View Full Version : Reason2.5 i instrumenti
Shadow
08-12-2004, 08:55 PM
dali reason podrzava VST instumente i dali je moguce koristiti bilo koje druge instrumente koji ne dolaze zajedno sa reasonom?
Ne. Osim ako ne koristis Rewire sa nekim drugim sekvencerom...
Defragment
08-12-2004, 09:21 PM
Hi Shadow, vidi ja Reason 2.5 koristim godinu dana i nisam primetio ni jednu opciju koja omogucava bilo kakvo importovanje ili upotrebu VST pluginova, a stvarno sam se zagledao par puta! Ja iz tog razloga exportujem track u audio pa importujem u Cubase i onda koristm pluginove pa ponovo exportujem i importujem u Reason! Poduga procedura, a?
Ako slucajno nesto provalis obavesti me momentalno.
Sta ti tacno radis u Reasonu i od kad?
Znas sta ja nisam provalio? Kako da snimim promenu parametara npr resonancu u N19. Ukljucim snimanja, vrtim buttone i nista, snimak ne pokazuje nikakve promene! Sigurno ima neka banalna caka!
Negde sam podigao jednu svoju stvar, doduse samo trecinu trajanja posto sam na dialup-u pa mi treba sto godina, Pure zna kako da dodjes do toga ako te zanima da poslusas!
Pozdrav, pa se javi!
Shadow
08-12-2004, 09:29 PM
Hi Shadow, vidi ja Reason 2.5 koristim godinu dana i nisam primetio ni jednu opciju koja omogucava bilo kakvo importovanje ili upotrebu VST pluginova, a stvarno sam se zagledao par puta! Ja iz tog razloga exportujem track u audio pa importujem u Cubase i onda koristm pluginove pa ponovo exportujem i importujem u Reason! Poduga procedura, a?
pa sta nije jednostavnije umjesto toga povezat reason sa cubaseom (rewire) i fino sve to napravit bez bilo kakvog exportiranja
sto se tice ovog kolko i sta radim, sa reasonom (i nesto malo Cubase)sam tek poceo (kojih mj. dana). Do sad sam kojih 4-5god radio samo sa FL studiom ili ti fruityLoops
radim uglavnom house
djale
08-12-2004, 10:11 PM
Zasto bi ponovo vracao u reason?
Defragment
08-12-2004, 11:45 PM
Vratim u reason ako mislim jos nesto da doradjujem na aranzmanu, npr dodam neki instrument ali zeljim da mi se slaze sa recimo akusticnom gitarom na koju sam nabacio Orange Vocoder koji je mnogo bogatiji od onog u reasonu.
To sa rewire ne znam jos kako se radi posto sam cubase tek pre nedelju dana poceo da istrazujem. Mozda gresim, ali mi do sada nije trebao cubase jer sam samo komponovao i radio grubi mixdown u reasonu, ostavljajuci produkciju tj finalnu doradu zvuka za ljude koji se samo tim bave, kao taj producent iz Liverpoola. I sad nisam jos svestan punog potencijala cubasea, a cak mi nije ni jasna razlika izmedju VST i SX verzije. Jel se to bavi istim stvarima ili su razlicite aplikacije sto se tice namene?
Postoje neke Millward-ove knjige koje sam porucio pa cu na tenane da ih iscitam! Tu ce valjda biti sve objasnjeno u detalje, ali mi je generalno pomoc i saveti koje dobijam od ljudi sa ovog sajta izuzetno dragocena!
PS: Super bi bilo upoznati se sa svima, poslusati sta ko radi organizovati neke zive prezentacije pa cak i seminare za ljude koji su zainteresovani za sve domene kojima se bave ljudi na Rumski ekipe!
dr.Ru
09-12-2004, 02:40 AM
PS: Super bi bilo upoznati se sa svima, poslusati sta ko radi organizovati neke zive prezentacije pa cak i seminare za ljude koji su zainteresovani za sve domene kojima se bave ljudi na Rumski ekipe!
Okupljanja je bilo i do sad. Novo ocekujemo ove zime, naravno, u sto masovnijem broju, sa seminarom, testovima, prezentacijama....
SandRob
09-12-2004, 08:50 AM
ja san iz reasona, preko rewirea vuka preko 30 kanala u nuendo i to sve radi bez greske, cak i 'export audio' iz nuenda radi bez greske. jedino sto meni nije jasno je kako napravit stereo rewire kanale? naime, prvi rewire je stereo, a ostali su mono. jedini nacin koji san ja uspi nac je da rewiree posaljem u stereo grupe, ali nije to to. :?
nESbo
09-12-2004, 09:11 AM
Znas sta ja nisam provalio? Kako da snimim promenu parametara npr resonancu u N19. Ukljucim snimanja, vrtim buttone i nista, snimak ne pokazuje nikakve promene! Sigurno ima neka banalna caka!
Cao druze! Ja radim u reason-u vec dugo i mnogo sam ga zavoleo :wink: tako da ako te nesto zanima oko tog programa slobodno pitaj. Nadam se da cu znati da pomognem.
Sto se tice automatizacije N19 semplera, pa prosto - isto kao i za bilo koji drugi device = prvo napravis sequencer track za taj N19, a zatim desnim klikom na dugme koje zelis da automatizujes, pa onda "edit automatization" (cini mi se da tako pise) i "svrljas" po sequenceru tj crtas automatizaciju. Mozes i na drugi nacin: isto napravis track, pa dole u sequenceru selektujes taj track i moras da mu upalis ono malo okruglo crno-belo dugmence (kolona "in"). E sad stisnes record, pustis pesmu a tece i vrtis sta hoces - automatizacija se snima... Tako mozes da automatizujes i efekte i instrumente, i mixer, skoro sve... Ne mozes samo u NN-XT sempleru da automatizujes parametre vezane za neki sempl :(
Poz!
PS: A jos i ReWire! E to je tek zakon!!!
alektom
09-12-2004, 10:01 AM
Ma da, ReWire i povezes sve lepo, ubacis neki dobar vst, waves procesore i bog da te vidi....
Ja koristim Reason vec dve godine, i u sustini mogu reci da je prilicno sakat program (iako ga sa odusevljenjem koristim), pre svega zbog nemogucnosti VST konekcije. Ali zato sta moze da uradi Dr Rex, takvu mahinu nisam nigde drugde video. Nesto pokusavaju sada da naprave Native Instruments sa Intaktom i E-Lab sa njihovim novim VST-jem (zaboravio sam kako se tacno zove), ali ni priblizno.
Taj nesretni NN-XT je fantasticna sprava ali nema jos uvek dobru podrsku sto se tice semplova, nema direct from disk streaming, pa da bi otvorio neku biblioteku semplova tesku recimo 200-300Mb treba mu ceo dan i to na brzoj masini.
E da, ono sto sam zakljucio za ovo vreme bavljenja Reasonom, nikako ne pakovati semplove u Refill, to toliko sj.. kvalitet da je strasno.
Najavljuju Reason 3 uskoro, mislim da sam video beta verziju na E Mule, videcemo sta ce uraditii povodom ovih nedostataka..
nESbo
09-12-2004, 01:50 PM
Nadam se najboljem :wink:
A sto se tice ReFill-ova, ja nisam ni ukapirao kako se pakuju :oops: tj. nisam ni probavao. Koja je fora?
btw. kad bi reason podrzavao jos i VST gde bi mu kraj bio! :D Ne ozbiljno, mene bas privlaci onaj njegov odlicno zamisljen interfejs!
alektom
09-12-2004, 04:49 PM
[quote="nESbo"]Nadam se najboljem :wink:
A sto se tice ReFill-ova, ja nisam ni ukapirao kako se pakuju :oops: tj. nisam ni probavao. Koja je fora?
Skini program Refill Packer, imas ga na E Mulu ili cu ti ga poslati mailom...
ProkDu
09-12-2004, 05:27 PM
da li postoji program koji radi prebacivanje iz Refill-a u druge formate?
:roll:
alektom
09-12-2004, 06:15 PM
Nema. to sam i ja hteo dosta puta da uradim ali sve sam pretrazio i nista.
No, time ne bi dobio nista, kada upakujes semplov u Refill kvalitet je bespovraatno sjeban, otprilike kao odnos mp3 i wav......
Reason je stvarno iznena?uju?i! Radio sam sa njime dosta ali u zadnje vrijeme sam ga zaboravio uz ove silne Hypersonic-e itd...?itaju?i va?e mi?ljenje o njemu malo sam preslu?ao stare snimke i...stvarno ima..ima ga. Ali..ne?to mi ne ?tima, imam instalirane Cubase i Nuendo.Kad otvorim Cubase i Reason sve lepo radi mogu da pre?em na Reason i da u njemu podesim ?to ho?u ali u Nuendu ?ipak..pokrenem u Nuendu Reason on radi ali kad krenem u Reason play mi stane.
I kod samog otvaranja napr. projeckt u Cubase sa Reasonom sve radi kod u?itavanja normalno, ali kod Nuenda kad ga otvorim te krenem otvarati Reason stane..tek kad kliknem na Nuendo pa ponovo na Reason on se nastavi u?itavati...?Nadam se da nisam sve zamuljao kao i ina?e...!??? :oops: :?: :idea:
Arthur
10-12-2004, 03:15 AM
mislim da sam imao slican problem, trebalo bi da u device setupu (ili gde god su bese ASIO podesavanja), da kliknes na "Release Asio driver in background"... e sad, dal treba bude on ili off, neznam, ali meni je posle sve radilo ok.
alektom
10-12-2004, 07:49 AM
Da,da, definitivno se radi o problemu sa zvucnom karticom.
Naprimer, moja Teratec kartica ne dozvoljava da istovremeno otvorim dva programa koji rade preko nje, recimo Reason i Wave lab, izuzev ako nisu u Rewire, kao Reason i Cubase.
Druga strvar koja mislim da ne valja je to sto imam iskustva da se tako veliki i slicni programi kao sto su Nuendo i Cubase ne trpe istovremeno na istom kompu...
SandRob
10-12-2004, 09:16 AM
Da,da, definitivno se radi o problemu sa zvucnom karticom.
Naprimer, moja Teratec kartica ne dozvoljava da istovremeno otvorim dva programa koji rade preko nje, recimo Reason i Wave lab, izuzev ako nisu u Rewire, kao Reason i Cubase.
Druga strvar koja mislim da ne valja je to sto imam iskustva da se tako veliki i slicni programi kao sto su Nuendo i Cubase ne trpe istovremeno na istom kompu...
pa ako dva programa koriste asio naravno da ne mogu radit skupa, zato sto asio nije 'multi klijent'. a kojega bi vraga i radi sa cubaseom i nuendon istovrimeno. :shock:
zato se lipo u nuendu namistu asio driveri, a u wavelabu multimedia driveri. multimedia driveri su multi klijenti i moze zajedno radit i player i sto hoces. ja mogu u pulsaru otvorit vise multimedia in/out kanala tako mogu odvojeno kontrolirat u mixeru wavelab, player, pinquin i ostale programe sto koristu multimedia driver.
u reasonu (odnosno nuendu) se aktivira rewire, u giga studiu gsif i sve mora radit zajedno bez greske.
ovaj problem sto ima idvi je sigurno 'release asio driver in background'. ta opcija nesmi bit ukjucena jer se onda nuendo automatski iskjuci kad izadjes iz njega.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.