Log in

View Full Version : Tehnike snimanja i upotreba mikrofona

Pedja
14-12-2004, 12:34 AM
Cini mi se da smo u poslednje vreme malo zapostavili ovaj deo foruma tj. deo za PRODUKCIJU I TEHNIKE :roll: Prica se najvise svodi na neko jurcanje za novim softverom i slicnim dzidza-bidzama i raspravi koliko koji program ima MB, koliko opterecuje procesore, sta moze ovaj ili onaj plugin itd. Zaboravili smo na muziku, ustvari na deo vezan za produkciju........klavir ce u muzici vecno biti klavir, violina ce ostati violina, gitara gitara, bubanj bubanj, a ostalo su sve nijanse i varijacije. Najvaznija stvar, kad se zavrsi sviracki deo, je produkcija......kako sve to uklopiti u celinu, kako isproducirati, a pre toga naravno sve korektno usnimiti....Ovo je bio malo duzi uvod u pricu :oops:

Interesuje me sledece, a oko toga mislim da moze dosta da se prica.......
Zanimaju me vasa iskustva i nacini upotrebe mikrofona prilikom snimanja vokala, instrumenata itd......da li i kad koristite npr. cardioid opciju na mikrofonu, a kad hypercardioid ili omnidirectional opciju? Kad postavljate mikrofon za "blisko" snimanje, a kad to treba da bude drugacija postavka?
Kakva su vasa iskustva?

kVu
14-12-2004, 12:56 AM
toooooooo volim tooo volim!

samo sto ja nemam pojma mnogo o tome

lm, idemo

ja koristim samo cardoid opicju, jer nemam mogucnosti za experimentisanjem sa drugim...

vokali: za Repere i pricalice mic koji farba zvuk samo tako ali zato za njih je zakon: Sennheiser 5032P BlackFire vocal mic (kondenzator).. Prilicno blizu ih snimam, na 10ak do 20cm od mic-a. I pratece volim da snimam sa njim (neke)... Kod sebe uvek experimentisem sa mic-ovima, ali mi se licno najvise svideo zvuk Rode mikrofona za sebe. Moram da probam i nekog Neumann-a... za svoje pratece Shure SM57 (isto na oko 20ak cm)... Ne znam, dopada mi se kako taj mic zvuci u "pozadini"..

akusticne gitare: AKG c451B na oko 30ak cm od dvanaestog praga. Sennheiser md421 sa desne strane rezonantne kutije (iz pozicije sviraca, tj, moje :) ) isto toliko udaljen... Cesto volim da koristim i "pseudo stereo" efekat sa jednim mic-om od ta dva. Skroz levo jedan snimak, skroz desno drugi sa varijacijama/harmoniziranjem na melodiju... Ili cak, idem i do toga ali bez paniranja ulevo i udesno vec u sredinu. Na taj nacin dobijem onaj "prirodni chorus" koji ne moze nijedna sprava, samo treba precizno odsvirati. :) U poslednje vreme se igram dosta sa slide-om i mogu reci da nije nimalo lako iskontrolisati bass region... Muku mucim sa dobrom postavkom...

el gitare: jos uvek experimentisem, al s obzirom da mi dobrih gitara za snimanje ne manjka, Shure sm57 blisko, Sennheiser 5032P nesto dalje i neki jos jaci kondenzator jos dalje(koji zapadne :)) ).. Tu u prinicpu radim najvise snimaka pa kombinujem u mixeru nivoe... I tu recimo muku mucim sa dobijanjem dobrog Punch-a...

inace, nikad se nisam vodio nesto po pravilima... smatram da sam izgradio neki svoj ukus i kakav zvuk zelim da dobijem pa pravila cesto izbegavam... :)) al u principu, sve na kraju dodje na to kako drugi preporucuju da se radi, manje vise...

znam da nista pametno nisam rekao, al ne moze da skodi

toliko od moje malenkosti :)

Pedja
14-12-2004, 01:40 PM
Odlicno :wink: .....sto vise primera :wink: