View Full Version : Pickup za akusticnu gitaru
Jel ima ko iskustava sa pickupima za akusticnu (nylon) gitaru?
Kontam uzeti nesto, tek tako da imam, jer je bilo situacija kad bi na nastupima zgodno bilo imati akustaru. Razmisljao sam o Shadow SH1900.
Treba mi neki model koji se lako postavlja i ne trazi nikakve intervencije na gitari. Znaci, ne igra mi ako se mora usarafljivati ili ne daj boze busiti. Takodjer, bilo bi zgodno da ima na sebi nekakve kontrole ali to nije apsolutno nuzno. Bitno je i da ne smeta. Znam da ima nekih modela koji super zvuce ali znaju smetati, da se zapne trzalicom za njih. To bi apsolutno zaobisao.
Jel zna neko nesto za preporuciti?
:)
Nisi napisao koju bi klasicnu gitaru ozvucavao, ali nema ni veze. Tvoj izbor nije los, a mozes razmotriti i nekog Fishmana( http://www.fishmanaura.com/ ), a sve u zavisnosti od toga koliki ti je budget. Jedino sto je sigurno da ovakvo ozvucavanje gitare podrzavam jedino u live varijantama, ali nikako za studio (mada verujem da delis moje misljenje jer vidim da mnogo znas).
Pozdrav
p.s. Ne bi bilo lose da zatvoris rezonantni otvor na gitari ako je sviras na koncertima jer sprecavas feedback koji je redovna pojava u tim situacijama.
E ovo s zatvaranjem rezonantnog otvora mi je interesantno!
Pickup mi treba iskljucivo za live. Fora je da necu ja svirat tu gitaru, ali je gitara moja pa hocu ja investirat u pickup tako da ga imam jer te stvari u zivotu dobro dodju. Gitara nije neki zgoditak al to mi nije ni bitno jer je ionako samo za live svirke. Gitarist iz benda ima predobru akusticnu, rucni rad, tako da ne dolazi u obzir vuci to po svirkama da se ne osteti u transportu (da samo vidis kako nam je natrpan kombi kad se putuje!), pa ce tako ici moja gitara.
Pregledao sam ovaj Fishman Aura. Genijalna stvar. Stvar je zapravo jako jeftina (ili sam ja ocekivao da ce to biti skupa igracka!). Mozda jednom...
Sve vise odustajem od Shadow SH1900 jer me sad zanteresirala ta prica sa feedbackom. Brijem da cu ici na "soundhole pickup".
I dalje je svaki savjet dobrodosao... posebno ako netko moze preporuciti dobar soundhole pickup!
Fala!
OK...
Odustajem od "soundhole" tipa pickupa jer radi na magnete i ne reagira na najlonske zice. Pomalo se vracam favoriziranju SH1900.
Vidis vidis kako covijek moze puno toga nauciti na internetu! U sat vremena surfanja postanem pametniji!
Sad ja imam jos jedno pitanje (sebi i vama). Ako je nesto snimljeno u studiju na gitari s najlonskim zicama, da li da to i na svirkama izvodimo na najlonskim zicama ili da ozvucimo drugu gitaru koja ima metalne zice? Kontam si da ako je zvuk kroz pickupe ionako sav deformiran, mozda na metalnim zicama sve skupa bolje izadje uzivo. Nisam spomenuo naime da imamo i prekrasnog crnog fendera s metalnim zicama koji bi se takodjer mogao iskoristit...
:lol:
Pa to je tvoja muzika, moze ti se kako hoces. Samo od tebe zavisi kako ces to da prezentujes. Na kraju krajeva, niko ne izvodi uzivo aranzman koji je sviran na ploci (neki imaju jos bolje :D ), pa ne vidim zasto bi ti morao da budes izuzetak. Opet, u pravu si kad kazes da kroz pickup sve izlazi deformisano (u odnosu na gitaru ozvucenu adekvatnim mikrofonom), pa ti je onda moj savet da izaberes soluciju koja ti je prakticnija. Pozdrav.
davormen
09-01-2005, 12:46 PM
Pa zavisi koliko ti je bitna ta gitara sa najlonskim zicama u zvuku same pesme/pesama. Metalne zice kroz pickup i odsvirane prstima mogu malo da podsecaju na najlonske, ali ako se svira trzalicom, zvuk je drasticno drugaciji (i ja to licno nikada ne bih radio, ali sam mozda suvise osetljiv na to posto sam gitarista/basista; ne verujem da bi publika to toliko primetila...).
Ma osnovna dilema mi je bila da li da uopce uzmem soundhole pickup (konkretno Dean Markley ProMag) koji ce onda funkcionirati samo na metalnim zicama, ili da uzmem Shadow SH1900 koji se montira na konjic i radi i s plasticnim zicama. Dionice na gitari su iskljucivo svirane prstima, zato se plastika koristila u studiju.
Odlucio sam ici na Shadow pa onda eventualno uzet od Dean Markleya The Wing - spuzvicu koja zatvara rezonantnu rupu tako da eliminira eventualno preveliki feedback.
Ozvuchavao sam vishe akusticnih - i sa metalnim zicama i klasicnih gitara . Koristio sam razne vrste pikapova:
1. one koji se ubacuju na kobilicu (kao sto kazesh , podrzavaju plasticne zice)
2. one koji se pricvrschuju na otvor (za metalne zice)
3. onu varijantu sa jednim ili dva ona svirala (ne znam sta je tacno) iz chestitki novogodisnjih, koji se lepe za gornju plochu.
Imam vrhunsku klasicnu gitaru, rucni rad (sa plasticnim zicama). Ugradio sam joj pikap i u kobilicu i onu 3. varijantu. Kod obe varijante su izlazi svaki za sebe posebno.
1. varijanta je laka za ugradnju - skida se stara kobilica i umesto nje stavlja pikap sa novom kobilicom. Potrebno je busenje samo jedne male rupe za ulazak kabla u gitaru i jedne na zadnjem panju za prikljucak (varijanta be zikakvih kontrola). Postoji jedan od vechih problema(sa kojim sam se susreo na svojoj gitari), a na koji pre kupovine pikapa treba obratiti paznju. Ramak izmedju zica mora da odgovara razmaku predvidjenom na pikapu!!! Ako nisu isti, sve zice ne sviraju jednako i nema nista od dobrog zvuka.
Zvuk koji se ovako dobije je kao kod Ovejsn gitara. Gitara moze da se koristi i u zivoj svirci bez straha od povratnog efekta.
3. varijanta trazi dosta eksperimentisanja sa plozajem tih "???". Zvuk koji se dobije je vrlo dobar, ali nije za zivu svirku.
Zaboravih, koristio sam i mikrofonske pikapove koji se lepe za gitaru. To je bilo (dodushe odavno) najgore reshenje :(
Govoris o piezzo pickup- ovima. Oni se koriste za dodatni visoki srednji i visoki opseg. Dosta se cesto ugradjuju kao dodatna varijanta vec postojecim magnetima na elektricnim i bass gitarama ili pickup- ovima na akusticnim ili klasicnim gitarama.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.