompresija za side....

probao sam koristeci voxengo msed (vrlo korisna stvarcica) i kjaerhus gco-1, ali nisam mogao mnogo da pojacavam da ne bih probudio komsije :)
probacu ponovo kad ustanem..

/edit
nasao sam shotov post gde govori kako je problem sto ne postoji vst kompresor koji radi nezavisno na 2 kanala...
ja sam taj problem resio sto sam ubacio na 2 stereo tracka istu numeru i utisao za 6dB (duplo tise) i tako sam dobio originalnu jacinu... na oba tracka sam prvo stavio voxengo msed (encoder), zatim gco-1 i msed (decoder)..
jos samo da naucim kako da koristim kompresor u ovakvoj situaciji... :roll:

Eon
22-02-2005, 08:10 AM
Oba kanala drzi na -6 i to na pocetku i na kraju lanca.
Mid kompresuj sa GCO, to sam i ja pre neki dan provalio, jer ima opciju left i right stim da ces prvo provuci left pa right signal.
Pre ili posle stavi eq i po zelji SIR pa ces dobiti specifican master snimak.

lesha
22-02-2005, 08:57 AM
da, naravno da ces ih staviti levo i desno, inace nemas mid/side...
ono sto me zanima je kako da se ponasam pri kompresiji..

File
18-03-2005, 04:42 PM
hahaha...mozda je smjesno...ali ja to dobijem (to da cujem samo prostor (reverb) snimke) kad imam slusalice koje prekidaju...pa se nekako napravi taj efekt...jel vam se kad to desilo?....i koja je to fora?....za?to to tako?

SickBoy
22-03-2005, 09:53 AM
hahaha...mozda je smjesno...ali ja to dobijem (to da cujem samo prostor (reverb) snimke) kad imam slusalice koje prekidaju...pa se nekako napravi taj efekt...jel vam se kad to desilo?....i koja je to fora?....za?to to tako?

Ubiju ti se faze lijevog i desnog kanala, pa se poni?te svi signali koji su identi?ni na oba kanala, a to je u biti sve ?to je u strogom centru tj. mono.
Ista stvar kao kod M-S

milosjeftic
06-05-2005, 12:41 PM
sa eq-uom koji ima naravno mono-stereo podelu pa poskidam frekvencije sa stereo strane(narocito one duboke frekvencije)

Koji EQ za to upotrebljavas ?

acaradio
06-05-2005, 02:28 PM
Za izdvajanje ili eliminaciju "mid" materijala sa snimka moze fino da posluzi freeware VST plugin ExtraBoy
http://home.planet.nl/~harve009/plugins/Extra_Boy_v114.zip
Uz male korekcije ponudjenih preset-ova, daje lepe rezultate na nekim snimcima

Shady
07-05-2005, 06:22 AM
?elim da pitam, po?to nisam ba? najbolje shvatio iz gornjih priloga:

Na koji na?in se od jednog stereo wava mogu kreirati tri mono fajla, i to:
- a) mono koji sadr?i sasvim ?istu sredinu. (zna?i, u njemu eliminiram sve ?to je stereo).
- b) mono koji sadr?i isklju?ivo lijevu stranu, bez sredine i desne strane.
- c) mono koji sadr?i isklju?ivo desnu stranu, bez sredine i lijeve strane.

Volio bih da to bude pouzdan postupak, tj. kada 3 dobijene mono trake pustim istovremeno u sekvenceru, da mogu ?uti opet onaj isti stereo fajl.

-----
Prok du
da li se u postupku kojeg si opisao u naslovu sa stereo fajla sasvim pouzdano ubija sve ?to je u njemu mono, tako da ostane samo ono ?to je ba?eno stranu?

Gianfranco
07-05-2005, 06:34 AM
Shady:
- a) mono koji sadr?i sasvim ?istu sredinu. (zna?i, u njemu eliminiram sve ?to je stereo).
- b) mono koji sadr?i isklju?ivo lijevu stranu, bez sredine i desne strane.
- c) mono koji sadr?i isklju?ivo desnu stranu, bez sredine i lijeve strane.

a) (L+R)/2
b) (L+R')/2
c) (R+L')/2

Shady
07-05-2005, 08:43 AM
Nisam ovo razumeo. :?

Gianfranco
07-05-2005, 08:57 AM
Na primer :

b) (L+R')/2

L-leva strana originalnog stereo wav-a
R-desna strana originalnog wav-a
+ znaci da sabiras dva kanala tako sto ih saljes na istu grupu
R' znaci inverz od R,tj. -R tj. R sa obrnutom fazom
/2 znaci duplo manja jacina tj. -6 dB

Dakle sve ukupno:
Originalni stereo kanal pretvoris u 2 mono tj. L i R.
Obrnes fazu od R (npr. u Nuendu/Cubase-u ides u audio->process->phase reverse) i dobijes R'
Sabiras L i R' tj. oba saljes na istu grupu
Na toj grupi stavis -6dB (a mogao si i da oba L i R' spustis za 6 dB,sto je bolja varijanta,a da na grupi ostane nepromenjena jacina,tj. na 0).

Shady
08-05-2005, 05:56 AM
Ok, hvala, GianFranco. Nisam siguran da li je to ovo ?to sam htio. Poku?a?u da objasnim gornje pitanje, mo?da sam se gore pogre?no izrazio.

Zanima me na?in da jedan stereo wav. iskopiram u tri trake sekvencera, i da ih podesim tako da dobijem slede?e:

- a) traka koja sadr?i sasvim ?istu sredinu. (zna?i, eliminirano je sve ?to je stereo).
- b) traka koja sadr?i isklju?ivo lijevu stranu, bez sredine i desne strane.
- c) traka koja sadr?i isklju?ivo desnu stranu, bez sredine i lijeve strane.

Da li je postupak koji si objasnio upravo ovo ?to ja ho?u? Da li je ovo ?to tra?im nemogu?e napraviti? (ja radim u Sonaru, ali je postupak okretanja faza sli?an tako to nije problem.)

Gianfranco
08-05-2005, 06:11 AM
Da Shady! To je to!

To je toliko prosto!

Pogledaj sam,sada kada su ti jasne oznake:

a) (L+R)/2
b) (L+R')/2
c) (R+L')/2

S tim, sto ces naravno (b) da stavis skroz levo, (c) skroz desno a (a) u sredinu kao mono (ili skroz levo i skroz desno kao dupli mono).

milosjeftic
08-05-2005, 10:59 AM
Verovatno je nesporazum u L + R / 2 jer tada je kompletan fajl na sredini
( L + S + D ) a Shady bi hteo da je na sredini samo S ?

S = sredina ( mid ) .

Shady
09-05-2005, 02:12 AM
Gianfranco
Ja sam uradio kako si rekao ali ne dobijam zvuk identi?an wavu prije razdvajanja?

?to se ti?e Jefti?evog pitanja... Ono ?to ja ?elim jeste: iskopirati jedan isti stereo fajl u tri trake a onda na svakoj podesiti takve parametre da dobijem: a=CENTAR; b=LEFT; c= RIGHT; - i da, kada pustim sve tri trake istovremeno, one daju identi?an zvuk onome zvuku na obi?nom stereo wavu prije manipulacije.

Shady
09-05-2005, 03:34 AM
Evo da sasvim pojednostavim problem, mislim da ?e ovo i?i puno lak?e.

Da li postoji na?in da od jednog stereo wava izdvojim dva, i to:
a) jedan koji ?e sadr?avati isklju?ivo sredinu.
b) i drugi stereo wav koji ?e sadr??ati sve ?to je stereo, dakle bez sredine.

Ako ne grije?im, oboje od ovoga radi sound forge u opcijama:
a) meni: process-channels converter, preset: stereo to mono-use both chanels (50%)
b) meni: process-channels converter, preset: stereo to stereo: vocal cut-(remove center material)

Pretpostavljam da je to to. :roll:

Gianfranco
09-05-2005, 05:48 AM
Gianfranco
Ja sam uradio kako si rekao ali ne dobijam zvuk identi?an wavu prije razdvajanja?

Zao mi je! Onda mora da nije nesto u redu sa tvojim kompjuterom

:wink:

Evo da vidimo sta kaze matematika:

Gianfranco:
a) (L+R)/2
b) (L+R')/2
c) (R+L')/2

S tim, sto ces naravno (b) da stavis skroz levo, (c) skroz desno a (a) u sredinu kao mono (ili skroz levo i skroz desno kao dupli mono).

Dakle u sredini imamo (L+R)/2 sto je identicno kao da imamo jedan skroz
levo i jedan skroz desno.

Dakle sve ukupno na levoj strani imamo: (L+R)/2 + (L+R')/2 =
( 2L+R+R' )/2 = L
Na desnoj: (L+R)/2 + (L'+R)/2 =
( 2R+L+L' )/2 = R

I sta kazes uradio si sve kao sto sam rekao?
:uhoh: :roll: :uhoh: