View Full Version : kompresija u elektronici
SumAnuT
11-01-2005, 12:42 PM
znam da ste prezhvakali temu o kompresorima uopshte i da postoje tutopriali i sve sam ja to prostudirao ... aaali cinimi se da nisam neshto najbolje shvatio jel mi bash i ne ide od ruke ...
elem ajde dajte vi meni neke vrednosti od kojih bi trebao da krenem u istrazhivanje poshto ovako od nule uvek ispadne dobro ali chini mi se da to mozhe mnogo bolje ...
moja postavka izgleda otprilike ovako:
kick - 1 kompresor (koje vrednosti su optimalne ovde?)
bass - gate+compresor+mah bass ako zatreba (koje vrednosti ovde da stavim za kompresor?)
onda sve to stavim na grupu i stavim sidechain kompresor ... (kolko uvde kompresiju da stavim?)
ne trazim vam naravno da mi tachno kazhete kako i shta znam da je nemoguce ali neke optimalne vrednosti tresholda , attacka, releasea, ratio-a ... ili josh bolje vrednosti izmedju kojih bi smeo da se krecem tj od toliko do toliko ... ovako se uvek izgubim u experimentisanju i uvek mi se chini da mozhe bolje i nikoako ne m mogu da pochnem da radim ostali deo pesme jel po tri dana znam da se zaglavim na kicku i bass-u ...
postoji li neki kompresor sa dobrim presetima?
SumAnuT
12-01-2005, 11:48 AM
dobro dobro ... zatrebace i vama moje nepresushno znanje :)
:(
kick - 1 kompresor (koje vrednosti su optimalne ovde?)
Ovisi kakav je kick. Ako je s pravog bubnja, onda mu treba malo veci ratio. Ako je elektronac onda ga s prevelikim ratiom mozes unistiti. Pocni s kratkim attackom i postepeno ga povecavaj. U pocetku ce kick biti ubijen, cut ce se samo onaj prvi inicijalni visokofrekventni "tik" a kako mu oslobadjas attack sve ce se vise basa pojavljivat. Release ne smije biti dugacak, ali ni prekratak. Ako je release predug, kompresor ce hvatati i onaj sljedeci kick. Cesto se dogadja da nakon neke pauze prvi kick bude puno glasniji od svih ostalih. To je zato sto kompresor hvata "onaj slijedeci" kick, a kod tog prvog je taj prethodni predaleko tako da se kompresor ugasio u medjuvremenu. Zato je taj prvi preglasan. Release znaci ovisi dosta o bpm-u stvari.
bass - gate+compresor+mah bass ako zatreba (koje vrednosti ovde da stavim za kompresor?)
Bas zna biti kompliciran i kod njega jako ovisi kvaliteta kompresora (zivio Distressor!!). Na bas moze ici visoki ratio, znat ces kad pretjeras. Attack neka bude kratak a release osrednji. Prekratak release ce davati zvuk koji lagano distorzira. Pomalo podizes attack i kad prestane distorzirat to je to. Naravno, te distorzije ces bolje primjetiti kad je visok ratio. Tako kad trazis koliki attack staviti, nabij ratio i onda kada pronadjes taj attack koji ne distorzira (ili barem znatno manje distorzira) smanji attack. Release mora biti takav da ne zahvaca sljedecu notu. Nemoj prekratak, jer ce i onda distorzirati.
Fora je da su najbolji kompresori za bas oni koji imaju interni sidechain. Znaci da uzimaju signal, dijele ga na dva jednaka signala. Onda jedan analiziraju a drugi procesiraju i ispljunu van. Tako na taj analizirani signal mogu stavljati filtere da jasnije raspoznaju tonove. Naime, bass ima visoku energiju najnizih frekvencija. Te sub frekvencije imaju visoke peakove koji pobude normalni kompresor, a zapravo ne ovise o tonovima, tj. ne moraju biti "pametno" raporedjeni. Zato je najbolje na sidechain signalu zanemariti te sub frekvencije i pustiti da analizira "ono bitno". Time se moze dobiti puno ravnomjernija i zivotnija bas linija. Sjajan softverski kompresor za takve stvari je Digitalphish Blockfish. Imate ga negdje na onoj stranici s besplatnim pluginovima tu na Rumskom. Naravno, to sve nema puno smisla kod synth baseva jer su oni ionako cisti i ravnomjerni.
onda sve to stavim na grupu i stavim sidechain kompresor ... (kolko uvde kompresiju da stavim?)
A sto ce ti sidechani kompressor?
Kompresija na grupi samo kicka i basa nema puno smisla. Ako se dobro izbalansiraju eq i kompresija pojedinih kanala kicka i basa, oni ce biti korektni i daljnja kompresija ih samo moze razje*at. Ako je potrebno da kompesiras grupu onda to radis sa cijelim bubnjem. Stavis blagi ratio, dugacki attack i osrednji release. Stos je da prvo nabijes treshold jako nisko (i do -35), stavis najmanji moguci attack i dugacki release. To ce zvucati ultra-unisteno. Zatim po malo smanjujes release. U jednom momentu ces cuti kako kompresor pumpa. To je brojka release-a koju trebas zapamtiti. Ako stavis upola manju vrijednost onda ce kompresor reagirati u periodu duplo kracem (recimo ne na 1/4 nego na 1/8 intervalu). Ti odaberi kako ti odgovara. Sad otvori attack tako da kick i snare jasno izlaze i normalno zvuce, digni treshold na neku normalnu vrijednost (oko -20 do -10 db) tako da komprimira ne vise od -6 db, a ratio postavi da je vrlo blag (izmedju 1.1:1 do 2:1). Ovo sto sam sad objasnio jedna je od osnovnih tehnika rada s kompresorom i primjenjuje se svugdje, ne samo na komprimiranju grupe. Na grupi se tako moze komprimirati cijeli bubanj sa ili bez basa. To sad dalje spada u individualnu odluku i dio je onog umjetnickog dijela miksa. Svatko ima svoj stil!
SumAnuT
13-01-2005, 12:41 AM
matori puno ti hvala za ovo ... sutra cu detaljno da isprobam sve pa cu javiti rezultate a verovatno cu uskoro i okachiti neshto konkretno da prokomentarishete :!:
SumAnuT
14-01-2005, 09:15 PM
ljudi stavite ovo u tutorial sekciju... ovo mi je vishe ochi otvorilo nego bilo kakav tutorial :!:
SumAnuT
14-01-2005, 09:18 PM
kada si rekao dobar soft kompresor jesi mislio na dobar besplatan kompresor ili je on dobar i medju komercijalnim i medju bespolatnim? poshto sam koristio waves do sada ...
Kad sam napisao "softverski kompresor" mislio sam na sve kompresore, i one besplatne i one komercijalne. Konkretno sam spomenuo jedan koji je besplatan (Blockfish), ali on ima tu kvalitetu da konkurira svima. Ne kazem da je najbolji, ali je dovoljno dobar tako da sam ga spomenuo. Od ostalih komercijalnih kompresora, moj favorit je vjerovatno Kjaerus GCO1. Kompliciran je ali ubija!
akowalee
15-01-2005, 07:03 PM
ljudi stavite ovo u tutorial sekciju... ovo mi je vishe ochi otvorilo nego bilo kakav tutorial :!:
Shotova je svaka (ne samo u ovom slucaju) "ka Njegoseva",sto bi
rekli Crnogorci!A i po djelima se vidi/cuje :wink:
SandRob
16-01-2005, 10:06 AM
:shock: a zasto je ovo primisteno?! vratite mi ovo u 'moju rubriku'!! :evil: :wink:
eone, reci im!! :mrgreen:
Dushan_S
16-01-2005, 11:39 AM
Kompresija na grupi samo kicka i basa nema puno smisla.
Pa mo?da je Sumanut naleteo na to negde, pa mu odatle ideja, jer to nije redak slu?aj, tj nije retkost da se to radi.
?ak mislim da je u (stoji mi mozak ovog trna) u knjizi sa intervjuima sa poznatim producentima neko od njih stavljao zajedno bas i bas bubanj na kompresor, ali mislim da se radi o Hip Hop produkciji
Eventualno se to u hip-hopu moze napraviti, ali brijem da je to u slucaju kad se radi onaj nabrijani underground. Meni se ta kombinacija kick+bass na sub grupi ne svidja pretjerano. Sve sto vodi do pretjerane kompresije nije dobro!
SumAnuT
17-01-2005, 05:56 PM
a ovaj dali gate da stavljam ispred kompresora ili iza? takodje i eq?
lesha
17-01-2005, 06:43 PM
sto se tice eq-a, zavisi sta zelis da postignes..
ako stavis eq ispred kompresora on ce vise uticati na frekvencije koje si naglasio, ako eq stavis iza kompresora onda radis ekvalizaciju celog (kompresovanog) zvuka..
ne znam da li sam bas najbolje objasnio, ali stvar je totalno prosta
cipela
17-01-2005, 10:02 PM
Shot, ne mogu da se povezem na onaj www. koji ste postavili. Sta je tamo?
SumAnuT
17-01-2005, 11:54 PM
ako stavis eq ispred kompresora on ce vise uticati na frekvencije koje si naglasio, ako eq stavis iza kompresora onda radis ekvalizaciju celog (kompresovanog) zvuka..
jeste ali mislim da sam negde prochitao da ako eq ide pre onda kompresor ispegla signal tako da su rezultati loshiji nego kada se stavi iza ... a poshto sam pocheo da sumnjam u tachnost mojih "izvora" znanja reko da pitam ...
SandRob
18-01-2005, 09:15 AM
jeste ali mislim da sam negde prochitao da ako eq ide pre onda kompresor ispegla signal tako da su rezultati loshiji nego kada se stavi iza ... a poshto sam pocheo da sumnjam u tachnost mojih "izvora" znanja reko da pitam ...
stavi kako ti je lipse. :idea:
SumAnuT
18-01-2005, 09:24 PM
meni zvuchi najlepshe bez ichega :!: :D
brate.. dinamicke sprave se uvek stavljaju na kraj lanca...
...osim ako znas sta radis :)
SandRob
19-01-2005, 08:22 AM
meni zvuchi najlepshe bez ichega :!: :D
eto :roll:
Nema pravila kako se kaze, u elektronici posebno, naime, pre neki dan sam bio kod Tikija i slusao neku moju staru stvar koja ide do 10khz na -15db i cova koji je bio tu slucajno i naravno komentarisao kaze da stvar nije cista. Naravno da mu nije cista kada radi nasu pop i narodnu muziku gde sve mora da bude jasno i glasno dok ti je u elektronici i prljav kick dobar ako ga znas staviti na pravo mesto u tracku.
SHIVA
16-05-2006, 09:33 AM
Znam da opet upadam u stare rasprave, ali mislim da imam poneku suvislu za primjetit.
Meni se ta kombinacija kick+bass na sub grupi ne svidja pretjerano. Sve sto vodi do pretjerane kompresije nije dobro!
Shto ti se ne svidja kod sub grupe kick + bass? Objektivno, na tudjoj glazbi ne mozhesh primjetiti da je mixana s takvom kick+bas grupom jer se to jednostavno ne chuje. Mozhesh chuti sidechain kompresiju ta dva elementa ukoliko je ona loshe izvedena. Dakle to shto se tebi ne svidja takva grupa je chista predrasuda i vjerujem da nema konkretnih argumenata u tom smjeru. Ili se varam?
Nadalje, zashto bi puno kompresije bilo loshe? OK, ako snimash orkestar i komprimirash violine i triangl, neshto definitivno nie u redu, ali shto fali stravichno iskomprimiranom kick-u, snare-u ili synth dionici koja ima delay i nakon toga dobro nafrljen kompresor? Kompresija stisha synth i naglasi delay pa umjesto predvidivog delay-a na predvidivom synthu dobijesh gotovo novu melodiju u kojoj se teshko razaznaje delay od feed-a, a pazhljivim postavkama dobijesh dojam da se fraza ne ponavlja vech je svaki put pomalo drugachija. Primjera ima stotine, ali vjerujem da vech imash "sliku"
brate.. dinamicke sprave se uvek stavljaju na kraj lanca...
...osim ako znas sta radis
Dilema je bila shto staviti prije.. EQ ili kompresor, zar ne?. E pa i jedno i drugo su dinamichke sprave. Ako vech i postoi neko pravilo, onda ono sugerira dinamichke sprave na pochetku lanca. Zamisli lanac sa chorusom, delayem i reverbom, a na kraju dinamichka sprava zvana gate!? Ili samo kompresor nakon reverba!?
a ovaj dali gate da stavljam ispred kompresora ili iza?
Da si makar jednom pokushao obje opcije bilo bi ti odmah jasno. Gate na odredjenom volumenu propushta zvuk, i potom padom na nizhu (ili istu) vrijednost ponovo prekida signal. Ponekad je teshko dobro podesiti gate kad zvuk ima malen dinamichki raspon i daje svega par decibela "lufta" u kojem bi gate trebao funkcionirati.
Kompresor sluzhi smanjivanju dinamichkog raspona, pa komprimiranjem nekog zvuka onih par decibela "lufta" iz prethodnog odlomka postaje manje od jednog decibela "lufta", a moguchnost da nakon kompresora suvislo upotrijebish gate eksponencijalno opada od teshkog do gotovo nemogucheg.
Takodjer, trazhiti pochetne vrijednosti za rad s kompresorom je kao da pilota pitash pod koim bi otprilike kutem trebao nagnuti upravljachku palicu kako bi avion poletio. Osim potezanja palice do tog kuta bitan je i tajming i dinamika potezanja, brzina aviona, tezhina... Kompresiju treba koristiti tamo gdje primjetish da ti treba, a tada znash i shto ti tochno treba, te koliko zhelish neshto stishati kompresorom (shto daje ratio). Uchestalost oglashavanja datog instrumenta daje solidan starting point za release, jer kompresija treba "popustiti" prije sljedecheg peak-a. Naravno, release vremenu se pribroji i attack, te vrijeme koje peak traje, i oni zajedno trebaju trajati neshto krache od same pauze izmedju dva peak-a. Vrijeme attacka procjenish sam, ovisno o tome koliko zhelish da kompresija bude primjetna, i koliko zhelish sakriti ili naglasiti instrument. Osim shto plitak kick mozhesh podebljati kompresijom, mozhesh i dugachak, masan kick kompresijom stisnuti i skratiti. U opciji "podebljavanja" imash mali attack i dug release sa manjim ratiom 2:1 do 4:1 i tresholdom jedva par dB ispod "dometa" kick-a, a u opciji "stiskanja" attack 70 do 100 ms, i 50-ak ms release-a sa ratiom 8:1 ili vishe, i tresholdom od barem -25 pa sve do -50 dB.
Dakle pochetna tochka je da prestanesh izmishljati kombinacije alata koje ti uopche ne trebaju i pochnesh alate koristiti iskljuchivo kad zakljuchish da su ti potrebni. Chak i tada drzhi se zlatnog pravila "manje je vishe". Smeshe od zvuka sa efektima uvijek postane efektno smeche... nikad se ne pretvori u dobar sound.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.