View Full Version : DC offset
idekius
26-01-2005, 12:00 AM
Da li bi neko mogao detaljnije da pojasni ovu pojavu?
Sta je tacno DC offset, sta ga izaziva (napajanje, zvucna karta, ploca...?), zbog cega trake koje imaju prejak DC pucketaju kada se splituju itd.?
Utice li kvalitet struje u mrezi na pojavu DC offseta?
Otkud taj jednosmerni napon (DC) na pojedinim trakama i kako to da ih on izbaci iz nule?
Da li je pametnije DC offset skidati u masteringu sa stereo trake, ili u Cubaseu sa svake audio trake pojedinacno?
Mogli
28-01-2005, 07:26 PM
Svi junaci nikom ponikose i u crne knjige pogledase... :shock: :roll:
Svi junaci nikom ponikose i u crne knjige pogledase... :shock: :roll:
pa otprilke niko ovde ne zna tacnu definiciju toga......ljudi znaju da to treba da se sklanja ;)
evo sta sam nasao.....
DC offset is an imbalance that sometimes occurs in A/D converters . It is a constant voltage that is present which can eat up headroom and cause clicks and pops during editing.
DC Filter M/S
Removes any existing DC component
from a signal. Both mono and stereo
versions of the filter are provided.
Controls
Gain
The DC Filter operates with 6 dB
headroom in order to avoid distortion.
Typically, these extra dB can be
recovered following DC removal via the
amplifier stage which follows. However,
if the peak-indicator LED begins lighting,
the Gain control should be backed off
slightly.
Signal Peak
The signal LED (green) indicates all
signals above the level of -96dB. The
Peak LED indicates the presence of
distortion in the amplifier stage following
the DC filter.
Ovo sam nasao u pulsarovom manualu, ne odgovara na pitanje ali navodi na zakljucke (bar deo njih)
idekius
04-04-2005, 05:11 PM
Ja sam nasao negde neku nazovi definiciju da je DC offset pojava kada neki elemenat racunara (napajanje, zvucna karta, pci...) doda snimljenom audio signalu jednosmerni napon. To dovodi do toga da traku bude rascentrirana u odnosu na 0... takve trake pucketaju kada se splituju, prave razne problemcice (narocito kada je traka pod efektima), izazivaju losiju stereo sliku...
E sad, ako je neko slagao mene, slagao sam i ja...
Ne mogu da se setim gde sam to chitao... hm... neki forum... knjiga Cubase SX... tako nesto...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.