Log in

View Full Version : monitori ...

SumAnuT
08-12-2004, 12:40 PM
e pa morao sam da otvorim topic zaista poshto ste me veoma zbunili ... jedni te isti ljudi na jednom topicu govore za jedne monitore da valjaju a na drugom topicu govore da ne valjaju ili da su neki drugi bolji ...

u trci su ova tri:

tanoy reveal active

alesis mk1

behringer truth

sve aktivni ...

radim psytrance ... znachi tvrdji je zvuk ... ajde ako mozete kako jednoglasno se opredelite za neshto ... nisam nikada imao monitore ... tako da cu se lakshe navici na koje god ... samo da imaju shto manji smajli :) u frekvencijama i to je to ...

neki kazhu da truth nevalja zbog srednjih ... drugi kazhu da na alesisu ne valjaju ni srednji ni niski ... za ove trece nisam neshto mnogo citao ... cini mi se da su oni najskuplji ...

zvao sam sve radnje u bg nigde nema behringera ... alesis imaju i koshta 32000 dinara ... imate li vi kakve akcije za to?

dr.Ru
08-12-2004, 02:04 PM
Snimi neki referentni CD sa pesmama kojim verujes kako zvuce. Onda sacekaj "Okupljanje" Foruma gde se obicno testiraju razne stvari, pa sam vidi sta tebi bolje zvuci. Sada na zimu, sigurno ce biti bar jedno Okupljanje.... mozda dodje i HR i BiH ekipa, ako uspemo da dobro organizujemo

SumAnuT
08-12-2004, 05:03 PM
isao sam logikom koliko para toliko muzike pa sam uzeo tannoy aktivne ... posto sam toliko para imao ... pazario sam u artistu ...

recite mi smao jedno ... jel moram da ih gasim na one prekidach epozadi il da ih ostavim upaljene?

dr.Ru
08-12-2004, 09:46 PM
gasi ih

Tiki the Boyler
09-12-2004, 01:31 PM
I pazi na nivo signala koji saljes (pretpostavljam) iz karte na njih da ne bi bilo neugodnih iznenadjenja! Ili priusti sebi neku "tvrdu" kontrolu nivoa! Po principu, sto je sigurno sigurno je!
btw. TRA je moj omiljeni monitor u toj klasi! (sto opet ne znaci nista :))

SumAnuT
09-12-2004, 03:04 PM
ne kapiram shta treba da priushtim? mozesh da mi pojasnish?

Tiki the Boyler
09-12-2004, 03:24 PM
Pa neku hardversku regulaciju nivoa! Ne smijem ni reci da ja vise uredjaja uvodim u monitore putem Behringer Eurorack Pro miksera :oops:
Ali da je elegantno imati regulaciju pod rukom - elegantno je!
Samo se postavlja pitanje koliko tu dolazi do degradacije zvuka... Sta mislite?

SumAnuT
10-12-2004, 07:15 PM
cek videh da ljudi kazu na forumu da ih ne treba drzati vodoravno ... u manualu pishe da ih ne treba drzati vodoravno samo u sluchaju kada tweater postavimo sa spoljashnje strabne a niske unutra ... ili to vazhi za oba sluchaja a ja neshto nisam dobro shvatio? tj video poshto tamo stoji slika?

kVu
10-12-2004, 09:26 PM
zavisi... ne znam sta da ti kazem.. ja imam postavku tweeter in, bass out...

u principu, probaj sve varijante, i horizontalne i vertikalne (osim bas gore tweeter dole :)))) ) pa idi ovom logikom: kada ti bas bude zvucao najujednacenije, najravnomernije i najjasnije ostavi tako...

SumAnuT
10-12-2004, 10:50 PM
u manualu je prekrizhena ta postavka ...

elem ovo je zaebanije nego shto sam mislio ... trebace vremena da se ja naviknem na ovo ...

eone jedno pitanje ... pravimo slichnu muziku ... elem ...preslushao sam za sad kolko sam stigao ... ali ni u jednoj pesmi nema onog gruva kao na hifi ... ono kad kick udari da krzhi sve dok ne dodje bas ... izvinjavam se na seljachkom objashnjenju ... elem ... kako ja ovde sad da znam kad je groove tu kad ga ne chujem jer nema toliko bassova u zvuku?

ovde je sve posebno ... kick posebno bass posebno ... ne u mojoj muzici vec i kod ovih likova shto prave godinama ... tako da sam sad skroz orijentaciju izgubio :?

pomagaj :)

idekius
11-12-2004, 09:18 AM
Pazi se Tannoy-evog bassa da te ne prevari!

Reveal nema u bassu nista ispod 62 Hz i vodi racuna da ti u subbassu ne pobegne nesto nekontrolisano sto na Reveal-u ne cujes!

Ako hoces da imas bass kako treba, moras za tog Reveal-a da kupis odgovarajuci woofer. Predlazem ti onaj sa izlazima za 5 kutija, tako da lagano pocinjes da pravis 5.1, sto jos uvek nije neophodno, ali to vreme dolazi.

Za sada imaj samo na umu da kod tih kutija bass laze i neka te to ne zabrinjava jer laze i na BM6A, Alesisima, Beringheru... tj. bas ne laze kod kutija sa 15' zvucnikom i ne laze na sistemima sa wooferom, a ti woofer mozes da dokupis kasnije kada ti se bude ukazala prilika...

Tiki the Boyler
15-12-2004, 03:14 PM
da da sve stoji shto si rekao ... mora da se vezhba slushanje :)

samo to za postavku monitora ovde je preko pola strane prekrizhena slika sa tweeterom spolja ...

Na sedmoj strani Uputstva za Tannoy Reveal Active je prekrizena slika lezeceg Tannoya. I jos pise BAD! :lol:
A na sestoj ti je lijepo objasnjeno zasto... Dakle Reveala (po fabricki) drzi vertikalno...
Medjutim, to je manji problem kojim trenutno treba da se bavis! Razmisli malo o poziciji monitora u prostoru u o akustici tvoje prostorije uopste...
I slusaj... sto vise...
(naravno, slusaj muziku koju ces da pravis; a opaska o slusanju akusticnih instrumenata se odnosila na pitanje o realnosti zvucne slike Tannoya - dakle predlog je bio - slusaj nesto sto znas kako treba da zvuci
; jer u "elektronici" nemozes znati sta je "majstor" htio reci)

Tiki the Boyler
15-12-2004, 03:17 PM
Pazi se Tannoy-evog bassa da te ne prevari!
Ako hoces da imas bass kako treba, moras za tog Reveal-a da kupis odgovarajuci woofer. Predlazem ti onaj sa izlazima za 5 kutija, tako da lagano pocinjes da pravis 5.1, sto jos uvek nije neophodno, ali to vreme dolazi.

A gdje ce on da stavi Tannoy Sub 15? Ne vjerujem da su mu dali dnevnu sobu za kontrolnu! A sve i da jesu...
I na kraju krajeva... sta da radi sa pojacalom iz 15ke kada ima Tannoy Reveal ACTIVE ?!?

SumAnuT
16-12-2004, 02:28 PM
maaaaa dodjavola!!!

aj da ne optvaram novi topic mada je ovo vishe za nekog elektrichara banderasha problem :lol:

neshto ovim tanoyima nije po volji kad se umrezhim sa drugim kompom ... :? tj. zuje ...

kombinacija je ovakva ... imam ups ... na njega su prikljuchen i jedan i drugi komp ... imam onaj spliter za jedan monitor, tastaturu i misha a dva kompa ... i tu su spojeni takodje ... i spojeni su mrezhnim kablom ...

odvojio sam ovaj veliki komp na kome su tannoyi sa splitera i dalje su zujali ... izvadio sam mrezhni kabl i dalje su zujali ... prestali su da zuje tek kada sam izvadio i napajanje od ovog malog kompa iz ups-a ... tj prekinuo svaku vezu izmedju dva kompa na direktan ili indirektan nachin ...

ako ovo ne moze da se sredi mog slobodno da prodam ovaj mali komp jeli? necu dvako malo iskljuchivati i prikljuchivati sve nanovo ...

e nikad kraja belajima s ovim kompujterima ovo je uzhas :(

Oggy
16-12-2004, 02:33 PM
Moguce je da ti nije ispravno napajanje, tj. da imas neki kratak spoj. E sad, ja nisam elektricar, ali mislim da bi najbolje bilo da to pitas nekog ko se stvarno u to razume. Nasa rekla-kazala moze u ovom slucaju da dovede do toga da sprzis komp.
Pozdrav

SumAnuT
16-12-2004, 02:52 PM
evo ... skinuo sam ovaj mali komp sa ups-a ... spliter sam prikachio ... mrezni kabl nisam mrzi me ... sad ne zuje ... al mogu da chujem po nekad shta radi hdd na ovom malom ... chudna stvar ova struja ...

SumAnuT
16-12-2004, 02:57 PM
ne bojim se ja za komp ja se bojim za monitore??? :evil:

taj mali komp ne vredi kolko trecina jednog monitora a ovaj drugi ima chieftecovo napajanje tako da za njega ne bi trebalo da brinem ...

Tiki the Boyler
16-12-2004, 04:00 PM
Promjeni napajanje na malom...
I sta uopste radis sa njim?!?

SumAnuT
17-12-2004, 11:31 PM
evo me online again!!!

posle nekoliko sati sklapanja rasklapanja pomeranja cele sobe (trebam li napomenuti da sam digao tepih i izneo ga da bih sto dogurao na sredinu sobe da bih mogao nesmetano izmenjati sve utichnice i produzhne i taj glupi ups ...

elem ... evo ga moj lame zakljuchak ... problema je bilo vishe ... najveci su otklonjeni jedan mali je ostao ... ali je zaista mali ...

izgleda da ako bilo shta stavim na razlichit napon (UPS!) od tannoya ... tannoy-i zuje ... to je bio uzrok velikog zujanja ups ... a taj problem mi nije ni na pamet pao a na kraju se ispostavilo da je bash to ... to je bio prvi i najveci problem tj najjache zujanje ...

posle se sve nastavilo po tom pravilu ... i kablovski modem koji u sebi ima ispravljach kada bih ga prikljuchio na mali komp ... monitori na velikom bi pocheli da zuje ... to reshih tako shto sam umesto na usb modem prikljuchio na mreznu kartu pa cu kupiti josh jednu da bih spojio i ovu dvojicu medjusobno ...

i taj mali problem je shto kad zabodem drugi kabl od kablovske u tv/fm karticu na malom kompu ... tannpoyi na velikom pochnu da zuje ... ali to i nije toliki problem tv ne gledam tako da taj kabl nisam ni prikljuchio ... sada nishta ne zuji ... ali nemam vishe ups ...

da li postoji neki ups koji ima i obichne utichnice na sebi? da mogu i tannoje da prikljuchim na njega i kompove i monitor i modem jel ako je ishta na drugacijem naponu od monitora oni zuje ... missim verovatno to postoji al koshta brda?

mrtav sam umoran ... odo sad da vretim sve na svoje mesto ... a vi mucnite glavom vidite dal ovo i kako moze da se reshi ...

Oggy
17-12-2004, 11:43 PM
Ma ranije su se UPS-ovi samo tako i pravili, sa obicnim uticnicama. Ja sam skoro pazario UPS i tek kod kuce sam ukapirao sta sam kupio. Jos ja racunam koliko mi snage treba i sta cu sve da prikacim, kad ono moze samo komp, monitor i preamp. Tri mesta!!!? Cista prevara, ali je tako. Ima neka fora da sva oprema mora na jednu fazu ili tako nesto jer pocne da zuji. To bi trebao da pitas nekog elektricara.

STUDIOTON
18-12-2004, 07:27 AM
nishta onda fuck the UPS! :wink:

I ja sam to mislio pa kada sam razmislio sta sve imam u kompu i kada sam pomislio na nedaj boze neku katastrofu odmah sam otisao i kupio Najoblji UPS koji postoji APC CS 650 .. i dao sam verovao ili ne za UPS 150 eura ..

Toplo preporucujem da kupis UPS jer i treba da bude samo za Komp .. Komp ce prvi stradati , veoma su male sanse da strada rack sistem ... Cuo sam da je nekom stradao kompjuter ali ostale sprave ne .. zato pravo u radnju po UPS i ne zajebavajte se

idekius
18-12-2004, 12:15 PM
...i kupio Najoblji UPS koji postoji APC CS 650 .. i dao sam verovao ili ne za UPS 150 eura ..

Mislis uzeo si (kao i ja) najjevtiniju APC-ovu seriju...
Da ti je palo na pamet da uzmes nesto iz APC-ove SMART UPS serije, video bi sta je katastrofa cena za UPS, ali potpuno opravdana jer SMART je stvarno nevidjeno bezbedan...

Ja koristim APC CS-500 u kombinaciji sa Surge Protektorom i DTK 400 napajanjem...

Dushan_S
19-12-2004, 02:41 AM
Back on topic, da li je neko ima koju informaciju o ovim novim KRK-ovim aktivnim "rockit" monitorima, ili je mo?da ?uo kako rade? Cena je zaista sme?na za aktivne kutije.