PDA

View Full Version : Pitanje (cipela)

puRe
06-01-2005, 12:12 PM
http://www.rumski.com/upload/cipela_produkcija.zip

cipela
06-01-2005, 12:35 PM
KOMPLETAN TEXT SA DIJAGRAMIMA i *.mp3 uzorkom SE NALAZI NA ADRESI KOJU JE prilozio puRe :

http://www.rumski.com/upload/cipela_produkcija.zip

Iskusnim snimateljima sa du?nim po?tovanjem,

Do u?iju mi do?e CD sa kojeg sam, radi njene kratko?e, odabrao ovu pjesmu i sam sebi kazao : "Ba? je odli?no isproducirana, a sound mi je u svemu potaman".
Ovo ?to slijedi je pitanje na koje bih rado volio imati odgovor :
a - pogledajte FFT dijagram, i Spectrum analizer ; sve je ispod 5,1 kHz. Jedino se na glas "S" pojavi truni? oko 9 kHz.
b - dalje, ovo su HarBal analiza pjesme lijevo, i na bijelom dijagramu uporedba sa njihovim prijedlogom Rithm/&Blues eq-a (na bijelom dijagramu gornje linije - naravno njihov prijedlog on ne zna?i ni?ta, ali ovaj lijevi opisuje eq postavku tokom cijele pjesme) :

Dakle, da ne du?im, kada se posmatraju ove analize, reklo bi se da produkcija ne bi vrijedila pet para. Ali, kada ?ujete snimak, po mom shvatanju je odli?an.
A naro?ito ono 'ne?to' ?ime je sve presvu?eno : od instrumenata pa do vokala - ?ak i kada "?ovik recitira one ri?i na kraju".
Please - o ?em se radi? Mo?emo li mi 'obi?ni' kako napraviti ovakav mix & mastering sa alatima koje imamo od kojih su ?esto najbolji oni Wavsovi? Ima li makar pribli?ni recept za ovo? Ako ne?u biti neskroman, ima li mo?da bolji recept nego ?to je ovo ura?eno?
Sa strepnjom o?ekujem odgovor nadaju?i se da on ne?e biti tipa "ovo ti je ameri?ka produkcija, DIGI DESIGN - ProTools".
Onda bih samo rekao : "Nepravda, pa to ti je!"

Tiki the Boyler
06-01-2005, 02:10 PM
Izvini, ali nigdje se ne spominje koja je to stvar u pitanju... Ko je izvodjac i kako je snimano!
Meni se cini da ovo sto slusam nema veze sa "racunarskom produkcijom", plug-inovima itd...
Ocigledno se radi o nekom a capella bendu koji je to sve otpjevao na jedan ili dva mikrofona koji vrijede kao (bez uvrede) kompletna studija nekoliko clanova Rumskog...

Tiki the Boyler
06-01-2005, 02:26 PM
Upravo pustam stvar kroz Alesisov DEQ830! Prvi mi se nadje pri ruci kao hardverski RTA! :oops:

1. fajl je .mp3 na 128 tako da na 16k i nisam ocekivao nista!
2. prva frekvencija koja mi je zaigrala nakon dominantnog donjeg srednjeg opsega je 12.5k (ne pecaj se na navratnanos uradjen softverski FFT)
3. slika u Wordu je mutna pa ne mogu citati nivoe, ali razlika izmedju pojedinih frekvencija na Alesisovom RTA generalno ne prelazi 4dB! (opet zamjerka na softversku analizu!)
4. postavka miksa je jednostavno takva da i pored izuzetno niskog nivoa visokih sve bude tamo gdje treba

Ne vidim u svemu ovome nista posebno zacudjujuce! To je jednostavno Takva Produkcija, i ne vidim razloga zasta se tako nesto ne bi moglo uraditi!
Naravno, iskljucujem varijante koriscenja zvucne karte od 200EUR, mikrofona od 150 i dva krekovana plug-ina! Sorry...

p.s. Vjerujem da pjesma u originalnom formatu zvuci mnooogo raskosnije!

I da... i meni se svidja :D

cipela
06-01-2005, 02:56 PM
Izvini, ali nigdje se ne spominje koja je to stvar u pitanju... Ko je izvodjac i kako je snimano!

To sam nabavio cetiri CD-a koji se zovu : Hymns of Our Faith, Volume 1 - 4. Od svih podataka imam samo da se ova pjesma zove "Sweet Bye And Bye", a ovo su kompilativni albumi od oko sezdesetak izvodjaca, snimano u raznim studijima, pa se moze cuti svasta dobroga sto se tice produkcije.
Lako moze biti da je tako kako kazes. Bolja slika se cuje kada se nabace dobre slusalice. Cak i *.mp3 daje dobru predstavu sta je radjeno kada se poslusa na slusalice. Ja sam uzivao dok sam original *.cda tako preslisavao, pa sam zato i poslao poruku na Rumski. :angel:

enzomat
06-01-2005, 04:57 PM
Ja kako nisko pjeva ovaj jedan iz klape...kao remorker kad ulazi u luku.

cipela
06-01-2005, 06:01 PM
Imam jedan live snimak di jedan piva jo? dublje - ka kit kad se pari.

Nocni
06-01-2005, 08:41 PM
Itekako postivam to graficko mjerenje i analiziranje (i naravno priznajem da je to jos uvijek svjetlosnim godinama udaljeno od mog znanja). Pozivajuci se na jednu Sandrovu recenicu da muziku treba i slusati, a ne samo gledati :) bit cu slobodan dati komentar, bar onoga sto cujem.

Momci super pjevaju, iako jos ne razaznajem te skupe mikrofone, meni lijepo zvuci. Ne svidja mi se onaj najdublji glas, jer da bi te duboke tonove mogao izvuci, mora se "becati", pa mi kvari mekocu ostalih glasova. (Ona spika mu je ok). Naravno to je vjerojatno rijec o amerima pa to tako i treba.

Zvuk gitare mi se nikako ne svidja, pogotovo one debele zice sto basiraju, nekako mi stvaraju zbrku (tutnji bez potrebe). Na trenutak mi se na par mjesta ucini da mu cak i ne stima, ili moram isprati usi, ili imam u glavi neki svoj stim. :)

U prvi mah mi se ucinilo da nesto u zvucnoj kartici zvrci kad pjesma pocne, pa sam onda pomislio da su stavili cvrcke. Naravno skuzio sam da su to neke pretpotopne orgulje, na kojima valjda "lesli" zvrci.

cipela
06-01-2005, 11:02 PM
U prvi mah mi se ucinilo da nesto u zvucnoj kartici zvrci kad pjesma pocne, pa sam onda pomislio da su stavili cvrcke. Naravno skuzio sam da su to neke pretpotopne orgulje, na kojima valjda "lesli" zvrci.
:D He, He! :idea: Da mi je 'vako snimit pa nek zvrce dva cika Leslija.
Nekad smo uzivali kad se ono zavrti pa se malo cuje mehanika :D

Nocni
07-01-2005, 01:45 AM
Zvuk hammonda i sad dobro zvuci, i nema sanse da zastari, ko klavir ili violina. Ovi tvoji su ipak koristili neki "hm" kome su valjda poispadala ostala slova. :)

cipela
07-01-2005, 12:50 PM
To je Combo sister sound ili ?ta sli?no. ?tos je pokriti razna frekventna podru?ja i to tako da do izra?aja do?u upravo vokali, odn. o?ito je bila ?elja da orguljice i vokali nemaju nekih dodirnih ta?aka u freq. Stvar ukusa. ?ta da ljudi stave irski vergl?:wink:

Tiki the Boyler
24-01-2005, 12:28 PM
A jel' treba nekome Lesli?! Mislim ako bas hocete takav zvuk?

cipela
24-01-2005, 01:18 PM
Tiki, jel mislis na plugin Leslija? Jel' to nesto kvaliteta kao ono na B4?

Tiki the Boyler
24-01-2005, 01:29 PM
Da ne bude zabune - mislim na pravog veelikog Leslija!
Ko ima karavan, moze ga preuzeti... :lol:

Eon
24-01-2005, 02:14 PM
Sto Tiki rece nema sta koliko ja vidim frekvencijski opseg postoji i do 20khz stim da je u drasticnoj degresiji. Recimo 10khz je -10db itd. nema sta takva produkcija

cipela
24-01-2005, 08:07 PM
E, pravi lesli. Nekad mi je to bio dio opreme. Kada odem u BG da obidjem neke svoje, na jednom mjestu ima Hammond i njegov originalni lesli, pa uvijek malo ocejfim. Kad bi bio neki fx plugin da se moze primjeniti na zvuke orgulja, mislim da bilo veoma lijepo. Dotle, zadovoljavam se onim na B4, sto i nije lose, ili onim sto je postavljeno u definiciji zvukova orgulja na drugim instrumentima. :)

idekius
24-01-2005, 08:29 PM
Ako zelis da kupis pravi B3 javi se... Moj prijatelj ga prodaje...

cipela
24-01-2005, 11:44 PM
Ne bih - ne uklapa mi se u koncept daljnjeg rada u muzici. Ipak hvala za ponudu. :D

cipela
29-01-2005, 04:59 PM
Sto Tiki rece nema sta koliko ja vidim frekvencijski opseg postoji i do 20khz stim da je u drasticnoj degresiji. Recimo 10khz je -10db itd. nema sta takva produkcija

U pravu su i Tiki i Eon i Nocni, a i Enzomat. To je ipak takva produkcija. Mislim da je bas onako kako je Tiki rekao. Sasvim slucajno mi je u ruke dosao snimak jednog koncerta koji je izvrsno obradjen sto se tice muzickog dijela snimanja.
I gle cuda, na tom koncertu je ekipa koja je ispjevala ono sto sam istakao kao primjer. I uzivo zvuce o.k.
A onaj bass pjevac (remorker kao sto kaze Enzomat) je tek iznenadjenje. Bar za mene. Cova je visok metar i zilet, ima oko 40 do 45 kilograma i oko 70 godina. Manje nema sigurno.
Odakle li samo izlazi tih sitno Hz?

Tiki the Boyler
31-01-2005, 11:28 AM
Mozda posti tri dana pred svirku...
Da prosiri rezonator! :lol: