PDA

View Full Version : Opet o Kompresoru...

idekius
20-12-2004, 07:17 AM
Moze li mi neko objasniti razliku izmedju opticke i elektro kompresije?

Sta je multi opto mastering, a sta multi elektro mastering?

Shot
20-12-2004, 12:09 PM
Opto komponente u kompresoru rade tako da pomocu intenziteta svijetla (koje ti naravno ne vidis jer je negdje unutra skriveno) odredjuju treshold. Jednostavno pretvaraju intenzitet zvuka u svjetlost i onda to ocitavaju. Opto kompresori su malo tromiji od FET (elektro) kompresora ali zato daju malo prirodniju kompresiju i pri vecim kompresijama ne pumpaju toliko. Njima je i kompresijska krivulja malo neravna tako da ne komprimiraju jednoliko (linearno) sve iznad tresholda, sto daje dojam prirodnosti. Obicno se koriste za finu kompresiju vokala ili u masteringu.
Elektro kompresori su oni "standardni" koji intenzitet zvuka ocituju kao promjenu napona i prema tome citaju sto je iznad tresholda. Vrlo su brzi, i kaze se za njih da su hladni. Imaju obicne tranzistore. Nisu bas za mastering, iako ima medju njima briljantnih nezamjenjivih modela (recimo Urei 1176)

Tiki the Boyler
20-12-2004, 12:30 PM
E da...
Upravo "cackam" novi KORGov TP-2. Kod njega je opto kompresor! I malo mee zbunjuje! Djeluje mi upravo kao jako brz! I cim malo otvorim COMP SENS potenciometar ludacki mi skucava signal! Dal' je to do lampe sa kojom je kobmbinovan, ili... ?
Doduse zasad sam ga probao samo sa glasom. Po ovome sto sam cuo/vidio, mi se cini da bi mogao super raditi sa basom npr...
:roll:

idekius
20-12-2004, 01:08 PM
Shot, puno hvala brzom, kratkom i preciznom odgovoru...

Shot
20-12-2004, 04:43 PM
Gle, da je kompresor brz je relativan pojam. Izmedju opto i FET kompresora je relativno mala razlika, ali to kod njih moze znaciti znacajnu razliku sto se tice propustanja tranzijenata. Takodjer, opto kompresori mogu jako brzo reagirati ako ih se tako namjesti. Nemoj me krivo shvatiti da su oni tromi. To apsolutno nisu!

dvuckovic
20-12-2004, 04:58 PM
E da...
Upravo "cackam" novi KORGov TP-2. Kod njega je opto kompresor! I malo mee zbunjuje! Djeluje mi upravo kao jako brz! I cim malo otvorim COMP SENS potenciometar ludacki mi skucava signal! Dal' je to do lampe sa kojom je kobmbinovan, ili... ?
Doduse zasad sam ga probao samo sa glasom. Po ovome sto sam cuo/vidio, mi se cini da bi mogao super raditi sa basom npr...
:roll:

Ja bi to otvorio, pa pogledao sto je STVARNO unutra...mozda je neka prevara. Nebi bilo prvi put da pise "lampa i ludilo" a da ustvari lampa samo svijetli...Uglavnom su takve sprave kod kojih ima i pendzer za lampu :)

Dushan_S
21-12-2004, 04:17 AM
Neko je pomenuo Behringer ili mi se samo u?inilo? :mrgreen:

Oggy
21-12-2004, 07:06 PM
Ja imam Behringer, ali nije kompresor nego preamp Ultragain mic 2200 koji "ubija" kako radi. Za klasu je bolji od TLA 5050 koji takodje koristim i svako ko ga je probao, nije mogao da veruje da on daje tako cist i transparentan sound. Jedino sto bih mu naveo kao manu je njegov EQ, ali posto ga ja uopste i ne koristim, sam preamp je fantastican. svakom kome sam savetovao da uzme ovu spravu, nije mi rekao nista osim reci hvale. Jeste, on ima "pendzer" i sija unutra svetiljka, a da li je stvarno lampas ili nije... Who cares? Za 100 Evra dobijas odlican sound i mogu ga uporedjivati sa bilo kojim skupljim uredjajem snimak uz snimak(sto i jesam), osim onih stvarno vrhunske klase koji kostaju barem 50 puta skuplje.

Tiki the Boyler
22-12-2004, 09:53 AM
vucko
stvarno je lampa (12AX7)! I to ne jedna no dvije! Tako da moze biti dual, a postoji i mogucnost linkovanja signala sa lampe na lampu!
Ugradili su sve moguce konektore + digitalni izlazi na 44.1/48/96!
Cijena je cca 440EUR, tako da je to stvarno trebalo opravdati...

Shot
22-12-2004, 03:08 PM
Samo nemojte pomjesati ono sto mi zovemo "lampa" sa "opto" elementima! Opto komponenti doslovno koriste svjetlost i ocitavajuci intenzitet svjetlosti reguliraju napon. Ono pak sto mi zovemo "lampa" su vakuum cijevi koje nemaju nikakve veze sa svjetloscu. Na engleskom se to naziva "tube". Znaci - opto je opto, tube je tube!

ANTISHA
22-12-2004, 07:41 PM
Ja imam Behringer, ali nije kompresor nego preamp Ultragain mic 2200 koji "ubija" kako radi. Za klasu je bolji od TLA 5050 koji takodje koristim i svako ko ga je probao, nije mogao da veruje da on daje tako cist i transparentan sound. Jedino sto bih mu naveo kao manu je njegov EQ, ali posto ga ja uopste i ne koristim, sam preamp je fantastican. svakom kome sam savetovao da uzme ovu spravu, nije mi rekao nista osim reci hvale. Jeste, on ima "pendzer" i sija unutra svetiljka, a da li je stvarno lampas ili nije... Who cares? Za 100 Evra dobijas odlican sound i mogu ga uporedjivati sa bilo kojim skupljim uredjajem snimak uz snimak(sto i jesam), osim onih stvarno vrhunske klase koji kostaju barem 50 puta skuplje.
Imao isto, probao, radio, bio zadovoljan! Prodao samo zato jer mi je na kraju bio vi?ak!

idekius
22-12-2004, 08:06 PM
Takodje imam Ultragain Mic 2200 i ne mogu da se pozalim na njega...