Log in

View Full Version : gitarski rekording vol. 2

duck
03-01-2005, 04:26 AM
Pozdrav svima! Otvorih ovu temu jer se kanda #1 ubajatio...

Da li neko zna da mi teoretski objasni pojavu "ulazenja u fazu" prilikom koriscenja vise mikrofona, kako to zvuchi i sl.

Takodje, da li je praksa koriscenje vise razlicitih pojacala odjednom i kako se ozvucavaju?

Hvala unapred!

Arthur
03-01-2005, 04:50 AM
kada se vise identicnih ili skoro slicnih signala, sa malom latencijom jednih u odnosu na druge, saberu, desava se svasta. Najbolji primer su ti chorus i flange efekti koji se i dobijaju tako sto se originalni duplira i pusti sa malim kasnjenjem (milisekunde su u pitanju) pa dobijes taj trip kao da npr. vise ljudi peva (ako bi vokal chorusovao) Dakle, prva stvar koja se lako desava pri snimanju istog signala sa vise mikrofona je neka vrsta chorua koji ne mora da bude neprijatan. Druga pojava, ako se to kasnjenje toliko poveca da sama funkcija zvuka prvog mic-a (zamisli grafik zvuka) kasni u odnosu na drugi toliko da se dve istovetne (ili VEOMA slicne) funkcije sabiraju i u stvari ponistavaju. E to se zove kontrafaznost i tesko se resava. Uglavnom na opremi za snimanje imas mogucnost obrtanja faza, al to ne mora da uvek resi problem. Ideal je da npr sa dva razlicita mikrofona uhvatis toliko razlicit zvuk da se oni u stvari dopunjuju, a ne oduzimaju/horusuju i sta god te vec snadje.

E ajd sad neko lepo ovo da objasni coveku posto ja zvucim ko da sam pijaniji od majke..

P.S: ovo za vise razlicitih pojacala, to ne bih znao, kapiram da moze, mada nisam bas cuo da se to cesto radi

duck
03-01-2005, 07:59 PM
Kontao sam da otprilike radi po tom principu da mikrofoni kupe razlicite faze zvucnog talasa.

E sada, nadovezivanje na prichu sa git. rekordinga 1, o gitaristi iz Alice in chains i svim ostalim duplex fajterima, zasto snimati deonicu ponovo na drugom pojacalu, kada se teoretski oba mogu ozvuciti istovremeno. U cemu je caka?

Boskovic
03-01-2005, 09:20 PM
Kontao sam da otprilike radi po tom principu da mikrofoni kupe razlicite faze zvucnog talasa.

E sada, nadovezivanje na prichu sa git. rekordinga 1, o gitaristi iz Alice in chains i svim ostalim duplex fajterima, zasto snimati deonicu ponovo na drugom pojacalu, kada se teoretski oba mogu ozvuciti istovremeno. U cemu je caka?

Mozda im fali kablova :D

ridge
03-01-2005, 10:36 PM
Kad odsviras dva puta istu stvar nikad je ne odsviras 100% identicno a te male razlike dobro zvuce kad se uklope i daju malo texture snimku.

fipke
03-01-2005, 10:52 PM
Kad odsviras dva puta istu stvar nikad je ne odsviras 100% identicno a te male razlike dobro zvuce kad se uklope i daju malo texture snimku.

...upravo to!

Dushan_S
04-01-2005, 05:09 AM
Eh, da se te gitare snimaju samo dvaput... :D

Shot
04-01-2005, 12:16 PM
Stvar sa fazama kod snimanja bilo cega, pa tako i git. pojacala, je da se mikrofoni moraju postaviti na dovoljne udaljenosti da se ne dogodi fazna nekompatibilnost. Na primjer, ako stavis dva mikrofona jedan do drugog da su usmjereni prema pojacalu, vjerovatno ce ta snimka biti fazno upitna. Isti signal dolazi do oba mikrofona ali s vremenskim i faznim pomakom. Time mikrofoni primaju taj signal razlicito. Da li je ili nije u pogresnoj fazi lako se moze provjeriti. Paniras jedan mikrofon do kraja lijevo, drugi do kraja desno i ako ti stereo zvuci nekako iskrivljeno - nije dobro.

Postoji jedno generalno pravilo za izbjegavanje kontra-faza.
Udaljenost izmedju dva mikrofona mora biti najmanje trostruka udaljenost izmedju mikrofona i izvora zvuka.

Kad snimas pojacalo s dva mikrofona, ako oba prislonis uz membranu zvucnika, recimo da je tada udaljenost od mikrofona do izvora 1 cm (ili cak manje). Kada stavis da je drugi mikrofon isto toliko udaljen, ali postavljen na drugi zvucnik (pod pretpostavkom da je 2x pojacalo), do problema s fazama nece doci. To je zato jer su mikrofoni u tom slucaju svakako vise od 3 cm udaljeni jedan od drugoga. Ali ako stavis dva mikrofona da su jedan od drugoga udaljeni recimo 10 cm, a oba da su na nekoj vecoj udaljenosti od pojacala (recimo 30 cm), onda ce biti problema s fazama. Vjerovatno ce snimka zvucati interesantno u stereu, ali kada ju probas uklopit u miks to ce biti nemoguce jer na polovini svojih frekvencija odlazi u kontra-fazu, i time se ne poklapa s ostalim snimljenim instrumentima. Takodjer, u mono preslusavanju stereo snimka ima drugacij zvuk (jer se frekvencije koje su u kontra-fazi poniste i kao da ih nema).

Kada snimas pojacalo tako da smjestis jedan mikrofon iza pojacala a jedan ispred, svakako moras okrenuti fazu (polaritet) onom mikrofonu koji je iza pojacala. To radis jer sada mikrofoni gledaju jedan prema drugome. Zamisli sinusoidni val. Kada membrana zvucnika na pojacalu titra prema naprijed prednji mikrofon snima + fazu (peak na sinusoidi), ali istovremeno zadnji mikrofon to isto snima kao - fazu (dip na sinusoidi). Cim membrana krene u suprotnom smjeru, dogadja se obrnuto. Zato svakako moras okrenuti fazu zadnjeg mikrofona.

Onaj ogromni stereo (powerchords za nekakav metal/HC) na ritam gitari se dobiva dupliranjem. Odsvira se ista dionica u par prolaza. Kad je to razlicita izvedba, automatski je mikrostruktura zvuka razlicita. Moze biti najsavrsenije odsvirano, ali opet ta zica na gitari drugacije titra, membrana pojacala drugacije titra, micro-time je drugaciji itd... Takvih par prolaza se razlicito panira u miksu i da vidis sirine!

SandRob
04-01-2005, 12:37 PM
Postoji jedno generalno pravilo za izbjegavanje kontra-faza.
Udaljenost izmedju dva mikrofona mora biti najmanje trostruka udaljenost izmedju mikrofona i izvora zvuka.

je, ali postoje i stereo tehnike di to pravilo ne vazi, iako nepostoji idealna stereo tehnika. ima ih koje su vrlo siroke, ali nisu 100% mono konpaktibilne.
kako cemo postavit mikrofone ovisi o puno stvari i vjerojatno nijedna konbinacija nije idealna.
george martin ima jedno jednostavno pravilo koje glasi 'sto manje mikrofona'.
naravno, za stereo snimku 2 mikrofona su minimum.

bdv: poslusajte europe od santane (pozeljno na slusalice). to van je tipicni primjer snimanja preko dva pojacala, ozvucena sa po jednin mikrofonon na svako pojacali i panirano 100% livo/desno.

tako san ja nekad ozvucava 2 vox-a ac30. :roll:

bdv2: negdi san cita da gitarista iz queen brian may ima 6 vox-ova ac30 i to za svaku zicu posebno pojacalo. e sad kad sve to ispanira i nabije one delaye. to bude 'kraj svita'. 8)
inace je may poznat i po tomu sto sam izradjuje svoje gitare.

Dushan_S
04-01-2005, 03:08 PM
i to za svaku zicu posebno pojacalo. :? ?ali? se naravno?

E sada, nadovezivanje na prichu sa git. rekordinga 1, o gitaristi iz Alice in chains i svim ostalim duplex fajterima, zasto snimati deonicu ponovo na drugom pojacalu, kada se teoretski oba mogu ozvuciti istovremeno. U cemu je caka?Zaboravio sam da pomenem, deonice se ?esto ponavljaju sa potpuno razli?itim set-up ovima, zna?i druga gitara, poja?alo i polo?aj mikrofona. Recimo dva puta se odsvira sa nekom gibson gitarom kroz rectifier-a par gitara koji ide skroz levo i desno i koji masivnom distorzijom ideolo?ki radi posao. Ali te gitare su ?esto nedovoljno definisane, same po sebi i njihovim layer-ovanjem bi dobili samo gomilu buke, pa se nakon toga recimo odsvira sa nekim modifikovanim stratom kroz marshall-a isti taj par gitara, i odatle se dobije definicija tona, attack. Tako ?e gitare istovremeno imati veliku masu i zvu?a?e kao da ima puno distorzije ali ?e imati i definiciju i izlaziti iz mix-a.

SandRob
04-01-2005, 04:41 PM
i to za svaku zicu posebno pojacalo. :? ?ali? se naravno?

ne salin se uopce, jer san to negdje cuo. dakle, ne tvrdin, samo kazen ono sto san cuo. :oops:
milsin da to je to tehnicki izvodivo?! :?

zmaj
04-01-2005, 04:59 PM
[quote]i to za svaku zicu posebno pojacalo. :? ?ali? se naravno?

[quote]Moze se i to...ove nove Line6 gitare cak imaju i odvojenji modeling za svaku zicu posebno...pa onda svaku na posebno pojacalo...

ridge
04-01-2005, 07:50 PM
Izbacio je mislim Gibson (il je neko nabudzio na les paul-a) pre jedno 2 godine gitaru sa izlazom ko za LAN koja je omogucivala kontrolu svake zice posebno. Nesto doduse nije zazivelo.

Dushan_S
05-01-2005, 01:05 AM
ne salin se uopce, jer san to negdje cuo. dakle, ne tvrdin, samo kazen ono sto san cuo.
milsin da to je to tehnicki izvodivo?! Mo?da i jeste u poslednje vreme, ali pretpostavljam da je neko izhalucinirao celu stvar svojevremeno na osnovu toga ?to je jedan od njegovih trademark-ova bilo to da snimi nekoliko gitara koje sviraju kompletne harmonije kroz pesmu, pa je to bila osnova za uzlete ma?te dosetljivih ljubitelja queen-a.

zmaj
05-01-2005, 01:31 PM
Izbacio je mislim Gibson (il je neko nabudzio na les paul-a) pre jedno 2 godine gitaru sa izlazom ko za LAN koja je omogucivala kontrolu svake zice posebno. Nesto doduse nije zazivelo.I za to sam cuo...

duck
05-01-2005, 08:01 PM
Hvala za dobru volju i odaziv u ovolikom broju!

Sada bih postavio konkretnu zamisao: nazalost, ne verujem da ce bend imati vremena da dva puta snima istu deonicu;

ali prilikom tog jednog rig bi bio:

peavey 5150 + 4X12" sa sm57 i recimo c-414 za "mast"

marshall jcm800 (lead serija, 100W kastomiziran sa dodatnom lampom za "extra gain") + 2X12" sa 2X sm57 radi definicije.

Gitare naravno metalske - charvel/jackson model 6 i LTD viper301+duncan distortion:). Mozda neke melodije a clean delove definitivno sa deluxe fat stratom...

Kako vam se cini ova zamisao u teoriji?

davormen
06-01-2005, 10:54 AM
Teoretski, potpuno dobra zamisao (mada mozda i nije potrebno toliko mikrofona - treba probati). Sada treba samo da se to dobro ozvuci i dobro odsvira... "Samo" :D

duck
07-01-2005, 03:34 PM
Ne znam da li sam bio jasan, u pitanju je biamping. Duplirale bi se samo neke deonice stratom radi definicije i naglasavanja. Meni ovo deluje previse idealno da bi bio toliko lak put do pravog zvuka i bas zato sam pokrenuo ovu temu. Sta moze da krene naopako?

Aternativa je jmp-1 rack, (sa onim marshalovim lampaskim dual monoblock snagasem) i 4X12" sa sm57, nekim kondenzatorskim mikrofonom i DI izlazom odjednom. Ovo provereno solidno radi sa pomenutim gitarama, medjutim zbog budzeta jako ogranicava bend vremenski, sto nije slucaj sa gore pomenutom kombinacijom.

Cenim ja Brajana Meja, i zaista verujem da bi nam dual rectifier i JCM 2000 fino odradili posao, pa jos sa pomenutim dupliranjem...Imao sam cak ideju o snimanju 2 basa-jednim "pravim" basom, dubokim koji cini pravu bas liniju u mixu i distorziranim, srednjavijim na kom bi bile vise gitarske deonice i koji ne bi trebao da se cuje kao zaseban instrument u mixu nego da se koristi kao punilac tj. dodatni sloj za gitare.

Dushan_S
08-01-2005, 02:42 AM
Ne znam da li sam bio jasan, u pitanju je biamping. Duplirale bi se samo neke deonice stratom radi definicije i naglasavanja. Meni ovo deluje previse idealno da bi bio toliko lak put do pravog zvuka i bas zato sam pokrenuo ovu temu. Sta moze da krene naopako?Ok, ali mora? da ima? plan kako misli? da snima? gitare. Ako ?eli? samo dve, onda i na strat-u mora? da ima? ne?to vi?e distorzije, pa bi varijanta bila 5150 levo, strat u Marshalla desno. Ili ne?to sli?no.Ali to jednostavno ne mora biti dovoljno.
Druga i po meni sigurnija je varijanta da napravi? dobru boju sa puno distorzije na 5150, snimi? iz dva prolaza glavnu levu i desnu gitaru, a zatim pro?e? sa stratom opet dva puta za levu i desnu gitaru. To ?e ve? dati rezlutat koji ?e najverovatnije raditi. Vodi ra?una da one prve dve gitare treba da imaju vi?e "V" oblik EQ-a, a strat treba da bude o?triji, vi?e midrange-y.
Za to mo?e da ti bude tako?e sigurnija varijanta jedan majk, ili ako ima? pojedina?no dobar rezultat i sa ?urke koja je blizu i sa kondenzatora koji je udaljen, bolje prvo samo snimi 2 prolaza sa ?urke, pa onda dva prolaza sa Kondenzatorskog, tako ?e? dobiti isti efekat kao da su radila oba majka, puniji zvuk, a opasnost od frke sa fazama ?e biti znatno manja. Naravno sve zavisi i od gitariste. ?to silovitije i preciznije sviranje gitare to bolje, i manje tro?enja vremena na svaki od layer-a.

JMP 1 je dobra varijanta, ali su i ona dva poja?ala tako?e OK. Ono u ?ta sumnjam (i to jako, ali naravno ne mogu znati sa sigurno??u) je taj Charvel. Koliko god ti njega modifikovao sa drugim magnetima, to je gitara sa kraja 80-ih koja je tonski poprili?no sterilna. Na?i negde LesPaul-a ili makar SG-ja, ili neku gitaru nalik tome (Ja sam snimao sa Hamer Sunburst-om, recimo), zna?i da je mahagoni u igri u telu, lepljen vrat ili kroz telo ako je mogu?e i da je fiksni brid? i dva Humbucker-a. Pre to iznajmiti nego taj JMP.

Zna?i BiAmping lepo zvu?i, kada ta?no zna? ?ta radi?, ali ja mislim da isto vreme koje bi ti oduzelo pravljenje setup-a sa svim tim poja?alima i polo?ajima mikrofona, i koji daje taj zvuk koji ti ho?e?, pa jo? micanje svega toga da dobije? zvuk izbegne? faze... Bolje jedan mikrofon,jedno poja?alo, jedan prolaz snimanja. Jednostavnije je i lak?e za dobiti to ?to ho?e?. Mo?da tebi izgleda da ?e? time u?tedeti vreme, ali veruj mi, set up mo?e da odnese sate za koje si ti (ako sam shvatio ti si gitarista?) mogao da ako si uve?ban snimi? sve te prolaze na poja?alima. A ako ?ak i snimi? samo dva prolaza sa jednog majka, opet ?e? dobiti ok rezultat, a dva poja?ala sa tucetom mikrofona mogu se u miksu pretvoriti u no?nu moru, veruj mi.

Imao sam cak ideju o snimanju 2 basa-jednim "pravim" basom, dubokim koji cini pravu bas liniju u mixu i distorziranim, srednjavijim na kom bi bile vise gitarske deonice i koji ne bi trebao da se cuje kao zaseban instrument u mixu nego da se koristi kao punilac tj. dodatni sloj za gitare.Probao ja jednom prilikom, verovao ili ne. Ne radi, bas pod distorzijom je jako nekontrolisan. Mo?da ako ?eli? neki soundgarden susre?e Sonic Youth a sve to pod jako te?kim drogama :lol: :D

I samo jo? da ti pomenem da obrati? pa?nju kakva je prostorija, gde stavlja? kutije od poja?ala, i gde su okrenute. Treba da bude ?to gluvlja, i tako?e poja?ala stavi uza zid, mo?da i u ?o?ak ako ?eli? maksimum bas frekvencija, opet sve zavisi, i to tako da ne tuku u staklo od gluve sobe. Izolacija ?ar?avom koji visi mo?e da pobolj?a stvari vi?e nego ?to misli?, ako prostorija nije sasvim gluva. Za heavy zvuk gitare snimaj tako suvo da ima? utisak da ?e nastati po?ar u studiju ako zapali? cigaretu na metar od njih :D

SandRob
08-01-2005, 10:24 AM
mislin da bi se ovakvi postovi trebali pisat/prinit pod 'produkcija i tehnke'. :?

duck
12-01-2005, 01:52 PM
Rec je prvenstveno o opremi koja bi se koristila, a ako se odlucim za neki setup, naravno, zanimaju me tehnike rada s istim, tako da se necu ljutiti ako tema bude premestena, pogotovo ako ce to doneti koji odgovor vise :D

E sad, gitaristi nisu profesionalci (ja sam basista po instrumentu a vokal u bendu a nisam ni ja pro), tako da je dupliranje gitara malo nezgodno.

Koliko vremena bi trebalo da se 2 takva pojacala dobro ozvuce, kakvim setovima (mikrofoni-polozaji) i gde mogu da procitam vise o pravilima ozvucavanja???

Sto se tiche Charvela, 2 studija je posetio, takodje smo sumljali u sterilnost zbog aktivne ali se stvarno nije tako pokazao. Cak je i ispao jako velik (posto se od podnevlja do podnevlja menjaju termini, english taj parametar valjda zove headroom). Znaci malo srednjavija (rokerskija) heavy metal gitara. Onim karakteristikama si opisao vipera-magagoni, set-neck, fiksirana kobilica, emg hz+duncan distortion i ta gitara je 2X "overavana" u studiju i kazu da se jako lepo "slika" u mixu.

Max
28-01-2005, 11:52 AM
Snimanje vise razlicitih gitara ima svoju funkciju za pravljenje stereo slike u mixu ....takodje i oslobbadjanja pozicije za vokal posto su oni u slicnim freekvencijskim opsezima.....ako hoces detaljno objasnjenje ....pitaj Pozdrav

duck
01-02-2005, 02:50 PM
Naravno, zanimaju me misljenja sa obrazlozenjima (posto se vidi da sam neupucen).

Bend inace ima 2 gitare, od kojih nijedna nije solo, obe cesto sviraju melodije, u tercama, i smenjuju se. E sad, u aranzmanima se cesto pojavljuje vristeci vokal koji bi uz to trebao da bude blago distorziran - sto ocigledno poklapa gitaru, i to bas pri melodicnim temama. E sada, mislio sam da gitare u stereo slici idu "svaka u svoj cjosak" a vokal da ide po sredi, a melodije da se duplaju stratom koji bi isao ili u sredinu (sto mozda nije dobro za vokal) ili na suprotnu stranu od gitare koja se dupla.

Zanima na koliko se %procenata levo tj. desno gitare u ovakvim aranzmanima obicno stavljaju?

Max
01-02-2005, 03:31 PM
Pa to sam otprilike i mislio....koliko sa strane....slusaj pa odredi ....nemoj bas skroz do kraja

Pozdrav

Dushan_S
02-02-2005, 01:30 AM
Naravno, zanimaju me misljenja sa obrazlozenjima (posto se vidi da sam neupucen).

Bend inace ima 2 gitare, od kojih nijedna nije solo, obe cesto sviraju melodije, u tercama, i smenjuju se. E sad, u aranzmanima se cesto pojavljuje vristeci vokal koji bi uz to trebao da bude blago distorziran - sto ocigledno poklapa gitaru, i to bas pri melodicnim temama. E sada, mislio sam da gitare u stereo slici idu "svaka u svoj cjosak" a vokal da ide po sredi, a melodije da se duplaju stratom koji bi isao ili u sredinu (sto mozda nije dobro za vokal) ili na suprotnu stranu od gitare koja se dupla.

Zanima na koliko se %procenata levo tj. desno gitare u ovakvim aranzmanima obicno stavljaju?Kod rock varijanti gitare obi?no idu bli?e centru, nema toliko ekstremnih pan pozicija. Kod ljutog oranja, gitare idu bar na 9 sati ili na tri sata ili vi?e od toga.Nemoj mnogo da ih baca? unaokolo, napravi?e? cirkus. Ako ih podcrtava?, to jest snima? vi?e take-ova, nove ritam gitare tako?e bacaj levo i desno zajedno sa njima, samo uvek pazi ?ta se de?ava sa njima ?to se ti?e faza, proveravaj ceo snimak u mono i sl.
Ako Postoje neke melodije na gitari koje se prklapaju sa vokalom, stavi ih malo sa strane, recimo levo na 11 sati i tome sli?no, da opet vokal ima svoj prostor. Ako dupla? ritam gitare stratom radi definicije, to radi? dva puta, za levu i za desnu gitaru, i taj strat tako?e kao i svaka ritam gitara ide levo i desno. U heavy svirci bubanj, bas, solo gitare i vokal zauzimaju sredinu u ?irem smislu, a sa strane ostaju ritam gitare. Naravno, postoje mnoge situacije gde nije klasi?no udaranje po rifovima, pa mo?e? probati da se igra?. Recimo snimi? u strofi dve slaba?nije gitare koje su levo i desno ali u?e ili ?ak jednu koja je malo na stranu, i onda kad grune drugi deo strofe ili refren, skloni? te gitare i pusti? glavne gitare koje su glasnije i agresivnije sa strane, i tako cela slika odjednom postane ?ira i ve?a a vokal je i dalje netaknut u sredini.

Mnogo zavisi ?ta u stvari ?eli? da zabele?i?. Ovo je sve neka sigurica varijanta za bend koji snima muziku gde gitara ima neke rifove i part-ove koje svira, i gde se dosta nasnimava. AKo bi snimao neki bend kao Halen, Living Colour, otkud znam, zna?i ne?to gde postoji jedan gitarista koji je interesantan i gde ?eli? da ga zabele?i? kao karakter, onda bi ga bilo najbolje snimati sa vi?e poja?ala i mokrofona,baciti ga bli?e sredini, i onda ga mo?da samo podr?ati nekim overdubovima ritam gitara, recimo skroz levo i desno ti?e gain gitare koje sviraju stro?ije delove pesme i samo su podloga za glavnu gitaru koja je glasnija, i mo?da bi mu odvojeno snimio glavni solo. (ako ga ima, jel). Ili bi ?ak snimio samo njega kao jednu, glavnu gitaru, stavio to na jednu stranu, i onda napravio kopiju istog fajla i pomerio za odre?en broj milisekundi, toliko da dobije? prostornost, a ne upropasti? fazama gitaru.
Ovaj zadnji pasus ti vi?e pi?em kao informacije koje te mo?da interesuju, nego kao ne?to vezano za ovaj tvoj sad konkretan slu?aj. :) :wink:

duck
07-02-2005, 12:39 AM
Hvala puuuno!

Upravo slusam jedan slican bend, ovde su gitare skoro na 100%!

Mislim da ce ovo puno pomoci, inace, jos sam razmisljao da snimam i jedan linijski kanal, kao backup koji bi u slucaju gresaka na nekom od mokrofona mogao da posluzi za uz neku softversku emulaciju.

Za fazon sa milisekundama sam se bas pitao da li se to radi, da li to mozda daje chorus-like efekat?

Pozdrav!

PS, dodavanje u aranzmanima ovde nije pozeljno, jer treba sve da zvuci sto zivlje, cak i ono dulanje melodija cemo morati da odradimo da se ne cuje.