PDA

View Full Version : AKG 414 / Studio Project C1 / Neumann U-87 [uporedni test]

dr.Ru
15-01-2005, 09:28 PM
u pitanju su 3 *.wav
poslusajte i donesite zakljucak :!:
(desni klik > save target as)

C1 (http://www.digitalprosound.com/Audio/2001/sp_review/rev_spc1.wav)

AKG 414 (http://www.digitalprosound.com/Audio/2001/sp_review/rev_414.wav)

Neumann U-87 (http://www.digitalprosound.com/Audio/2001/sp_review/rev_u87.wav)

arados
15-01-2005, 09:50 PM
Za moj ukus C1 ima najodmjereniji sound.
414 kao da nije izbalansiran zvucni kolorit

Oggy
15-01-2005, 11:45 PM
Snimci sa testova se uglavnom ne obradjuju dalje. Oni sluze da pokazu kako odredjeni hardver radi.
@dr.Ru:
Mislim da nije najbolji primer uzet, mada se i tu dosta stvari vidi. Zasto mislim da nije najbolji primer? Zato sto covek koji je svirao, nema ujednacen ton i tehniku sviranja, te otuda veeelika tehnicka razlika u ova tri snimka. Istina je da je deonica najbolje odsvirana na primeru C1, ali to ne znaci da je to najbolji usnimak. On se cini vise "bright", a to je iz dva razloga; Prvi je taj sto dosta toga izadje iz "ruke", a drugi je taj sto je C1 jedan od onih mikrofona sa boost- om na oko 5kHz. On na prvo slusanje zvuci najpotpunije, ali... Od snimka 414 ga deli samo mali EQ na visokim, s' tim sto 414 zvuci mnogo prirodnije. Ako pricamo o tome sta ce najbolje proci u slici, verujem da je to U87 zbog svoje karakteristicne neutralne boje koja u mixu se pokazala kao jako upotrebljiva. Poznato je da soliran usnimak U87 zvuci tragicno surovo, ali da u mixu prosto "sija". Mislim da mi recimo C1 u mixu bio "pojeden" i da ne bi ostalo nicega od njegove "sweet" prirode. Izuzetak moze biti ako se snima solo instrument, ali opet, nije navedeno koji paterni su koristeni za usnimavanje, a dobro se zna da ne postoji pravilo, vec da moraju da se isprobaju sve opcije i polozaji, pre krajnjeg usnimka. Kao sto sam ranije pomenuo, ovde nije ispostovano pravilo ni da svirac mora biti korektan, pa time dovodim u pitanje i druge stvari. Nije pomenuto ni sta je bio input, a i to igra dosta veliku ulogu kada su razliciti micovi u pitanju, jer ne lezi svaki ulaz svakom micu.

dr.Ru
16-01-2005, 12:05 AM
@cipela: oggy je odgovorio na pitanje. Snimci se na ovaj nacin obicno ostavljaju sirovi.

@oggy: slazem se da tehnika sviranja nije bila ista. Takodje ne znam sta se koristilo kao preamp. Imam utisak da se islo namerno na to da C1 zazvuci najbolje. Iskreno, ja ga nisam cuo u miksu (barem ne svesno), iako po ovom "sugestivnom" testu, C1 zaista svuci jako dobro solo. Zao mi je sto nisu vokali u testu. Naravno, njegov veliki adut je cena.

Oggy
16-01-2005, 12:20 AM
E, vidis, to se i meni nametnulo kao utisak. 'Ladno sam i ja pomislio da je to neki reklamni trik, ali nisam hteo da pametujem i da trazim dlaku u jajetu. Sad kad vidim da ima istomisljenika, sad mogu i ja da kazem da se skroz slazem sa tobom. SP guraju vec nekoliko godina, ali nikako da se uradi nesto znacajnije po tom pitanju. Oni zaista imaju dobre cene, ali ne znam ni jedan studio ni ovde, a ni napolju koji njih koristi kao redovan setup. Mozda nisam u pravu, pa ako neko ima validnije informacije, neka me opovrgne, ali mislim da je SP ono sto sam mislio i prvi put kad sam cuo za njih, mikrofon za producente hobiste, gde za male pare dobijes solidnu iluziju. Mislim da ako hoces nesto iole ozbiljnije, da to ne treba da bude tvoj izbor za "prvi" mikrofon.
p.s. Trip mi je bio kako su test radili Sale i Mica iz "Artista" (zasupnici SP za YU) :):):) i video sam vec i sliku gde Sale svira, a Mica ga nesto usnimava, ali sam se onda setio da Sale svira barem 7 puta bolje od ovog nesrecnog sviraca na testu.
:guitar:
:rotfl:

arados
16-01-2005, 11:12 PM
Koliko clanova foruma posjeduje navedenog Neumana.

Oggy, koje mikrofone smatras iole ozbiljnijim izborom i zasto ih smatras takvima (po svojim iskustvima, po nekom testu iz magazina...)

Ja osobno bih za ovo snimanje koristio GT-44 Studio Tube Condenser Microphone od groove Tubes, i to ce biti slijedeca moja investicija :wink:

Oggy
19-01-2005, 12:18 PM
E sad mi nije jasno Arados, da li te interesuju kondenzatori za akustaru ili veliki kondenzatori uopste. Ja uvek kazem da ponajvise zavisi od toga kako se odsvira, a manje od same opreme. U low budget varijanti velikih kondenzatora (do 400 E) tu mogu da se nadju AT 4033, AT 4040, Rode NT 1a, Rode NT 1000, Rode, NT 2, AKG c 3000 (novi), a u klasi kondenzatora sa malom membranom, imamo neprikosnoveni AKG 451, pa za njim kaskaju Rode NT 3 i na kraju kao najgora varijanta AKG c 1000. Cuo sam dosta oprecnih prica o GT mikrofonima. Jedni ih nevidjeno hvale, a drugi ih pljuju. Da nesreca bude gora, sve to cujem od ljudi koji su u vrhu ovog posla, pa se jos vise zbunjujem jer uvazavam njihova misljenja koja se ovaj put dijametralno razlikuju. Ja licno nisam koristio taj mikrofon, pa ne bih mogao da ti kazem moj utisak. Deluju kao OK, a da li jesu, moraces da probas pa da nam kazes. Jedino, sto bih se ja pored gore navedenih mikrofona koji su lako dostupni i provereno rade, tesko odlucio za varijantu koja je pomalo nepoznanica i oko koje se sukobljavaju misljenja ljudi koji znaju o cemu pricaju.

clusterchord
19-01-2005, 02:55 PM
Poznato je da soliran usnimak U87 zvuci tragicno surovo, ali da u mixu prosto "sija". Mislim da mi recimo C1 u mixu bio "pojeden" i da ne bi ostalo nicega od njegove "sweet" prirode.

savrseno receno! :wink:

ista stvar sa jeftinijim RODE modelima kao i sa C1.

arados
19-01-2005, 09:58 PM
Kupio bih nesto bas za akusticne gitare, tamburica itome slicnih instr...

Oggy
19-01-2005, 10:55 PM
Onda definitivno Akg 451. Idealno je ako imas para, pa da uzmes i jedan sa velikom membranom od onih sto sam napisao, pa kombinacija ta dva mica.

kVu
19-01-2005, 11:36 PM
Meni jedna kombinacija daje sjajne rezultate. akg451 i sennheiser md421

arados
20-01-2005, 11:05 PM
Oggy, moze li RODE NTV sa tim AKG-om?

Oggy
21-01-2005, 04:03 AM
Naravno da moze! To je odlican mikrofon, cak bolji od dosta onog sto sam nabrojao. Tacnije i ne upada u klasu do 400 E (barem nije dok se proizvodio, cak je bio duplo skuplji). To je prethodnik NTK i verujem da radi dobro. Sandro ima NTV i prezadovoljan je njime. Jos ako imas neki dobar preamp... Ludilo!

arados
21-01-2005, 10:34 AM
TL Audio VP 5051 Valve processor

Oggy
21-01-2005, 03:34 PM
Pa ti imas isti input kao i Sandro. To bi trebalo da radi, barem po onome sto cujem od njega. TLA 5051 vazi za dobar preamp, mada ja sve uzimam sa rezervom jer koristim 5050 (istina, 1) koji mi se nimalo ne svidja i pre koristim Behrinfer Ultragain nego TLA. E sad, neki kazu da je nova serija 2 mnogo bolja, a neki da izmedju 5050 i 5051 nema razlike u samom preampu, vec samo u dodatnom EQ, compresoru i sl. Ja licno nisam probao 5051, mada ozbiljno ramisljam o njemu kao o sledecem izboru preampa. Nemam pojma. Ima tu mnogo faktora, dok ne probas, ne znas. Ja ti kazem da je Sandro jako zadovoljan, pa ne vidim razlog da i ti ne budes.
Pozdrav