Log in

View Full Version : cipelin prvenac na Rumskom

cipela
02-01-2005, 02:51 PM
Izgleda da sam bio promasio mjesto gdje sam trebao napisati ovaj tekst. Ali nema veze! Daklem :

Jo? jedared ?elim vam svima sve najbolje u 2005.
Ovo ?to sam poslao je probni snimak jer sam skoro kupio ne?to nove opreme i novih softvera. Po?to sam ga kompresirao u mp3 sa 11:1 od zvuka ni?ta ; pojavio se neki reverb u prvom planu, te neke visoke frekvencije kao da neko pili po klavirskoj ?ici. Ali valjda je ne?to ostalo za va?e osjetljive u?i.
Ja sam snimatelj - amater, i u prvom redu pi?em pjesme, komponujem i radim aran?mane.
Ova pjesma se zove "He loves me!" i napisao ju je neki Peterson (Amer).
Ovo je ina?e vokalna kompozicija, a ja sam je aran?irao kao instrumentalnu, izvr?io odabir instrumenata, dao joj sound u mojoj verziji.
Odabrao sam je zato ?to je makar na oko jednostavna za uradit i snimio sam je na samo 11 trakova.
napomena : kod mene ne mo?ete ?uti nekakvu caku ili novinu u tehnici snimanja. ?ak mo?e biti i 'odbjeglih' ?injela, timpana, basovih nota, mo?da i poneki peak.
Zato molim sve vas da mi uka?ete na proma?aje i ukoliko ste voljni otkriti ?ta od va?eg bogatog znanja koje ja nemam, da mi udijelite koji dobar savjet i recept za odabir instrumenata, instrumentalizaciju, miksanje, mastering, ....
Narode, samo pi?ite : "Ne valja ovo", ili "Ne valja ono".
Ali, molim vas ne ostavljajte me sa saznanjem ?ta ne valja a da mi ne date i recept KAKO DA URADIM KAKO TREBA.
Valjda ?u znati da ovo podignem na Rumski.
Va?a Cipela iz Cipelgrada.

Evo ga - objavljeno je na
http://www.streamload.com/purator003/cipela
http://www.streamload.com/purator003/cipela

cipela
02-01-2005, 05:04 PM
Pa dajmo decki! Zar niko da kaze niti : "Fuj! Ne valja!" Kako cu nesto popraviti ako mi to ne kazete. A i ono kako cu popraviti.
Vasa zahvalna cipela.

Nocni
02-01-2005, 06:20 PM
Dobro dosao Cipela,
Ona crash cinela jako iritira i zvukom i jacinom. Stavi neki drugi sample, i izmakni je bubnjaru da je ne moze tako lako dohvatiti. :) Inace sve mi zvuci preprstavo, kao da si masterizirao sa nekim "ozone" presetom.
Meni ovdje fali zvuk klavira i saxa, umjesto mandoline i one "akusticne" gitare kao solo instrumenta. Probaj zamjeniti acc gitaru sa zvukom klavira, moglo bi ispasti puno bolje.
Imas i neku frulu koja svira neke trilere za koje mislim da se ne uklapaju u pjesmu.
Toliko od mene,
pozdrav.

cipela
02-01-2005, 07:11 PM
Dobro dosao Cipela,
Ona crash cinela jako iritira i zvukom i jacinom. Stavi neki drugi sample, i izmakni je bubnjaru da je ne moze tako lako dohvatiti. Inace sve mi zvuci preprstavo, kao da si masterizirao sa nekim "ozone" presetom.
Meni ovdje fali zvuk klavira i saxa, umjesto mandoline i one "akusticne" gitare kao solo instrumenta. Probaj zamjeniti acc gitaru sa zvukom klavira, moglo bi ispasti puno bolje.
Imas i neku frulu koja svira neke trilere za koje mislim da se ne uklapaju u pjesmu.
Toliko od mene,
pozdrav.

Hvala lijepa za savjet. Probacu. Jeste koristen Ozon 3 za exciter. Dakle, ili nije dobar kao alat ili ga nisam znao upotrijebiti. U svakom slucaju nekakva ozbiljnija produkcija je od mene jos uvijek daleko. Treba jos mnogo znanja i vjestine.

cipela
02-01-2005, 07:39 PM
Za acc. gitaru sam odabrao Music Lab gitaru. Imam jos na Hypersonicu, Sample Tanku, i neki sempl na akai cd-u. Mene niti jedan od tih ne zadovoljava. Ali morao sam staviti nesto. Iako nisam gitarista veoma volim cist zvuk ove gitare. U MusicLab-u je, cini mi se, slabo postavljena u samim semplovima, a i stelovanje lijeve ruke na vratu nije bas narocito, ili nije mozda nikako.
Ima li sta bolje po pitanju acc gitara od ovoga sto ja imam?

Nocni
02-01-2005, 10:22 PM
Probaj umjesto te gitare staviti neki zvuk klavira. I najgluplji piano ce bolje tu leci, nego bilo kako dobra simulacija solo acc gitare. Bez obzira koliko ta gitara tebi zvucala dobro, to nikad nece biti g od gitare. Te simulacije mogu nekad proci sakrivene u pratnji, eventualno da nesto kratko odsviraju, ali kao glavni solo instrument tesko. Taj ozone ne bih koristio, kad napravis dobar mix to podigni i gotovo, manje ces pogrijesiti.
Je da slusam na nekim glupim zvucnicima od linije, ali bas zvuci doslovno podignuto po visini zvucne kutije, mozda je to ozone uradio, ne znam....
Ja te pozdravih ko novog clana, a ti samo prezuo cipele.

cipela
03-01-2005, 07:05 AM
Hvala. Ja mislio da je ovaj kisik nesto, a on izgleda samo dobro smisljena aplikacija, a od dobrih algoritama ne bas narocito. I prije sam imao ful sa njim, ali sam koristio preset za cd vinil. Da, kako kazes i imam problem sa postavkom kutija. Monitori su mi radi prostora u kojem radim veoma blizu - ne znam imam li po metar lijevo i desno od usiju. Oprema je nova i valjda cu to sve nekako dovesti u zadovoljavajuce.
Kad bi jos ko rekao sta ne valja bio bih zahvalan.