View Full Version : -= CUBASE RECORDING =-
ProkDu
05-12-2004, 03:49 AM
Da li je ikako moguce u cubase-u?
Snimiti nesto (npr. gitaru) u track, a da se izmedju postavi recimo kompresor (softverski) ili limiter i da se tako procesiran snimi?
Gitara -> Line In -> Comp/Limit (u oviru Cubase-a) -> Cubase track snimljen sa comp/limit
Boskovic
05-12-2004, 08:28 AM
Imash inserte na input prije nego audio legne u track.
ProkDu
05-12-2004, 01:05 PM
Znam, ali se signal uvek snimi suv !!!
Tj. snimi se a da ne predje preko insert-a.
:(
Audigy kartica je u pitanju
Ne,ne,neee... Ti stavljas inserte na kanalu na kome snimas, ali je Boskovic mislio na "In" kanal od Cubase-a (samo ako imas SX 2). To ti je skroz levi (jedan ili vise kanala u zavisnosti od karte koju imas, potpuno odvojeni od ostatka mixera). Kada na njemu stavis insert efekat, garantovano ti snima. Naravno, slusanje kanala koji snimas (sa efektom) dobijas ukljucivanjem monitor dugmenceta na kanalu NA KOJI SNIMAS (na ulaznom i nema), u suprotnom slusaces samo suv, originalni zvuk instrumenta ili vokala koji snimas(iako ce ti ipak biti snimljeno sa efektom).
Pozdrav
ProkDu
06-12-2004, 12:58 AM
Da, da, nisam razumeo boskovica. Hvala oggy. Sad mi je jasno. Probao sam i radi. :lol:
Da li to znaci da nema klipovanja signala ako u "audio in" insert ubacim recimo limiter?
Uspeo sam i da namestim da cujem samo signal sa efektom. I ovde mi nesto nije jasno, ali da probam to sam da resim.
Hvala puno 8)
neces imati klipovanje, al ako vec nemas neki externi kompresor (koji uglavnom imaju nesto meksi headroom) ne bih ti nikako preporucio da stavljas softverske dinamicke sprave (compresor, expander, limiter ili gate) iz razloga sto uvek mozes naknadno da ih dodas sa potpuno istim rezultatom. Ako u startu sjebes dinamiku, ne mozes je nikako ispraviti! :) Dakle, neka ti maximalan signal koji iz preampa ide na softver bude na 0.0 (bez klipinga) i snimaj. Kasnije doradjuj...
poz!
ProkDu
06-12-2004, 01:11 AM
@kVu
ma da ali fora je sto nemam nista od externe opreme. Tako da ako mi klipuje signal onda je stvarno klipnuo !!! :shock:
Pa o tome ti pricam. Softverski limiter ti nista nece promeniti. Samo ce taj klip "zbudziti" da ne izgleda kao da je klip. A inace, sve je to do pravilnog i strpljivog nivelisanja preampa. Kada ga lepo namestis nema sanse da ti klipuje a imaces zdrav i jak signal, veruj mi na rec.. ;)
ProkDu
06-12-2004, 01:20 AM
dok ne udje neki preamp u moju sobu, moracu ipak nekim soft kompresorom, sa nekim blazim podesavanjem, da iskontrolisem peak-ove gitare, glasa ..... :wink:
neminovno
Ma ovo sto moze ovako: efekat na audio in (line in) je loodeelo samo po sebi. Otvaraju se nova vrata ...... :D
Boskovic
06-12-2004, 02:50 AM
Pazi bitno ti je da uvedesh signal bez klipovanja u A/D konvertor, tako da ti je totalno nebitno shta cesh staviti na insert jer je tu signal vec u digitalnom obliku. Ako je on zaklipovao pri A/D konverziji tu nema spasa.
Znaci pazi nivoe dok ne usnimish u track a onda se zajebavaj sa dinamikom.
ProkDu
06-12-2004, 01:34 PM
Da li to znaci da ako gitaru direktno steknem u line in, signal moze da klipuje i pre nego sto dodje do recimo kompresora na cubase-ovom insert audio in-u?
Da li moram da imam neki externi preamp, pa makar i u formi nekog gitarskog procesora?
:roll:
Arthur
07-12-2004, 02:36 AM
otprilike tako - definitivno moze da zaklipuje na konverziji davno pre cubaseal.
A ja da se vratim na staru pricu - dakla, ako se metnu na insert od Inputa od Cubasea neki efekti, oni se mogu u realtime-u monitorisati? Cime bi se, kao sto sam i ranije kukao i pitao, pc pretvorio u realtime processor sa sve DirectX pluginovima, jel?
ProkDu
07-12-2004, 03:14 AM
ma to je ono sto me je odushevilo. :D
npr. Guitar Rig u insert, neki midi foot kontroler, i groovaj. :shock:
Guitar procesor iz PC-a
8) 8) 8)
Dushan_S
07-12-2004, 03:10 PM
Da li to znaci da ako gitaru direktno steknem u line in, signal moze da klipuje i pre nego sto dodje do recimo kompresora na cubase-ovom insert audio in-u?
Da li moram da imam neki externi preamp, pa makar i u formi nekog gitarskog procesora? Kod gitare ne bi bilo klipovanja iz jednostavnog razloga jer je njen signal preslab za line out, podrazumeva se da bi morao da ima? neku vrstu di-box-a i preamp-a. Gitarski procesor koje ne degradira mnogo signal lo?im komponentama na kome ?e? pogasiti sve efekte mo?e da poslu?i, kao i line out iz poja?ala. Onda naravno mora? da pazi? da ne spali? ulaz prejakim signalom.
Efekat stavljen kao insert na input kanalu tokom snimanja ti ne slu?i apsolutno ni?emu. Ne spaljuje? ti ulaz na kanalu u internom mikseru CUbase-a nego se to doga?a na samim A/D konvertorima kartice. Jednostavno samo pazi da ne ide? u crveno, a kompresor stavi na samom kanalu, time i ostavlja? sebi kasnije izbor koliko ?e? kompresovati jer efekat nije "print"-ovan.
Ima? dovoljno headroom-a danas sa 24.-itnim recordingom da bi se optere?ivao ba? toliko da istera? ?to ve?u iskori??enost bita?e. Ionako se ulazni kompresor obi?no koristi samo blago, da bi se predupredila mogu?nost da neki iznenadni peak ne spali ulaz i tako uni?ti ina?e odli?an "take".
A ja da se vratim na staru pricu - dakla, ako se metnu na insert od Inputa od Cubasea neki efekti, oni se mogu u realtime-u monitorisati? Cime bi se, kao sto sam i ranije kukao i pitao, pc pretvorio u realtime processor sa sve DirectX pluginovima, jel?Mo?e naravno. Samo se postavlja pitanje ?ta ho?e? da izvede?? U svakom slu?aju efekte mo?e? da ?uje? dok snima? i na kanalu, ne mora? ih staviti na input, osim ako specijalno ne ?eli? da ih odmah snimi?.
ProkDu
09-12-2004, 01:08 AM
Imam priliku da ponekad koristim Boss GT-6 gitarski procesor. Da li on moze da se iskoristi kao preamp i dajte par dobrih razloga zasto bih uzeo externi preamp?
:roll:
Zato sto ti out iz sprave nije balansiran, kao ni signal gitare uopste. Ako to usnimis direktno na karticu, usnimavas nebalansiran signal, dok bi sa preampom imao iskorigovan balansiran out, tj in u karticu. Veeelika razlika iako ne na prvo slusanje, a ono u daljem radu kada signal pocnes da tretiras raznim dinamickim efektima i uklapas u sliku. Tek tada dolazi do izrazaja kvalitet (tehnicki) samog usnimka.
ProkDu
09-12-2004, 01:48 AM
ma to je ono sto me je odushevilo. :D
npr. Guitar Rig u insert, neki midi foot kontroler, i groovaj. :shock:
E, ovo za midi foot kontroler. Koliko je to ostvarljivo? Daj stvarno da nadjemo neko resenje.
Ocu da budem prvi koji ce u Zajecaru na gitarijadi da izadje "sa sve kompjuter" na scenu. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
evo prosunjah malo:
http://www.behringer.com/FCB1010/index.cfm?lang=ENG
ProkDu
09-12-2004, 01:57 AM
Zato sto ti out iz sprave nije balansiran, kao ni signal gitare uopste. Ako to usnimis direktno na karticu, usnimavas nebalansiran signal, dok bi sa preampom imao iskorigovan balansiran out, tj in u karticu. Veeelika razlika iako ne na prvo slusanje, a ono u daljem radu kada signal pocnes da tretiras raznim dinamickim efektima i uklapas u sliku. Tek tada dolazi do izrazaja kvalitet (tehnicki) samog usnimka.
Da li to znaci:
1. Preamp (balansiran izlaz) ---> Muzicka kartica LineIn (nebalansiran)
sta li ja lupam ovo :D sam se sebi cudim
2. Preamp (balansiran izlaz) ---> Muzicka kartica (balansiran ulaz)
3. Preamp (nebalansiran izlaz) ---> Muzicka kartica LineIn (nebalansiran)
Znaci po vama obavezan preamp.
Guitar Rig je VSTi koji osim svog softverskog dela ima i hardverski dodatak u vidu midi kontrolera koji je bas, bas dodatak instrumentu i optimizovan za njega. E, sad... priroda midi kontrolera je takva da i joystick mozes adresirati da ti radi u tu svrhu. Ipak moji saveti bi bili:
1. Original kontroler (koji ne moze da bude mnogo skup)
2. Zajecar- NE
3. Kompjuter na svirci... mozda ali... (sledi anegdota): Prosle godine na Exit-u, nastupao moj omiljeni band iz Hrvatske (a i sire) PipsChips&Videoclips i ja ti na Exit odem samo zbog njih, al' ajde kad sam vec tu da idem na dva dana, pa i na Moloko (nebitno). Ljudi pocese svirku, ali kad god je trebao da zasvira neki synth sa lap topa, problem. Karakteristican zvuk greske u Windovs-u i prekid svirke. To se desilo par puta, publika nervozna, oni jos nervozniji, iskljuce komp i otprase svirku do kraja bez njega (inace fantasticno). Zamisli sta bi bilo da u pitanju nije synth nego da ostanes bez gitare na bitnoj svirci? Malo zajebano. Na bini imas veliku koncentraciju raznih kablova, zracenja, pojacala i ko zna kakvih sve gluposti (pisem, a ne znam) i ti nikad ne znas da li ce ti komp raditi identicno kao u kucnim uslovima. Moj savet je: Eventualno za neku foru, ali da ti cela svirka zavisi od toga? Ja ne bi.
ProkDu
09-12-2004, 02:33 AM
1. Original kontroler (koji ne moze da bude mnogo skup)
2. Zajecar- NE
3. Kompjuter na svirci... mozda ali...
1. Ne nadjoh nigde na net-u da moze posebno da se uzme
2. :lol: Ma, naravno. Leteci cirkus MP
3. Ma samo kao fora naravno, uvek nesto za backup. Ali stvarno je mislim dobra fora. LapTop, Foot i groovaj 8)
dr.Ru
09-12-2004, 02:49 AM
evo jedan valjan razlog:
svaki plugin je digitalni algoritam. Dakle "digitalni"..... on nema uticaja na audio signal dokle god je u "analognoj" fazi. Znaci: glas, gitara... bilo koji drugi analogni izvor, nece moci biti procesiran uopste. Tek kad se desi A/D konverzija (kad glas postane sample), onda plugin moze da ga radi.... a cesto je taj rad prekasan. Trebalo bi uticati na zvuk jos pre nego sto predje kroz A/D konvertore.... a za to je potreban dodatni hardware, jer jedino on moze uticati na zvuk u "analognoj" fazi.
Dushan_S
11-12-2004, 01:32 AM
Imam priliku da ponekad koristim Boss GT-6 gitarski procesor. Da li on moze da se iskoristi kao preamp i dajte par dobrih razloga zasto bih uzeo externi preamp?Mo?e da ti poslu?i za prvu pomo?, za?to da ne.
Najbolje bi bilo da ima? DI box koji onda ide u mikrofonski preamp. ?to bolji DI box i naro?ito preamp, to i bolji rezultati. Po?to i ovako i onako treba? mic preamp da bi usnimio korektne vokale, a ok DI box za gitaru nije stra?no skup, to onda i nije neka investicija.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.