PDA

View Full Version : Editovanje Audio Track-a!

bumbar
12-01-2005, 01:34 AM
xxxx

Oggy
12-01-2005, 02:06 AM
Sve dobro radis do onog kompresora. Od kompresora nadalje, ostavi za mix, jer ti ne znas sta ce ti kompresor izdignuti i sa kojim podesavanjem moras tretirati traku. To adekvatno mozes da vidis tek u celoj slici. Naravno, moze da se desi da te posluzi sreca i da odmah dobijes to sto si zeleo i track by track, ali ipak ono prvo je sigurnije. Traka treba da tehnicki ispravna udje u mix, a to znaci normalizacija na -0.3, eventualno rucno doterivanje signala (samo jacine) i DC offset na kraju. Ranije je to znao to da bude problem kad ti se u mixu skupi puno plugova, ali danasnje sprave to gutaju ko od sale, pa mozemo sebi priustiti taj luxuz.

bumbar
12-01-2005, 01:48 PM
xxxx

Oggy
12-01-2005, 02:03 PM
Face usnimavaju bez siljaka :wink:
Bez zezanja, te stvari moras da dobijes prilikom usnimavanja i samo tada mozes da racunas na dobar mix. Sve sto uradis naknadno deformise source i umanjuje mu sve njegove osobine, te se redovno ispolji neki problem da u mixu izlazi i nesto sto ne treba, a nedostaje necega sto bi tu trebalo da bude. Idealno je da svaki take bude dinamicki odsviran korektno i da mu "meso" bude vece, a "siljci" manji. E za to trebas da budes "faca" :D
Pozdrav

bumbar
12-01-2005, 08:25 PM
yyyy

Oggy
12-01-2005, 10:28 PM
Pazi, mozes da usnimis i sa kompresorom, ali samo toliko da ti ne probija. Znaci, stavis mu plici opseg delovanja, tj. manji treshold. Ja licno usnimavam bez kompresora i nemam nikakvih problema sa akustarom. Najveci problem mi je taj sto kad nema nikog samnom u studiju moram da mnogo trcim dok ukljucim snimanje, pa dok odsviram, pa pogresim, pa opet trci... :D :D :D
Sala! Mislim da ti je sa akustarom najmanji problem jacina signala, jer ona lepo prolazi u mixu zbog svoje frekvencije, a opet, kada je snimas kao samostalan instrument, nema potrebe da je budzis toliko da bi ti smetale male nejednakosti signala. Ipak, vezba je zakon.

Damir
13-01-2005, 12:06 AM
Najveci problem mi je taj sto kad nema nikog samnom u studiju moram da mnogo trcim dok ukljucim snimanje, pa dok odsviram, pa pogresim, pa opet trci... :D :D :D

Mozda bi neki daljinski upravljac koristio ako postoji opticka veza sa rezijom. :roll:

Oggy
13-01-2005, 12:11 AM
Ma postoji, samo sto ne znam da li bi bezicna tastatura mogla to da resi, a da nesto ne zajebe zvuk ili slicno. Ne znam da li moze i da radi izmedju fizickih prepreka mada razdaljina nije veca od 2 metra i da li moze da uporedo radi sa obicnom tastaturom, tj. da je ne setam stalno iz kabine u reziju i obratno, vec da jedna stoji tamo, a jedna ovamo.

Damir
13-01-2005, 01:44 AM
Ni ja nisam siguran kako radio talasi koje koriste bezicne tastature i misevi uticu na zvuk ali ako bi koristio bas daljinski upravljac koji radi na principu infra-crvenih zraka mislim da ne bi trebalo da skodi samom zvuku. Jednostavno neki IC port preko USB ili cak paralelnog porta ukombinijes sa bilo kojim daljinskim upravljacem (pretpostavljam da bi izbor pao na neki univerzalni sa mnogo dugmica) i sve to isprogramiras tako da imitira tastaturu.
Nadam se da bi to radilo i uklonilo nedostatke na putu kreativnog rada.
Pozdrav

andreja
13-01-2005, 02:24 PM
mislim da IC veza ne utice na opremu u studiju, ali za bluetooth sam cuo da smeta. u stvari, imao sam IC tastaturu, i nisam primetio neke sumove i smetnje..

sto se tice daljinskog upravaljaca koji moze da radi paraleleo sa tastaturom, prijemnik moze da se napravi za nekih 300 dinara, i pomocu programa "girder 3.3", koji bi bio spregnut sa IC prijemnikom, moze da se kontrolise skoro sve kao i sa tastaturom...

bumbar
13-01-2005, 02:41 PM
xxxx

SandRob
13-01-2005, 04:47 PM
ma sto si se ti toliko uhiti tih siljaka i spiceva? pa sto njima fali? sto, jeli se tebi ne svidja kako zvuce ili sto?! ovaj tip je vjerojatno snima s konpreosoron pa su mu zato wavovi 'uredni', ali ko tebi brani kompresor stavit u mixu?

akousticna ritam gitara mora imat te spiceve. naravno, da ces i nju komprimirat, ali moras pazit da ne stavis prebrz atack i prespor release, bas da ne unistis te spiceve, jer je u onih par mili sekundi toga spica 99% alikvota koje daju karakteristiku zvuka akusticne gitare.
ako to unistis nema vise pomoci. slicna stvar je i kod vecine udaraljki.
koliko ce ti ritam gitara zvucat (i izgledat) ujednaceno najvise ovisi o tvomu sviranju. nevjerojatno je koliko je malo gitarista sposobno snimat ritam gitare. solaze se uvik mogu izvjezbat i odsvirat solidno, ali ritam... :?

puRe
13-01-2005, 05:12 PM
http://www.vai.com/SightsSounds/2003_album/screen_LRG.jpg

:shock: Evo kako bi trebale audio trake izgledati! Maaaaaa nigdje nema onih je****h spiceva ni shiljaka!
Ovo je slika iz Steve Vai home recording studio, gdje on priprema materijal. :?
ProTools bato i MAC to su para dva,bla,bla,bla!!!!!!!!!!!!!!!!

koristi OS9......pih ;)

bumbar
13-01-2005, 06:20 PM
yyyy