PDA

View Full Version : Razmak izmedju monitora

Zid
26-01-2005, 11:17 AM
Koliko bi monitori trebali biti udaljeni jedan od drugog???

http://www.jannemecek.net/files/DSC00182.JPG

Sad su postavljeni uspravno,ovo je starija slika.Interesuje me jeli dovoljan razmak..itd???

lesha
26-01-2005, 11:46 AM
najvaznije je da zajedno sa tvojom glavom monitori prave jednakostranican trougao. sto se tice visine, trebalo bi da njihova sredina bude u visini usiju.

Tiki the Boyler
26-01-2005, 12:08 PM
Realno bi im bilo mnogo logicnija pozicija tamo gdje su ti (na slici) CDovi! Ali malo ti je sve to malo! Ja sam svojevremeno na slicnom stolu pravio posebne stalke visine nekih 15cm (taman da mi digne sredinu monitora u visinu uha), ali tako da se kace na ivicu stola kako bi bili razmaknutiji!
Po meni, za dati primjer pokusaj imati razmak od bar 1.5m, mada bi za te monitore bilo dobro da su na bar 2m; sto ce realno tesko biti izvodivo u toj prostoriji!

Max
28-01-2005, 12:38 PM
Slazem se sa gore navedenim .... ima jedan stari trik .. Sedi u stolicu u poziciju u kojoj miksas ..Napravi nesto najblize jednokrakom trouglu sto mozes otprilike ..... Na sredinu zvucnika stavi malo ogledalo ..... kad pogledas u zvucnik iz svoje pozicije za miks ..znaci samo kad okrenes glavu a ne i telo treba da vidis tvoje lice u ogledalu ...... To je skoooorooo idealna pozicija i sto se tice visine i ugla monitora ..... Pozdrav

Eon
28-01-2005, 01:19 PM
Da ovo je odlicna fora, to je cini mi se Vladimir Rackovic u svojoj Studio klinika vol.2 napisao.

Max
28-01-2005, 02:01 PM
To je fora prenego sto sam se ja rodio .....uuuuhhh....davno :wink:

File
31-01-2005, 12:31 PM
a joj....ja sam se malo za..... napravio sam stol(izrezao, po?arafo)...na kojem bi radio, sa ciljem da mi monitori budu udaljeni 1m od svakog uha...ali nisam znao da bi onda i oni trebali biti udaljeni jedan izme?u drugaga 1m....moja izvedba bi izgledala ovako trokut od dvije stranice duljine od 1m, i jedne stranice od 2m....morati ?i da iproviziram...

Tiki the Boyler
31-01-2005, 12:35 PM
A da samo pomjeris stolicu metar unazad... :D

Max
31-01-2005, 04:40 PM
ili da sednes blize......a onda ces od ekrana da pocnes da svetlis .....kao ja ...... :D

File
01-02-2005, 12:16 AM
haha...nemog nazad a ni napred...ak odem nazad, mogu slobodno ugasit monitor, ak odem napred svjetlit ?u od struje koja se nalazi u unutra?njosti...pozdrav....ps:il da si kupim ve?i monitor, pa odem metar nazad

Zid
01-02-2005, 06:44 AM
I ja sam malo poradio na toj daljini.Imam oko 1 metar izmedju monitora i nekih metar i kusur razmaka izmedju mene i monitora.Jeli dovoljno i sta se dobija vecim razmakom.Znam da utice pri izradi mixa i da je to potrebno ali me interesuju pojedinosti.

idekius
01-02-2005, 07:00 AM
Blago tebi... razmak izmedju monitora i mene je nekih 70-ak cm.
Da je kojim slucajem rat, moje isijavanje bi sigurno odavalo polozaj :-)

Bitno je da sam ja napravio jednakostranicni trougao, a to sto cu da oslepim, nema veze :-)

Zid
01-02-2005, 09:05 AM
HAHA..Stolicu malo u rikverc i onda podesi trougao.. :lol:

Max
01-02-2005, 10:44 AM
Pa ovako ...nearfieldovi su dizajnirani da se slusaju ( kazu ) min ....5 x distanca izmedju viokotonca i onog drugog ...da ne kazem basa ..a negde max 1,5 met .....jer posle toga soba vec preuzima ogroman uticaj ..... Takvi zvucnici su i napravljeni da pomognu Ljudima koji rade u raznim studijima.....da mogu da imaju nesto sto ce im biti referentno .....ali su posle shvatili da manji bas ima precizniji ibrzi respnse .... pa su nearfieldi promenili i dizajn velikih zvucnika.......na nasu srecu ...jer ko bi imao para da kupuje nesto od 20.000 e miiiissllliiiimmmm .......

Pozdrav

Eon
01-02-2005, 10:53 AM
Ma najbolje je da izbushish rupe ponovo i namestish monitore po sebi a ne sebe po njima

Tiki the Boyler
01-02-2005, 04:35 PM
Blago tebi... razmak izmedju monitora i mene je nekih 70-ak cm.
Da je kojim slucajem rat, moje isijavanje bi sigurno odavalo polozaj :-)

Bitno je da sam ja napravio jednakostranicni trougao, a to sto cu da oslepim, nema veze :-)

Ako je ono na fotkama tvoje radno okruzenje, osim sto su preblizo cini mi se i da su prenisko! OK ti jesi nizi od Ivana, ali ako njemu tuku u prsa... ne znam... A u onoj poziciji ti i zid iza pravi veeeliki problem. Malo apsorbera bi radikalno popravilo situaciju!

idekius
01-02-2005, 05:59 PM
Ma tako izgleda na slici, sto se visine tice. Uvo mi dodje otprilike negde gde se spajaju bass zvucnik i visokotonac, a proizvodjac tako preporucuje. Daljina od zida je nekih 17-18 cm, a proizvodjac preporucuje min 15. Medjutim o medjusobnoj udaljenosti kutija ne kaze nista, vec samo da treba da grade jednakostranican trougao. E sad... koliko je to daleko od mene... bas gledam... Pa mislim da su... hmmm... moram da uzmem metar... Prednji uglovi su na 75 cm, isto tolika razdaljina je od kutije do mog uva, a monitor racunara je :shock: :shock: 45 cm!
Inace, imam nameru da na delu zida iza monitora zalepim kvadrat plute...

Joj, pa vi neznate kako je tesko izbusiti zid na kome su monitori... To je nekakav ultra beton koji je uspeo da spali i jednu hilti burgiju. Zgrada je pravljena 77 i to je vojna zgrada (ponos tadasnje JNA :roll: ) i sve je uradjeno po PS-u. :D

Tiki the Boyler
02-02-2005, 11:02 AM
Uvo mi dodje otprilike negde gde se spajaju bass zvucnik i visokotonac, a proizvodjac tako preporucuje.

Samo tvoji monitori imaju nagib (sto je OK) pa mi se ucinilo da moras dobro da se zavalis u stolicu da bi bio u pravilnoj poziciji!

btw. Steta sto JNA nije pravila monitore! Kako bi to radilo! :lol:
(a sigurno bi dobio i sablon za postavljanje/busenje rupa....)

akowalee
02-02-2005, 04:18 PM
Uvo mi dodje otprilike negde gde se spajaju bass zvucnik i visokotonac, a proizvodjac tako preporucuje.

Samo tvoji monitori imaju nagib (sto je OK) pa mi se ucinilo da moras dobro da se zavalis u stolicu da bi bio u pravilnoj poziciji!

:rotfl:

idekius
02-02-2005, 06:10 PM

Ja sam zavrsio srednju medicinsku skolu, ali ne radim u svojoj struci, niti imam blage veze sa tim...

Elem... kada smo bili na praksi u "Vojnoj Bolnici - Nis", u to vreme je svaki telefon imao nalepnicu "Pazi! Neprijatelj slusa!" :D :D

Mislim da i dan danas imaju strelice po zidovima i natpis "Smer evakuacije", to mi je zapalo za oko jer sam na prvi pogled utripovao da pise "Smer ejaku*acije" :D

Pedja
02-02-2005, 06:47 PM
dr.Idekius :D

Tiki the Boyler
03-02-2005, 09:43 AM
Nemoj se zezas sa ozbiljnim stvarima! Na mojoj NokiJi i dan danas pise "NEPRIJATELJ SLUSA"!

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

SumAnuT
12-04-2005, 03:14 AM
a da vas priupitam neshto ...

meni je odprilike razmak metar i ja sam metar od njih ... merio sam sve je u bocu :)

u toj poziciji takvoj gde drzhim glavu tu je zvuk onako siromashan niskim tonovima i nekako mi je mix ispred mene ...

kada se nagnem samo malo napred ... onda nekako upadnem u mix ... sve mi je tu na uvce i basovi i mix celi ...

pa se pitam jel treba da budem u prvom ili drugom polozhaju? ako je drugi poloshaj korektan ... mada ne verujem onda bih morao da sedim naget stalno shto ne bi valjalo ... ali zvuk mi je mnogo lepshi tako?

Eon
12-04-2005, 08:42 AM
Trebas da budes u jednakostranicnom trouglu a pomeranjem napred samo popravljas stereo sliku, medjutim prava flat slika ti je na metar od svakog monitora ako sam dobro skontao po tvom rasporedu monitora.

OFF
12-04-2005, 11:34 AM
u toj poziciji takvoj gde drzhim glavu tu je zvuk onako siromashan niskim tonovima i nekako mi je mix ispred mene ...

kada se nagnem samo malo napred ... onda nekako upadnem u mix ... sve mi je tu na uvce i basovi i mix celi ...

pa se pitam jel treba da budem u prvom ili drugom polozhaju? ako je drugi poloshaj korektan ... mada ne verujem onda bih morao da sedim naget stalno shto ne bi valjalo ... ali zvuk mi je mnogo lepshi tako?

Ako imas takve promene u zvuku onda zasigurno u sobi imas i STOJECE TALASE. I sigurno, ni jedan ni drugi poluzaj nisu ok.Zamisli samo radis nekome nesto, ti sedis za mestu snimatelja, on iza tebe na metar i cujete potpuno razlicite stvari. Pogledaj u temi Akustika i dizajn studija, mislim da ima par saveta za resavanje stojecih talasa

A sto se tice polozaja monitora, neka preporucena visina za ravan visokotonca je 120cm,a rastojanje..........Kazu da bi stranica trougla trebala da bude oko 2,5-3m , ali ko od nas ima toliku sobu? Treba svakako pokusati izvuci 1,5m i sto vise biti u zoni direktog zvuka

nESbo
12-04-2005, 11:56 AM
A kako cu ja kad mi je astal sirok 2m a "monitori" toliko "mali" da ne mogu da stanu na astal. :rotfl:

Tiki the Boyler
12-04-2005, 03:49 PM
Promijeni astal!

http://www.freeweb.hu/ricse/pics/geri/thumbs/mini-astal3.jpg

SumAnuT
12-04-2005, 10:39 PM
Trebas da budes u jednakostranicnom trouglu a pomeranjem napred samo popravljas stereo sliku, medjutim prava flat slika ti je na metar od svakog monitora ako sam dobro skontao po tvom rasporedu monitora.

da ja tako i sedim ... na metar od svakog i zimedju njih je metar ... i tu su negde na 120 visini od poda ... i onda kad se primaknem na malo blizhe od metar (ali samo malo) alika se drastichno promeni ... a da ne pricham da kada shetam po sobi ko da vrtim ekvilajzer :)

da sada ne preturam tamo po forumu ... koliko je skupo reshavanje stojecih talasa ... ja bash ne pretendujem da imam neki studio ili shta znam ... tako da ukoliko se ne moze jednostavno reshiti ne bih ni dirao jer nemam kesha za to ...

kolko to otprilike koshta?

alfom
12-04-2005, 11:10 PM
Za moje Mk2 pishe da treba da budu horizontalni, sa visokim unutra, i dat je samo trougao sa suprotnim uglom od katete koja spaja centre kutija, od 60 (dakle od centra mozga - ko ima) stepeni. I ja imam problem da sjedim u vrhi tog trougla koji je od zvucnika udaljen svega 0,9 do 1,1 m.
O sobi necu ni da pricam - ako izmisle novi pravac produkcije, ala punck u kvalitetu muziciranja - onda je to to. :lol:

OFF
12-04-2005, 11:40 PM
Ako budes imao srece ,ne mora da bude skupo
poenta je kod tih stojecih talasa je sledeca:
Direktan zvuk iz monitora ide prema zidu i ako se ,ne daj boze odbije pod pravim uglom, susrece se sa samim sobom(iz monitora). Ta dva zvuka su zbog vremenske razlike fazno pomerena, i njihovim sabiranjem(interferencijom) nastaje haos, i stvara se efekat tzv. KOMB filtra ( kad bi analizirao spektar dobijenog zvuka, grafik bi izgledao kao chesalj).
To je naravno, samo jedan slucaj nastajanja stojecih talasa. Uopste, oni se javljaju izmedju dve naspramne paralelne povrsine, kad zvuk, non-stop trci izmedju zidova(ili poda i plafona!) i sudara se sa slicinim, naravno fazno pomerenim zvukom.
Kako da otkrijes gde se to dogadja?
Uzmi npr.klavir i sviraj hromatski od najnizih tonova. Cuces da su ti neki tonovi glasniji od drugih, pa i da dolazi do brundanja (rezonancije) kod pojedinih. Zapamti te tonove, a onda pronadji negde u tabeli njihovu fekvenciju, pa izracunaj talasnu duzinu(340m/s podeljeno sa frekvencijom). Dobices neku velicinu u metrima( npr za 63Hz dobijas 5,4 m), a onda obrati paznju na rastojanja u sobi koja su jednaka polovini talasne duzine( npr 2,70m - moze biti dva paralelna zida ili pod-plafon).
U tom grmu lezi zec! Onda upotrebi mastu. Probaj da napravis neku prepreku talasu ,koja ce ga skrenuti, da stavis neki difuzor, da iskosis monitore, da razvalis zid :wink: ........

Javi rezultate

SumAnuT
13-04-2005, 12:46 AM
ma da toga ima i to veoma ... dok nameshtam kick i bas ... poshto radim dance to mi najvishe vremena oduzima ... jedna nota bassa se chuje ... a druga odmah ispod nje se skori i ne chuje ... a druga rezonuje da hoce soba da se srushi :)

bar znam da nije do mene ... jer samm pocheo misliti da sam invalid jer ne mogu to nikako da napravim kako treba ...

ali zashto se to ne deshava kada slusham gotovu muziku nekih artista? ili bar ja ne primecujem da se deshava ... sve note u basu im se chini mi se isto chuju ... ajde mericu to samo ne znam kako ce to sve da ispadne ajde javicu shta sam uradio ... hvala vam ...

SumAnuT
13-04-2005, 02:13 AM
uh :oops:

il neam dobar klavir ... il ne znam shta je al sad ovako kad "sviram" nema toga ... mada nisam ni pojachao dovoljno verovatno ... videcu ujutru ... ali siguran sam da ima tamo od nekih 80 herca i to znam i koja ona treca crna dirka u c1 ili c0 (nisam siguran) skali uvek zvoni ko luda ...

nESbo
13-04-2005, 07:40 AM
http://www.freeweb.hu/ricse/pics/geri/thumbs/mini-astal3.jpg

:rotfl:

E ovo je super ! :D Hvala, razmislicu. :lol:

Eon
13-04-2005, 09:16 AM
ma da toga ima i to veoma ... dok nameshtam kick i bas ... poshto radim dance to mi najvishe vremena oduzima ... jedna nota bassa se chuje ... a druga odmah ispod nje se skori i ne chuje ... a druga rezonuje da hoce soba da se srushi :)

bar znam da nije do mene ... jer samm pocheo misliti da sam invalid jer ne mogu to nikako da napravim kako treba ...

ali zashto se to ne deshava kada slusham gotovu muziku nekih artista? ili bar ja ne primecujem da se deshava ... sve note u basu im se chini mi se isto chuju ... ajde mericu to samo ne znam kako ce to sve da ispadne ajde javicu shta sam uradio ... hvala vam ...

Pa pazi ovde nije rec o potpunom nestajanju zvuka vec o dupliranju.
Ti bi trebao da cujes sve frekvencije samo neke jace ako ti je bas toliko izrazen stojeci talas. Za namestanje kicka i bassa koristi kompresiju, malo eq i relativno malo reverb pa ces dobiti mesta i za jedno i drugo.

Tiki the Boyler
13-04-2005, 12:05 PM
Prije ili kasnije shvatis da nema druge nego cigle i malter ruke, pa dozidati namjensku prostoriju!
Elem, dok god se ne obezbjedi minimum prostornih uslova zaista je tesko pricati o rjesavanju negativnih akustickih pojava; sto u praksi obicno znaci namjenska soba od bar 3x4m (2.75 x 3.75 je najmanja prostorija koju npr. Primacoustic uzima u obzir za akusticki tretman)...

I onda shvatite da nije stvar samo u GHz, DDR, SATA, plug-in, DSP itd.

SumAnuT
13-04-2005, 11:35 PM

Pa pazi ovde nije rec o potpunom nestajanju zvuka vec o dupliranju.
Ti bi trebao da cujes sve frekvencije samo neke jace ako ti je bas toliko izrazen stojeci talas. Za namestanje kicka i bassa koristi kompresiju, malo eq i relativno malo reverb pa ces dobiti mesta i za jedno i drugo.

ma naravno ... ne mislim na bukvalno nestajanje ... ali neke note u bassu su glasnije od nekih drugih ...

ona treca crna u co ili c1skali (nisam siguran) mi je uvek mnogo jacha od ostatka ... a ima ih josh ...

SumAnuT
13-04-2005, 11:46 PM
ali dobro prestacu da se opterecujem ovim poshto nemam nameru da rushim sestri sobu da bih kosio zidove :)

ako neshto ne valja oko bassa nek srede na masteringu jelte ne moram sve ja jebemmu :)

Nocni
14-04-2005, 06:48 PM
ona treca crna u co ili c1skali (nisam siguran) mi je uvek mnogo jacha od ostatka ... a ima ih josh ...

:) Ocito je da ti Anita jos nije poslala one skale.

Zid
13-09-2005, 08:18 AM
http://edo.kljuc.info/picture2.jpgJeli OK ovako postaviti monitore..Razmak izmedju njih je oko 2 metra,od zida su udaljene oko 30cmm,od moje glave oko 1,5 metar,samo me brine cosak iza lijeve kutije i moze li on praviti probleme?

lesha
13-09-2005, 11:06 AM
priblizi ih na 1.5m i neka ti budu u visini usiju, mada vidim da si ih malo zakosio..
vazno je da sa tvojom glavom prave jednakostranican trougao..

drugo je resenje da se ti pomeris malo unazad..

ANITA
14-09-2005, 04:16 PM
Sto se tice ovog sto kaze Sumanut da mu je bolja stereo slika u jednoj tocci malo naprijed... i ovo sto kaze OFF da je to radi stojnih valova.
Ha, sigurno ima stojnih valova u sobi koja nije akusticki tretirana, ali ipak postoji tzv. SWEET SPOT... gdje dolazi savrsena zvucna slika (koliko to ona moze biti) iz monitora. Neki monitori imaju tu "tocku" siru, neki uzu...

Mislim da treba sjest tamo gdje sve cuje bolje. A naravno i rjesavati stojne valove jeftinim rjesenjima (a dobrim). Npr. oni principi s mineralnom vunom kad se popuni drveni okvir i stavi preko tkanina i to se postavi na kriticne tocke. Bar za pocetak nesto.

Arthur
15-09-2005, 04:56 AM
elem, nisam siguran, provericu, ali mislim da je bitno da je trougao JEDNAKOKRAKI a ne jednakoSTRANICNI... tako da ne moraju obavezno da daljine od usiju budu jednake medjusobnoj udaljenosti.. i da, sirina bi bila idealna da je 0.7 od visine tog trougla (h).
Time se valjda dobija bolji ugao (mislim 45stepeni a ne 60).. Udaljenost od zida, se racuna tako sto se dve ose koje se seku u centru zvucnika pod pravim uglom (znaci 45 stepeni u odnosu na prednju ravan), e ta osa bi valjalo da je na 70cm od zida.. Ako me neko ospori, uvaticu se za knjigu , pa cu da gi citiram...

i jos nesto, stojeci talas moze da prouzrokuje SLABLJENJE nekih frekvencija jer mu se vrh lako moze naci u kontra-fazi sa tom istom frekvencijom koju zvucnik salje. Takav slucaj imam u studiju u kojem radim, da se bassevi cuju najmanje u sredini sobe, cak jako nerealno malo. soba je 4x4... U svakom slucaju oni izazivaju i naglasavanje freq, kao sto ova soba bubnji pri zidovima, ali verujte mi da u centru sobe ima tolko malo basseva da je to smesno. Zato je mixer i sediste tonca pomereno nekih 50cm unapred u toj sobi...

SumAnuT
15-09-2005, 06:30 AM
Na upustvu za moje monitore (Tannoy), pise da trougao treba da bude jednakostranicni, tj. da je razmak izmedju jednog i drugog monitora jednak razmaku izmedju monitora i glave.

bezsmisla
15-09-2005, 01:06 PM
@Arthur
to se desava meni u sobi....znaci moram da ubijem taj stojeci talas nekako

kVu
15-09-2005, 02:54 PM
kod mene je sve na 1,5x1,5x,1,5 ... dakle jednakostranicni.. i prezadovoljan sam sa stereo imagingom...

Arthur
17-09-2005, 01:30 AM
"..Rastojanje izmedju zvucnika pri stereofonskom slusanju ograniceno je velicinom prostorije i pomenutim zahtevom da zvucnici budu odmaknuti od bocnih zidova. Ako je razmak izmedju zvucnika oznacen sa "b", onda rastojanje slusaoca od baze zvucnika (trougla), oznaceno sa "h" treba da iznosi najmanje 0.7b a najvise 1.1b. Ispunjenjem ovog uslova obezbedjuje se da ugao slusanja iznosi od 50-70%,sto se smatra pozeljnim za postizanje pravlinog stereofonskog utiska. Pri tome rastojanje slusaoca od zadnjeg zida treba da iznosi najmanje 1m."

"...zvucnik treba postaviti na mesto koje je udaljeno najmanje 0,7m od zadnjeg i 1m od bocnog zida. Uz pretpostavku da se slusa u sedecem polozaju, zvucnik treba postaviti tako da geometrijska sredina kutije bude na visini 1.2m..."

izvor:
"Audio tehnika u radiju i televiziji"
Mr. Blazo Guzina
(ja polozio sa 10kom :) )

daklem, cini mi se da jednakostranicni moze , al nije najneophodniji...

kVu
17-09-2005, 02:10 AM
ja sam kreten, tj. nemam osecaj za duzinu.. nije 1.5, vec 2.5 do 3m

SumAnuT
17-09-2005, 03:57 AM
"...zvucnik treba postaviti na mesto koje je udaljeno najmanje 0,7m ...

:o

Sad ispade da ovi likovi sto prave tannoy nemaju pojma pa su rekli da je dosta 25 cm?

lesha
17-09-2005, 10:37 AM
zavisi da li je bas reflex napred ili pozadi..

SumAnuT
17-09-2005, 03:06 PM
ukoliko je pozadi?

lesha
17-09-2005, 05:19 PM
ukoliko je pozadi?
..treba vise da se odmakne..

SumAnuT
17-09-2005, 06:01 PM
Pa meni na upustvu pise 25 cm, ja sam odmaknuo 30, toliko sam nasao drzace, nema duzih. Zar je moguce da ljudi koji prave zvucnike ne znaju akustiku?

Arthur
18-09-2005, 03:55 PM
ne verujem da je moguce.. pre bih rekao da su upustva iz knjige generalna, a da proizvodjaci najbolje znaju sta se desava iz zvucnika... tako da nije lose ako se odmakne i vishe od 25 cm..

SumAnuT
18-09-2005, 04:56 PM
To mi vec zvuci kao kompletna istina ... ;)

Arthur
19-09-2005, 12:02 AM
drago mi je, kolega ;)

Danijel D
20-09-2005, 01:00 PM
Vi tamo u SiCG imate mogucnost kupiti jednu dobru knjigu ili je iznajmiti u knjiznici,knjigu je napisao Vladimir Racković i zove se Tonski studio ili slicno,u njoj imas super opisano milijun stvari pa si to potrazis,Tamo imas i o postavljanju monitora,prostorijama ma o svemu,Inace taj covjek ima studio Odisej i stvarno je napisao korisnu knjigu bas o tom!!!:cool:

boggy
22-11-2005, 05:22 AM
Pa meni na upustvu pise 25 cm, ja sam odmaknuo 30, toliko sam nasao drzace, nema duzih. Zar je moguce da ljudi koji prave zvucnike ne znaju akustiku?

Naravno da znaju akustiku, odnosno morali bi da je znaju. Nevolja je u tome sto oni koji znaju da naprave zvucnik i znaju akustiku, najcesce ne pisu uputstva za upotrebu zvucnika. Sva uputstva redom pise marketing kompanije uz konsultaciju sa inzenjerima, s tim sto je u najvecem broju firmi rec marketinga zadnja...

Sta bi se desilo kada bi danas neko napisao u uputstvu da mali monitor treba da bude udaljen od zadnjeg zida 1m, a od bocnih 0.7m, koliko je minimalno dozvoljeno za izvor zvuka u obliku zvucnika (primetite da je near-field takodje izvor zvuka)???

Ljudi bi veselo odskakutali u drugu radnju i kupili onaj koji je "bolji" i "savrseniji", i moze da "svira" a da mu ni zidovi ne smetaju!!! Bilo bi lepo kada bi to bilo moguce. Na zalost proizvodjaci nemaju uticaja na prirodne pojave.

Treba shvatiti near-field monitor kao alat na koji je neko navikao jos kada je zapocinjao karijeru, jer mu je tada bio smisleniji monitor koji je jeftin, i koji je lagan. A sve price o akustici treba ostaviti na stranu, pod nekim relativnim uticajem, i realno sagledati sta mali monitori mogu da doprinesu a sta ne.

Hm, poprilicno je velika iluzija stvorena veoma izmaltretiranom "teorijom" near-field monitora. Blisko zvucno polje jeste, realno, manje osetljivo na akustiku prostorije, ali to ne znaci da je neosetljivo. Potrebno je mnogo vezbe i iskustva korisnika da bi uspeo da isprocesira nezeljene efekte lose akustike uz pomoc near-field monitora.

Recimo, ako imate u snimku neku "smetnju" koja je niza za oko 20dB od onoga sto ste hteli da snimite, da li to znaci da ta smetnja ne postoji i da je necujna? Moze li se lako ukloniti iz snimka?

Zabluda je u tome da, sam po sebi, "near-field" monitor i blisko slusanje resava jednim potezom losu akustiku prostorije.

Tragali smo poprilicno za "tajnom" definicijom "near-field" monitora i ostali kratki za istu. Sve sto smo na kraju mogli da prihvatimo je da je "near-field" monitor u stvari mali, jeftin i lako prenosivi zvucnik, koji pristojno "svira" i na koga je korisnik navikao i zna da radi sa njim. Kraj price.

Da relativno kratko rastojanje izmedju slusaoca i njih ima uticaja na smanjenje uticaja lose akustike prostorije, to je tacno, ali i tu postoje granice, upravo zato sto ti uticaji nisu iskljuceni nego samo smanjeni, i to nikada ispod praga vase osetljivosti.... drugim recima i dalje cujete losu akustiku, ok, nesto tisu losu akustiku.

Sto se tice "near-field" zvucnika, treba imati uvek u vidu da su oni po pravilu najjeftiniji i da proizvodjacima odgovara jedino ako se masovno prodaju, jer tako nesto mogu i da zarade. Ako pri tom malo i preteraju u tome sta sve njihovi zvucnici mogu, ne treba im prebacivati, posto je konkurencija izuzetno velika. Ma svi proizvodjaci imaju u ponudi i neki mali monitor po ceni mnogo pristupacnijoj od svega veceg sto nude... to ste verovatno vec primetili. I nikada ne mozete ocekivati da u mali monitor oni ugrade bas sve sto imaju od odlicnih resenja.

Sto se tice sweet spota, on postoji kod svakog zvucnika i u vecem frekventnom opsegu jeste upravan na njegovu povrsinu, dok na cross-over frekvenciji i okolo nje, moze biti i pod nekim uglom (najcesce prema podu), zavisi od tipa skretnice i akustickog kasnjenja izmedju tweeter-a i mid-woofer-a. Pojavljuje se uvek kod pasivnih zvucnika kod kojih vestacka kompenzacija kasnjenja nije moguca (time alignement), a kod kojih nije visokotonac uvucen do otprilike dubine na kojoj se nalazi dust-cap mid-woofera, i to je onda mehanicko "stimovanje" kasnjenja.
Ono sto je vazno je da sweet-spot u pravom smislu reci pocinje da igra ulogu od otprilike 1kHz pa navise, gde je zvucnik vec prestao da bude omnidirekcionalan (to pocinje da se desava zasigurno na otprilike 150Hz), i poceo da zraci izuzetno usmereno... kako frekvencija raste tako se sweet spot suzava.

Inace upravo je prica o prelasku iz omnidirekcionalnosti u usmereni rad, Ahilova peta svakog, nazovi, near-field monitora, zato sto omnidirekcionalnost znaci da monitor zraci na sve strane a ne samo prema nama... a mali monitori sasvim veselo sviraju prilicno ispod 150Hz.
Na tim frekvencijama su nam sve sobne rezonancije koje mozemo da zamislimo, treba se zamisliti kako to near-field monitor moze da smanji uticaj lose akustike ako se "dere" na sve strane ispod 150Hz isto kao i veliki monitor? :banghead:

toliko

pozdrav

Bogi

Zid
22-11-2005, 06:17 AM
Boggy jarane vidis li taj cosak iza lijeve kutije....moze li praviti probleme? Kutije su od zida nekih tridesetak cm a razmak izmedju njih je oko 2m.

boggy
22-11-2005, 06:39 AM
Pozdrav Zidu,

Boggy jarane vidis li taj cosak iza lijeve kutije....moze li praviti probleme? Kutije su od zida nekih tridesetak cm a razmak izmedju njih je oko 2m.

Bez obzira, moze.
Najveci je problem upravo u asimetriji... ne pricam o apsolutnom uticaju coska nego samo o tome da ti jedan zvucnik ima cosak a drugi ne. Osnova za stereo slusanje je simetrija sto mozes da procitas u postu koji sam nocas sastavio (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=106162) .

Inace ako te zanima kakav je apsolutni uticaj, najbolje je da zaboravis da su zidovi od betona i da su okreceni, nego ih zamisljaj kao da su od ogledala.
Jasno ti je da ako ti zvucnik stoji u cosku kao kod tebe u ogledalima ces "videti" cetiri bliska zvucnika, a kod onog drugog ces videti dva bliska. OK? E sada, zamisli da ti upravo cujes to sto si vizuelno zamislio...
Cak i ako su "oni tamo" okrenuti od tebe, budi siguran da to nema veze za frekvencije ispod 150Hz... na tim frekvencijama zvucnik svira i pozadi.

Drugim recima ocekuj da od strane zvucnika u cosku dobijas vise basa nego
od onog koji je dalje od coska... ako ti to ne smeta... ok... ali...

U cosku dobijas jos jednu stvar koja je znacajna... ako ti ona dva zvucnika koji su ti okrenuti ledjima ne smetaju puno iznad 1000Hz, onda ti onaj ciji visokotonac "vidis" a ipak je lik u ogledalu takodje veselo cvrkuce ka i tvoj originalni tweeter, i njih dvojca zajedno nista pametnije ne mogu da naprave osim comb-filtra, a to znaci da dobijas time periodicno slabljenje i pojacavanje na srednjem i gornjem midu kao i na visokim frekvencijama, uzrokovano razlikama u poziciji ta "dva" tweetera...

Na ovaj nacin sam ti, nadam se, objasnio elementarni mehanizam uticaja refleksije. Znaci kada se zbunis sto se refleksija tice, posegni za ogledalima i bice ti jasnije... princip je slican.

Subwooferi se obicno stavljaju u krajni cosak sobe, a to je na patosu u uglu... tada ih ima OSAM. U akustickom smislu tada svi sviraju jedino sto su likovi malo slabiji za odnos apsorpcije reflektivne povrsine, koja nije frekventno ravna uopste.... subwooferi se tu stavljaju da bi imali jaci SPL od realno raspolozivog bez refleksija.

Ako nemas mogucnosti da se baskaris po sobi koliko i kako zelis, onda je najbolje sve anomalije drzati jednako i na levoj i na desnoj strani... cak i takva stereo slika je bolja od asimetricne, za pocetak.

Da dodam i ovo: osim polozaja slusaoca i polozaja zvucnika, uvek se nekako zaboravi na "polozaj" sobe... Poznata je izreka da su zvucnici i soba uvek u "braku", na zalost, i od vas zavisi kako ce se "supruznici" slagati...

pozdrav

bogi

Zid
22-11-2005, 06:52 AM
Hvala Boggy jarane na iscrpnom odgovoru;)

ANITA
24-11-2005, 02:45 PM
Mogu li sve Boggyjeve postove primati direktno u svom mailbox sanducic? :)